Als je zonnepanelen hebt, moet je daarmee rekening houden bij energie vergelijken. Waar je op moet letten, weten veel mensen niet. Om dit makkelijker te maken kun je bij Independer ook je opgewekte energie meenemen in de energievergelijker. Hierdoor zie je direct welke energieleverancier het beste bij je situatie past. Lees hieronder waar je op moet letten.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 23 januari 2023

Vul je verbruik en opwekking van afgelopen jaar in

In de vergelijker kun je het best de opwekking en het verbruik invullen van het afgelopen jaar. Deze vind je terug op de jaarnota. Op de jaarnota staan je opwekking en je verbruik uitgesplitst. Let goed op dat het verbruik en de opwekking die je invult van een volledig jaar zijn. Als je de zonnepanelen pas kort hebt, staat de volledige opwekking nog niet op de jaarafrekening. De installateur vertelt bij het plaatsen van de zonnepanelen wat zij verwachten dat de panelen opwekken. Je kunt de verwachting van de installateur dan invullen als je een vergelijking maakt.

Manier van salderen is afhankelijk van je meter

Alle leveranciers zijn verplicht je opwekking tot je eigen verbruik met elkaar te salderen (verrekenen). Stel je wekt 800 kWh op en je verbruik 1000 kWh dan is de leverancier verplicht om 800 kWh terug te betalen tegen het volledige tarief inclusief alle belastingen. De resterende 200 kWh die je verbruikt betaal je tegen het normale leveringstarief van de leverancier. Als je een enkele meter hebt is dit een vrij eenvoudige berekening. Maar als je een dubbele meter of slimme meter hebt, dan is dit wat lastiger. Leveranciers hebben verschillende manieren hebben om de meters met elkaar te verrekenen. Omdat dit vrij ingewikkeld is en per leverancier kan verschillen hebben wij dit al verwerkt in de vergelijker. Je hoeft dus alleen je verbruik en opwekking in te vullen en krijgt vervolgens een eenvoudig een vergelijking waarin is meegenomen hoe een leverancier saldeert.

Beste moment van overstappen

Wanneer je zelf stroom opwekt is het vaak beter dat je pas overstapt als je zoveel mogelijk van je opgewekte stroom kan salderen. Start je contractperiode vlak voor de winter dan is het vaak niet verstandig om direct na de winter over te stappen. In de winter heb je relatief veel stroom verbruikt en weinig opgewekt. Het is dan verstandiger om even te wachten tot het verbruik zoveel mogelijk verrekend kan worden met de opwekking. Zit je al meerdere jaren bij dezelfde energieleverancier, dan kan het zijn dat je gastarief en je vaste leveringskosten zo hoog zijn dat het zelfs in de bovenstaande situatie voordeliger is om direct over te stappen. Je opgewekte energie levert dan niet genoeg op ten opzichte van de hoge gas en vaste leveringskosten. Het is dan interessanter om zo snel mogelijk een nieuwe leverancier te kiezen met voordeligere tarieven. Ben je er niet zeker van wat het beste moment is om over te stappen neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Let op als je meer opwekt dan verbruikt

Wek je zelf stroom op met zonnepanelen, dan neem je minder of geen stroom af van je energieleverancier. Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt is het belangrijk om te kijken wat de leverancier jouw geeft voor elke ‘teveel’ opgewekte kWh. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier. Er zijn leveranciers die een vast tarief hanteren, maar er zijn ook leveranciers die het normale leveringstarief gebruiken. Sommige leveranciers doen dit inclusief BTW en andere doen dit exclusief BTW. Enkele leveranciers stellen een maximum aan het aantal kWh die je vergoed krijgt voor het terugleveren. Of je nu meer stroom opwekt of verbruikt, het is altijd belangrijk om naar het gasverbruik en de vaste leveringskosten te kijken bij het afsluiten van een energiecontract. Deze verschillen soms zo sterk met elkaar dat het niet opweegt tegen een eventuele terugleververgoeding die je ontvangt van de leverancier

Zonnepanelen maar je termijnbedrag is nog hetzelfde

Het maandtarief dat je in onze vergelijking ziet, kan een stuk lager zijn dan het termijnbedrag dat de leverancier berekent. Dit komt omdat de leverancier het termijnbedrag baseert op het historische verbruik in de woning en daar het gemiddelde van neemt. Een leverancier kijkt wat het verbruik was in de afgelopen jaren en neemt daar een gemiddelde van. Als je pas sinds kort zonnepanelen hebt houdt de leverancier hier niet direct rekening mee. Wat je maandelijks teveel betaald, krijg je aan het einde van het jaar terug. Wij adviseren om na een aantal maanden contact op te nemen met je leverancier om aan te geven dat er zonnepanelen zijn geplaatst. Zij kunnen dan je termijnbedrag verlagen.

Slimme of oude meter?

Het doel is om komende jaren in alle huishoudens een slimme meter te plaatsen. De huidige salderingsregeling kan in de toekomst veranderen. Daarom kan het voor zonnepaneelbezitters gunstiger zijn om een oude meter te houden. Het is wel belangrijk dat de oude meter terug kan tellen. De huidige salderingsregeling geldt nog tot 2025. Op een oude meter, die kan terugtellen, kun je niet precies zien wat er is afgenomen en wat er is opgewekt. Daarom wordt er alleen naar de eindstand van de meter gekeken. Hierdoor betaal je het verschil tussen de beginstand en de eindstand.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Milieucentraal
  • Liander.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png