Wat is het voordeel van zonnepanelen?

Het voordeel van zonnepanelen is dat je er zelf stroom mee kunt opwekken. Daardoor gebruik je minder stroom van het energienet en bespaar je op je energiekosten. Op het moment dat je meer energie opwekt dan verbruikt, krijg je daar een vergoeding voor. en kun je gebruik maken van een teruglevertarief. Op termijn heb je de aanschafwaarde van de zonnepanelen terugverdiend en profiteer je optimaal van de zonnepanelen.

Goed om te weten: zonnepanelen worden wel eens verward met zonnecollectoren. Het verschil is dat zonnecollectoren zonlicht omzetten in warmte, terwijl zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit. 

Waar kan ik zonnepanelen kopen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds populairder en er komen steeds meer aanbieders bij. Ook kun je zelf een aanbieder zoeken en daar een offerte aanvragen. Veel aanbieders gebruiken Google Earth en nog een aantal aanvullende gegevens om een offerte te maken. Het is verstandig om bij verschillende aanbieders een offerte te laten maken en deze met elkaar te vergelijken. Wij werken samen met HomeQGo. Zij brengen voor jou in kaart óf het mogelijk is én hoeveel zonnepanelen er neergelegd kunnen worden. Zij werken alleen samen met installateurs die goede kwaliteit leveren. Benieuwd? Je kunt direct een vrijblijvende offerte opvragen bij HomeQgo

Tip: alles over het kopen van zonnepanelen lees je op onze speciale pagina over zonnepanelen kopen.

Wie installeert de zonnepanelen?

Er kan verschil zitten tussen de aanbieder en de installateur. De aanbieder huurt de installateur in om de zonnepanelen te plaatsen. Elke aanbieder kan een andere installateur hebben. Als je wilt weten wie de zonnepanelen komt installeren, kun je dit het beste navragen bij de leverancier van de zonnepanelen. Je kan op bijvoorbeeld solvari.nl ook zoeken naar een installateur bij jou in de buurt.

Wat is terugleveren aan het energienet?

Op het moment dat de zonnepanelen meer stroom opwekken dan je nodig hebt, kun je deze stroom op dit moment nog niet opslaan. Er zijn nog geen mogelijkheden om stroom op te slaan en later te gebruiken. De te veel opgewekte stroom wordt daarom teruggegeven aan het energienet. Als je een oude meter hebt die kan terugdraaien, zal die op dat moment gaan terugdraaien. Als je een slimme meter hebt, wordt er op een apart telwerk bijgehouden hoeveel er wordt teruggeleverd.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Wil je weten hoe je moet energie vergelijken als je zonnepanelen hebt? Het is goed om te weten dat je met zonnepanelen minder minder energie afneemt van je energieleverancier. Het heeft invloed op je energietarieven. En je ontvangt een terugleververgoeding als je energie teruglevert. Waar je precies allemaal op moet letten, lees je op onze pagina over energie vergelijken met zonnepanelen


Heb je zonnepanelen en ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In onze energievergelijker kun je namelijk ook je opgewekte energie meenemen. Hierdoor zie je direct welke energieleverancier het beste bij je situatie past.


Wat is salderen van zonne-energie?

Salderen betekent dat de teruggeleverde energie wordt verrekend met het verbruik. Wek je meer energie op dan je nodig hebt? Dan krijg je hier een vergoeding voor van je energieleverancier. De hoogte hiervan verschilt. Als de opgewekte energie juist lager is dan je verbruik, dan betaal je het normale leveringstarief voor de extra energie die je nodig hebt van je energieleverancier. De manier van salderen kan bij een enkele meter anders zijn dan bij een dubbele meter. Lever jij energie terug? Lees op deze pagina dan waarmee je rekening moet houden bij het energie vergelijken.

Salderen bij een enkele meter

Bij een enkele meter is de leverancier wettelijk verplicht de opgewekte stroom te salderen met je verbruik. Deze regeling blijft tot 2025. Dan wordt bepaald hoe en of er verder wordt gegaan met de salderingsregeling.

