Zo werkt een warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt warmte van een duurzame energiebron en verwarmt daar je woning mee. Er zijn verschillende bronnen waar de warmte uitgehaald kan worden. Dit kan gedaan worden uit de lucht, bodem of water. Is het buiten 5 graden, dan kan een warmtepomp dit gebruiken en zo je water verwarmen tot een temperatuur van 50 graden. Dit gebeurt allemaal met elektriciteit. Je woning wordt dus volledig elektrisch verwarmt met een warmtepomp. Dit is dus een goede stap richting het gasloos maken van je woning.

Om je huis of het water uit de kraan te kunnen verwarmen, gebruikt een warmtepomp dus wel stroom. Ben je benieuwd hoeveel? Bekijk dan ook deze pagina:

Warmtepomp alleen zinvol bij nieuwe of goed geïsoleerde woningen

Omdat een warmtepomp het beste werkt bij een vrij constante temperatuur, heeft het plaatsen alleen zin in nieuwe woningen of woningen met goede isolatie. Om een warmtepompsysteem aan te leggen in een bestaande woning, zijn verschillende aanpassingen nodig. Dit vergt een grote investering. Warmtepompen halen de warmte over het algemeen uit water, de grond, of de lucht. Het is per situatie afhankelijk welke wijze van warmte winning het meeste rendement heeft.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Welke warmtepomp het meest geschikt voor je is hangt af van je situatie. Er zit namelijk verschil in de aanschafkosten, rendement en terugverdientijd. Zo heb je een bodem warmtepomp, buitenlucht warmtepomp, hybride warmtepomp en een ventilatie warmtepomp. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met aardgas werkt. 

Een bodem warmtepomp

Een bodem warmtepomp haalt zijn energie uit de bodem. Je hebt dan helemaal geen aardgas meer nodig, je woning wordt dan volledig verwarmt door de warmtepomp. De kosten voor deze warmtepomp liggen tussen de € 7.000 en € 12.000.

Buitenlucht warmtepomp

Deze warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht. De kosten van deze warmtepomp liggen lager dan die van bodem warmtepomp, maar de besparing per jaar ligt ook lager. De kosten voor een buitenlucht warmtepomp liggen tussen de € 5.000 en € 8.500.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp wordt ondersteund door je cv-ketel. Op het moment dat je veel warmte nodig hebt, bijvoorbeeld in de winter dan verwarmt de hybride warmtepomp niet voldoende. De cv-ketel ondersteunt dan en zal op deze momenten ook verwarmen. De prijs van deze warmtepomp ligt tussen de € 2.000 en € 5.000.

Ventilatie warmtepomp

De ventilatie warmtepomp kun je alleen gebruiken als je mechanische ventilatie in je woning hebt. De warmtepomp haalt de warmte namelijk uit de ventilatie en dit wordt vervolgens weer gebruikt door je cv-ketel. De kosten voor deze warmtepomp liggen dan ook laag, tussen de € 1.000 en € 2.500.

Subsidie op warmtepompen

Het is vaak verstandig om na te gaan of je subsidie krijgt voor het aanschaffen van een warmtepomp. Het doel is dat we in 2050 allemaal van het gas af zijn. Om dit voor elkaar te krijgen bieden gemeentes vaak subsidies aan die hierbij kunnen helpen. Zo kan het ook zomaar zijn dat jouw gemeente een subsidie aanbiedt waarmee je voordelig een warmtepomp kunt aanschaffen. Daarnaast is er ook een landelijke subsidie in 2018 die je kunt aanvragen. Deze staat los van de gemeentelijke subsidies. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van welke warmtepomp je aanschaft.

De prijs van een warmtepomp verschilt per type. Lees hier meer over de kosten van een warmtepomp:

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.