Zo werkt een lucht/water warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die je in huis kunt laten installeren. De naam van de warmtepomp ‘lees’ je als volgt: het eerste deel staat voor hoe de warmte precies ontstaat. Het tweede deel laat zien hoe die warmte wordt vrijgegeven in je woning. Bij een lucht/water warmtepomp wordt energie uit de buitenlucht gehaald. Vervolgens wordt daarmee het water in je woning verwarmd. Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Er hoeft voor de installatie geen intensief graafwerk plaats te vinden. Dat is bij een grond/water warmtepomp het geval is.

Waarom kiezen voor een lucht/water warmtepomp?

Ben je van plan bent om een warmtepomp in je woning te laten installeren? Dan is een lucht/water warmtepomp een goede optie. Vervang je jouw cv-ketel door een warmtepomp? Dan kun je deze gewoon laten aansluiten op je huidige centrale verwarming. Zorg er natuurlijk wel voor dat de rest van je woning van goede isolatie is voorzien. Zo verlies je niet onnodig warmte.

Meer tips over isolatie en duurzame maatregelen vind je op de pagina Energie besparen.

Wat kost een warmtepomp en hoeveel ga ik besparen?

Een lucht/water warmtepomp is een voordelige optie. Dit komt vooral doordat dit systeem energie haalt uit de buitenlucht. De installatie is niet lastig. Heb je een zwaardere stroomaansluiting nodig? Of zijn er aanpassingen nodig in de meterkast? Dan kunnen er wel kosten bijkomen. De prijs van een lucht/water warmtepomp ligt meestal tussen €6.500 en €14.000.  

De besparing die een lucht/water warmtepomp oplevert is ruim €190 per jaar. Doordat je met deze warmtepomp geen gasaansluiting meer nodig hebt, bespaar je natuurlijk ook op je gaskosten. Dit komt neer op nog eens €260 per jaar. 

Subsidie aanvragen voor je lucht/water warmtepomp

Warmtepomp subsidie

Ga je investeren in een lucht/water warmtepomp? Dan kun je hier een subsidie voor aanvragen. De subsidie voor een lucht/water warmtepomp begint rond €1.100, maar is vooral afhankelijk van hoe hoog het vermogen van jouw toestel is.

Isolatiesubsidie

Je kunt ook in aanmerking komen voor een isolatiesubsidie. Deze valt onder de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Hierbij moet je een duurzame manier van verwarmen, zoals een lucht/water warmtepomp, combineren met een isolatiemaatregel. Denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.