Wat is een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, het grondwater en de bodem. De pomp zet deze warmte vervolgens om in een fijne temperatuur om je huis te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Om je huis te verwarmen met dit type warmtepomp hoeft het buiten niet warm te zijn. De lucht wordt namelijk vanzelf omgezet in warmte. Je kunt het vergelijken met een koelkast. Die zet de lucht juist om in koude lucht. 

Wat kost een all electric warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame oplossing. De CO2 die je uitstoot daalt flink. Tot wel 40-50% minder uitstoot dan bij een HR-ketel. Daarnaast is het ook voordeliger voor je portemonnee om over te stappen naar een elektrische warmtepomp. Hieronder vind je een tabel waarin we laten zien wat je kunt besparen.

Energieverbruik per jaar* Kosten energieverbruik per jaar Je bespaart elk jaar Je CO2 uitstoot is per jaar
HR-Ketel 1.120 m3 gas 700 euro (+ 220 euro voor de gasaansluiting) - 2.100 kilo
Warmtepomp lucht - water 3.100 kWh 610 euro 90 euro (+ 220 euro, omdat de gasaansluiting weg kan) 1.300 kilo
Warmtepomp bodem 2.300 kWh 460 euro 240 euro (+ 220 euro omdat de gasaansluiting weg kan) 950 kilo

* Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (kWh of m3)

Wat levert een elektrische warmtepomp op?

Als je overstapt op een elektrische warmtepomp is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Nieuwbouwwoningen zijn daarom erg geschikt voor deze warmtepomp. Woon je in een oud huis met enkel glas? Kijk dan goed of een warmtepomp je nog steeds de gewenste voordelen oplevert. Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, bespaar je met een elektrische warmtepomp op je energiekosten. Gas heb je niet meer nodig. Daardoor bespaar je al 220 euro. Daarnaast bespaar je elk jaar tussen de 90-240 euro op je energierekening.

Subsidie voor een elektrische warmtepomp

Het doel is om in 2050 allemaal van het gas af te zijn. Daarom wordt de overstap naar een duurzamere oplossing vaak gestimuleerd. Veel gemeenten bieden subsidies aan. Hierdoor kun je voordeliger een elektrische warmtepomp aanschaffen. Daarnaast is er nog een landelijke subsidie die los staat van de gemeentelijke subsidies. Hier kun je ook aanspraak op maken. 

Besparen op je energierekening

Loopt jouw energiecontract bijna af of ga je verhuizen? Je kunt vaak geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Vergelijk energie om te zien wat jij kunt besparen. 

energie vergelijken

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.