Wat is het voordeel van zonnepanelen?

Het voordeel van zonnepanelen is dat je er zelf stroom mee kunt opwekken. Daardoor gebruik je minder stroom van het energienet en bespaar je op je energiekosten. Op het moment dat je meer energie opwekt dan verbruikt, krijg je daar een vergoeding voor. en kun je gebruik maken van een teruglevertarief. Op termijn heb je de aanschafwaarde van de zonnepanelen terugverdiend en profiteer je optimaal van de zonnepanelen.

Goed om te weten: zonnepanelen worden wel eens verward met zonnecollectoren. Het verschil is dat zonnepanelen zonlicht omzetten in warmte, terwijl zonnecollectoren zonlicht omzetten in elektriciteit. 

Waar kan ik zonnepanelen kopen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds populairder en er komen steeds meer aanbieders bij. Ook kun je zelf een aanbieder zoeken en daar een offerte aanvragen. Veel aanbieders gebruiken Google Earth en nog een aantal aanvullende gegevens om een offerte te maken. Het is verstandig om bij verschillende aanbieders een offerte te laten maken en deze met elkaar te vergelijken. Wij werken samen met HomeQGo. Zij brengen voor jou in kaart óf het mogelijk is én hoeveel zonnepanelen er neergelegd kunnen worden. Zij werken alleen samen met installateurs die goede kwaliteit leveren. Benieuwd? Je kunt direct een vrijblijvende offerte opvragen bij HomeQGo

Tip: alles over het kopen van zonnepanelen lees je op onze speciale pagina over zonnepanelen kopen.

Wie installeert de zonnepanelen?

Er kan verschil zitten tussen de aanbieder en de installateur. De aanbieder huurt de installateur in om de zonnepanelen te plaatsen. Elke aanbieder kan een andere installateur hebben. Als je wilt weten wie de zonnepanelen komt installeren, kun je dit het beste navragen bij de leverancier van de zonnepanelen. Je kan op bijvoorbeeld solvari.nl ook zoeken naar een installateur bij jou in de buurt.

Wat is terugleveren aan het energienet?

Op het moment dat de zonnepanelen meer stroom opwekken dan je nodig hebt, kun je deze stroom op dit moment nog niet opslaan. Er zijn nog geen mogelijkheden om stroom op te slaan en later te gebruiken. De te veel opgewekte stroom wordt daarom teruggegeven aan het energienet. Als je een oude meter hebt die kan terugdraaien, zal die op dat moment gaan terugdraaien. Als je een slimme meter hebt, wordt er op een apart telwerk bijgehouden hoeveel er wordt teruggeleverd.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Wil je weten hoe je moet energie vergelijken als je zonnepanelen hebt? Het is goed om te weten dat je met zonnepanelen minder minder energie afneemt van je energieleverancier. Het heeft invloed op je energietarieven. En je ontvangt een terugleververgoeding als je energie teruglevert. Waar je precies allemaal op moet letten, lees je op onze pagina over energie vergelijken met zonnepanelen


Heb je zonnepanelen en ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In onze energievergelijker kun je namelijk ook je opgewekte energie meenemen. Hierdoor zie je direct welke energieleverancier het beste bij je situatie past.


Wat is salderen van zonne-energie?

Salderen betekent dat de teruggeleverde energie wordt verrekend met het verbruik. Wek je meer energie op dan je nodig hebt? Dan krijg je hier een vergoeding voor van je energieleverancier. De hoogte hiervan verschilt. Als de opgewekte energie juist lager is dan je verbruik, dan betaal je het normale leveringstarief voor de extra energie die je nodig hebt van je energieleverancier. De manier van salderen kan bij een enkele meter anders zijn dan bij een dubbele meter. Lever jij energie terug? Lees op deze pagina dan waarmee je rekening moet houden bij het energie vergelijken.

Salderen bij een enkele meter

Bij een enkele meter is de leverancier wettelijk verplicht de opgewekte stroom te salderen met je verbruik. Deze regeling blijft in ieder geval tot 2023. Dan wordt bepaald hoe en of er verder wordt  gegaan met de salderingsregeling.

Salderen bij een dubbele meter

Als de opwekking bij beide meters kleiner of groter is dan het verbruik, dan wordt er gewoon gesaldeerd. Op het moment dat er op een van de twee meters meer wordt opgewekt, mogen leveranciers zelf bepalen hoe zij deze stroom verrekenen. Bij het kiezen van je leverancier is het daarom goed om na te gaan welke regeling zij hiervoor hanteren. Aan de hand daarvan kun je bepalen wat voor jou het voordeligst is.

Hoe gaan energieleveranciers om met salderen?

Energieleveranciers gaan op verschillende manieren om met het salderen en terugleveren van je opwekking. In onze vergelijking hebben we hier rekening mee gehouden. Als je een energie vergelijking maakt kun je zien op welke manier de leverancier van je voorkeur dit doet. Wil je liever telefonisch advies? Dan kun je ons bellen op 035-6265544.

Zonnepanelen op je eigen dak niet mogelijk?

Het kan zijn dat jouw huis een monumentale status heeft en je hierdoor geen vergunning krijgt om zonnepanelen te installeren. Of het is niet mogelijk om zonnepanelen te installeren. Er is een alternatief. Je kunt samen met anderen eigenaar worden van zonnepanelen die ergens anders geïnstalleerd zijn, een ander dak of een zonneweide. De opgewekte stroom komt ten goede van je eigen energierekening. Ook als je huurder bent of in een appartement woont is dit een alternatief. Kijk hiervoor op de website van de gemeente waar je woont of kijk op www.hieropgewekt.nl/initiatieven wat er bij jou in de buurt mogelijk is.

Wanneer moet ik overstappen als ik zonnepanelen heb?

Het beste moment om over te stappen? Dat is het moment dat je verbruik en opwekking zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Op dat moment krijg je het meeste rendement van je opgewekte stroom. Krijg je je jaarafrekening net voor de zomer, en wil je net na de zomer overstappen? Dan heb je op het moment dat je contract wordt beëindigd waarschijnlijk meer energie opgewekt dan verbruikt. Voor de stroom die je teruglevert, krijg je dan een vergoeding. Maar die vergoeding is meestal een stuk lager dan wanneer je aan het einde van het jaar saldeert. Je kunt dan beter wachten tot je verbruik zo dicht mogelijk in de buurt van de hoeveelheid opgewekte energie ligt. 

Zonnepanelen leasen

Het is ook mogelijk om zonnepanelen te leasen. Wel is het aantal aanbieders dat zonnepanelen op deze manier aanbiedt, nog klein. Bij het leasen blijft de leverancier eigenaar van de zonnepanelen en zorgt voor het onderhoud. Er zijn aanbieders waar je na een aantal jaar zelf eigenaar wordt van de panelen. Bij andere zonnepanelen kun je dan weer een nieuw leasecontract afsluiten. Het voordeel hiervan is dat je geen grote investering hoeft te doen en weinig omkijken hebt naar het onderhoud.

Sta je niet geregistreerd als eigenaar van de zonnepanelen? Dan kun je mogelijk de btw over de aanschaf- en installatiekosten niet terugvragen. Dit verschilt per aanbod.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld:


Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Milieu Centraal
  • HIER opgewekt