Salderen bij een dubbele meter

Als de opwekking bij beide meters kleiner of groter is dan het verbruik, dan wordt er gewoon gesaldeerd. Op het moment dat er op een van de twee meters meer wordt opgewekt, mogen leveranciers zelf bepalen hoe zij deze stroom verrekenen. Bij het kiezen van je leverancier is het daarom goed om na te gaan welke regeling zij hiervoor hanteren. Aan de hand daarvan kun je bepalen wat voor jou het voordeligst is.

Hoe gaan energieleveranciers om met salderen?

Energieleveranciers gaan op verschillende manieren om met het salderen en terugleveren van je opwekking. In onze vergelijking hebben we hier rekening mee gehouden. Als je een energie vergelijking maakt kun je zien op welke manier de leverancier van je voorkeur dit doet. Wil je liever telefonisch advies? Dan kun je ons bellen op 035-6265544. Je kunt ook ons overzicht bekijken met de teruglevergoedingen per energieleverancier:


Wat is een omvormer?

De omvormer is een belangrijk onderdeel van de zonnepaneelinstallatie. Dit onderdeel heeft veel invloed op het rendement van de panelen. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom, die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt omgezet in wisselstroom van 230 volt. Naast de kwaliteit van de omvormer, is het belangrijk dat de capaciteit van de omvormer past bij de opwekking van de zonnepanelen.

Opwekking van zonnepanelen bepaalt type omvormer

Om te bepalen welke capaciteit de omvormer moet hebben, moet je kijken naar verwachte opwekking van de zonnepaneelinstallatie. Hierbij wordt vaak uitgegaan van optimale omstandigheden, terwijl die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen. Daardoor wordt de verwachte opwekking vaak iets naar beneden bijgesteld. Vraag dit altijd even aan de installateur.

Omvormer na 12 tot 15 jaar vervangen

Afhankelijk van het type omvormer, moet je deze na ongeveer 12 tot 15 jaar vervangen. Dat valt nog binnen de levensduur van je zonnepanelen. Houd hiermee wel rekening bij de terugverdientijd van de zonnepaneelinstallatie. Micro-omvormers hebben een langere levensduur, deze gaan tot wel 25 jaar mee.

Zonnepanelen in de schaduw

Als er schaduw valt op een van de zonnepanelen, heeft dat invloed op de totale opwekking. De opwekking van de panelen wordt bepaald door de zwakste schakel in het circuit. Als er delen van je installatie in de schaduw liggen, is het verstandig om deze in een aparte serie aan te leggen. Je kunt ook gebruikmaken van micro-omvormers die per paneel de stroom omzetten. Op deze manier hebben de panelen in de schaduw de minste invloed op de totale opwekking. Wel komen er extra kosten bij kijken omdat je extra omvormers moet aanschaffen.

Zonnepanelen op een plat dak

Heb je een plat dak? Dan kun je de panelen alle kanten op richten. Voor het hoogste rendement kun je de panelen het beste op het zuiden richten. Bij deze opstelling staan de panelen allemaal in dezelfde richting. Dit zorgt er wel voor dat ze zelf schaduw veroorzaken op het dak, waardoor je er net wat minder kwijt kunt. Wil je zoveel mogelijk panelen op je platte dak plaatsen? Kies dan voor de oost-west-opstelling. Ondanks dat je panelen iets minder opbrengen (zo’n 10 procent), kun je er een stuk meer kwijt. De panelen plaats je dan als een soort dakje tegen elkaar. Ook wordt de stroomopbrengst dan geleidelijker verdeeld over de hele dag, in plaats van alleen ‘s middags een enorme piek. Dat is handig als je je opgewekte stroom zelf wilt gebruiken.

De hellingshoek bepaalt ook voor een groot deel de hoogte van de opbrengst van je zonnepanelen. Een hoek rond de 35 graden is optimaal. Maar iets schuiner of iets minder steil zorgt niet voor veel verlies van de opbrengst, namelijk maximaal 10 procent. Bij een plat dak met een hellingshoek van rond de 20 graden is het dus nog altijd rendabel om zonnepanelen te plaatsen.

Houd ook rekening met de windbelasting op de panelen. Leg je de panelen allemaal in dezelfde hellingshoek? Dan is de windbelasting bij liggende panelen lager dan bij staande. Houd ook rekening met de draagkracht van je dak. Laat je hierover vooral adviseren door een specialist, zodat je zeker weet dat je op een veilige en rendabele manier voldoende zonnepanelen kwijt kunt.

