Wat is zakelijke energie?

Zakelijke energie is energie die geleverd wordt aan een pand dat een zakelijke functie heeft. Dat betekent dat kantoren, winkels, horecabedrijven, sportscholen etc. in aanmerking komen voor een zakelijk energiecontract. Ook een ZZP'er die vanuit huis werkt, kan een zakelijk energiecontract aanvragen. In principe is een dergelijk energiecontract voor de zakelijk kleinverbruiker (MKB en ZZP) vergelijkbaar met een particulier contract. In beide gevallen betaal je een vast maandtarief. Het grote verschil ligt in de mate van energieverbruik. Zo beschikt een zakelijk kleinverbruiker over een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère voor stroom. Ter vergelijking, particuliere huishoudens hebben meestal een aansluiting van 3 x 25 ampère. Hierdoor kunnen de netbeheerkosten erg verschillen. Hoe groter de aansluiting hoe hoger het bedrag is dat je aan netbeheerkosten betaalt, terwijl een grotere aansluiting niet altijd noodzakelijk is. Voor de zakelijk grootverbruiker gelden aparte contracten waarbij het maandelijks tarief is gebaseerd op het werkelijke energieverbruik. 

Kiezen voor een zakelijk of particulier energiecontract

Vooral ZZP'ers die vanuit huis werken moeten goed nagaan of de keuze voor een zakelijk energiecontract voor hen aantrekkelijk is als ze energie vergelijken. Contracten voor zakelijke energie zijn namelijk niet per definitie goedkoper. Werk je vanuit huis en gebruik je alleen een laptop dan is een particulier contract voldoende. Toch kan een zakelijk energiecontract ook zijn voordelen hebben. Als ZZP'er kun je bijvoorbeeld de BTW van de energiekosten aftrekken wanneer je een apart kantoor aan huis hebt. Het is daarom verstandig om bij je keuze voor een particulier of zakelijk energiecontract altijd (online) advies in te winnen en zowel een zakelijke als particuliere energievergelijker te raadplegen.

Zakelijke energiecontracten vergelijken

Zakelijke energie vergelijken, kan vooral lonend zijn wanneer je bedrijf veel energie verbruikt. Iedere ondernemer probeert waar hij kan, kosten te besparen. Het is dus logisch dat ook de mogelijkheid om de energierekening te verlagen, serieus moet worden bekeken. Er zijn veel aanbieders op de markt die je een zakelijk energiecontract kunnen leveren. Ga je als ondernemer in het MKB zakelijke energie vergelijken dan moet je je goed laten voorlichten en naast het vergelijken van de prijzen ook goed kijken welke voorwaarden er aan de verschillende contracten zijn verbonden.

Zakelijke energie bij Independer

Het vergelijken van zakelijke energiecontracten is niet eenvoudig. Independer.nl werkt daarom samen met minder.nl en kan je daarbij uitstekend van dienst zijn. Overzichtelijk toont Minder.nl de goedkoopste energiecontracten van het moment. Wil je overstappen? Dan hoef je geen contact op te nemen met de leverancier. Voor het voordeligste energiecontract wordt gezorgd. Wanneer je huidige contract afloopt, ontvang je een nieuw overzicht van de beste contracten. Blijken andere leveranciers op dat moment voordeliger? Dankzij deze gratis service stap je simpel en snel over. Dat maakt besparen op de energiekosten wel zo eenvoudig.