Zonnepanelen zijn een slimme en duurzame investering. Hiermee wek je je eigen stroom op. Zo ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en bespaar je op je stroomkosten. Hoe kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 22 juli 2021

Maak je energieverbruik inzichtelijk

Om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kun je in de eerste plaats kijken naar je eigen verbruik. Dit vind je op de jaarrekening van je energieleverancier. Maar het is sowieso aan te raden om dit goed bij te houden. Zo kun je in de gaten houden wanneer je verbruik bijvoorbeeld in korte tijd veel meer of minder wordt.

Een gemiddeld huishouden van 2 personen verbruikt zo’n 3.000 kWh per jaar. Woon je met z’n vieren? Dan komt het verbruik op ongeveer 4.000 kWh uit.

Het aantal zonnepanelen berekenen

Hoeveel panelen je nodig hebt, hangt af van het vermogen per paneel. Dit wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Houd deze formule aan:

             

(Jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek)


Een voorbeeld

  • ​een verbruik van 3.000 kWh per jaar;
  • panelen van 330 Wp per stuk.

3.000 x 1,1 = 3.300 → 3.300 / 330 = 10

In deze situatie zou je dus met ongeveer 10 panelen jouw verbruik kunnen opwekken. Onthoud wel dat we in de som hierboven uitgaan van panelen die (bijna) niet in de schaduw liggen. In veel gevallen valt er wel schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen, dakkapel of boom op je zonnepanelen. Houd daar dus rekening mee.

Hoe geschikt is jouw dak?

Heb je uitgerekend hoeveel panelen je ongeveer nodig hebt om je verbruik te dekken? Dan kun je kijken naar je dak. Is je dak geschikt en hoeveel panelen passen er eigenlijk op? Kijk hierbij naar de volgende punten:

  • ​De ruimte op je dak: bereken eerst het oppervlak van je dak. Let er hierbij op dat bijvoorbeeld een dakkapel het bruikbare oppervlak beïnvloedt.
  • De richting van de zonnepanelen: panelen op het zuiden, zuidoosten en het zuidwesten zijn altijd een goed idee. Op het oosten of westen kan ook, maar zorg er dan wel voor dat je panelen in de oost-west-opstelling legt. Als een soort ‘dakjes’ tegen elkaar. Zo verdeel je de opbrengst over de dag.
  • De hellingshoek: de ideale hellingshoek voor zonnepanelen ligt tussen de 20 en 50 graden. Iets steiler of minder steil zorgt voor een beetje minder rendement. Maar ook dan is het nog altijd een slimme investering.
  • Schaduw: is er een gedeelte van je dak dat volledig in de schaduw ligt? Dan kun je daar beter geen panelen neerleggen, want die zullen niet of nauwelijks iets opbrengen. 

Tip: komen bepaalde zonnepanelen altijd voor een deel in de schaduw te liggen? Met kleine kastjes aan de achterkant van elk paneel (zogenaamde micro-omvormers of power optimizers) kun je het systeem helpen. Deze omvormers of optimizers zorgen ervoor dat de prestatie van het ene paneel in de schaduw de rest van de installatie niet negatief beïnvloedt.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png