Ga je zonnepanelen plaatsen op je platte dak? Zorg dan in elk geval dat je het dak niet te vol plaatst en houd een strook vrij aan de rand. Op die manier vallen je panelen minder op vanaf de straat. Hierbij is een oost-west-opstelling aan te raden – deze legrichting is ook minder opvallend als je beneden staat. Leg de panelen het liefst in eenzelfde patroon en zorg ervoor dat je geen verschillende panelen door elkaar gebruikt. Bijvoorbeeld zwarte en blauwe panelen, of panelen met of zonder frame. 

Meestal vergen zonnepanelen niet veel onderhoud. Omdat de panelen schuin liggen, spoelt het vuil vaak weg als het regent. Bij een plat dak, waarbij de hellingshoek van de panelen minder steil is, spoelt het vuil minder makkelijk weg. Het kan dan slim zijn om deze een keer per jaar te laten schoonmaken door een erkend bedrijf.

Zonnepanelen op je eigen dak niet mogelijk?

Het kan zijn dat jouw huis een monumentale status heeft en je hierdoor geen vergunning krijgt om zonnepanelen te installeren. Of het is niet mogelijk om zonnepanelen te installeren. Er is een alternatief. Je kunt samen met anderen eigenaar worden van zonnepanelen die ergens anders geïnstalleerd zijn, een ander dak of een zonneweide. De opgewekte stroom komt ten goede van je eigen energierekening. Ook als je huurder bent of in een appartement woont is dit een alternatief. Kijk hiervoor op de website van de gemeente waar je woont of kijk op www.hieropgewekt.nl/initiatieven wat er bij jou in de buurt mogelijk is.

Wanneer moet ik overstappen als ik zonnepanelen heb?

Het beste moment om over te stappen? Dat is het moment dat je verbruik en opwekking zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Op dat moment krijg je het meeste rendement van je opgewekte stroom. Krijg je je jaarafrekening net voor de zomer, en wil je net na de zomer overstappen? Dan heb je op het moment dat je contract wordt beëindigd waarschijnlijk meer energie opgewekt dan verbruikt. Voor de stroom die je teruglevert, krijg je dan een vergoeding. Maar die vergoeding is meestal een stuk lager dan wanneer je aan het einde van het jaar saldeert. Je kunt dan beter wachten tot je verbruik zo dicht mogelijk in de buurt van de hoeveelheid opgewekte energie ligt. 

Zonnepanelen leasen

Het is ook mogelijk om zonnepanelen te leasen. Wel is het aantal aanbieders dat zonnepanelen op deze manier aanbiedt, nog klein. Bij het leasen blijft de leverancier eigenaar van de zonnepanelen en zorgt voor het onderhoud. Er zijn aanbieders waar je na een aantal jaar zelf eigenaar wordt van de panelen. Bij andere zonnepanelen kun je dan weer een nieuw leasecontract afsluiten. Het voordeel hiervan is dat je geen grote investering hoeft te doen en weinig omkijken hebt naar het onderhoud.

Sta je niet geregistreerd als eigenaar van de zonnepanelen? Dan kun je mogelijk de btw over de aanschaf- en installatiekosten niet terugvragen. Dit verschilt per aanbod.

Hoe groot zijn zonnepanelen?

De meest gebruikelijke maat zonnepanelen is 165 x 100 cm. Deze panelen hebben een opwekking tussen de 245 en 257 Wattpiek (Wp).

Dit zijn grote panelen met een afmeting van 196 x 100 cm. Deze panelen hebben een opwekking tussen de 285 en 300 Wp.

Dit zijn kleine panelen met een afmeting van 158 x 80 cm. Deze panelen hebben een opwekking tussen de 190 en 205 Wp.

De prijs van kleine panelen ligt per opgewekte Wattpiek iets hoger dan bij de grote panelen. En daarom wordt er meestal gekozen voor de grote panelen, zodat het rendement zo hoog mogelijk is.

Als je de afmetingen van jouw dak weet, kun je met deze afmetingen ongeveer berekenen hoeveel panelen er op je dak kunnen worden geplaatst. Houd hierbij rekening met de afstand tussen de panelen (ongeveer 20 cm). Ook mogen de panelen niet over de dakrand komen. Wij raden aan de zonnepanelen door een professionele installateur te laten installeren. Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png