Stroomverbruik met een warmtepomp berekenen

Het energieverbruik van een warmtepomp wordt aangeduid in kilowattuur (kWh). Hoeveel je verbruikt kun je met een berekening inschatten. Hiervoor moet je wel weten wat het thermisch vermogen van je huis is. Dus hoeveel vermogen is er nodig om je huis te verwarmen? Daarnaast moet je de COP (Coefficient of Performance) van je warmtepomp weten. De berekening die je kunt gebruiken om je jaarlijkse energieverbruik te berekenen is:

(Vermogen in kWh : door COP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschat jaarlijks verbruik warmtepomp

Voorbeeld: 

Feline woont in een goed geïsoleerde hoekwoning uit 1995. De oppervlakte van haar huis is 150 vierkante meter. Ze heeft berekend dat er 16.000 kWh nodig is om haar huis voor een jaar te verwarmen. Feline heeft een warmtepomp met een COP van 4 . De elektriciteitsprijs is op dit moment is 23 cent per kWh. Als we deze gegevens invullen in de berekening, komt ze uit op een jaarlijks verbruik van 880 euro.

16000 : 4 = 4000

4000 x 0,22 = 880 euro

Waarvoor gebruikt de warmtepomp stroom?

Een groot voordeel van een warmtepomp is dat dit apparaat warmte haalt uit bijvoorbeeld de bodem of de buitenlucht. Deze energie is dus gratis. Je hoeft bij een warmtepomp dus niet voor alle energie te betalen, zoals bij een cv-ketel. Maar je betaalt bijvoorbeeld wel voor de elektriciteit die de compressor nodig heeft. Dit is het onderdeel van de warmtepomp dat energie uit de omgeving haalt. De compressor zet deze energie om in warmte voor centrale verwarming en warm water.

Wat bespaar ik?

Ondanks dat de warmtepomp meer energie verbruikt, bespaar je uiteindelijk wel op de gehele energierekening. De extra kosten aan stroom zijn namelijk minder hoog dan de prijs die je voor gas betaalt bij een cv-ketel. Gemiddeld bespaar je per jaar 270 euro. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van het verbruik van je warmtepomp, de isolatie van je huis en het type warmtepomp.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.