Subsidie

De postcoderoos is het gebied van jouw postcode met daarbij alle aangrenzende postcodegebieden. Doe je mee met een postcoderoosregeling? Dan kan je in al die gebieden gebruik maken van een duurzaam energieproject. Je kan dus bijvoorbeeld profiteren van een zonnepaneelpark of zonnepanelen op een dak van een flat. ​

Sinds april 2021 worden er geen nieuwe projecten aan de postcoderoosregeling toegevoegd. De postcoderoosregeling wordt dan vervangen door een subsidie, waarmee nieuwe projecten minder afhankelijk zijn van veranderingen in de energiebelasting. Bestaande projecten kunnen nog 15 jaar de bestaande postcoderoosregeling gebruiken.

Zonnepanelen op andere locatie aanschaffen

Bij een energieleverancier zoals VrijOpNaam, kan iedereen die geen panelen op zijn dak kan plaatsen toch gebruik maken van zonne-energie. De leverancier biedt namelijk de mogelijkheid om een paneel op naam te kopen. Je koopt dan een zonnepaneel die ergens anders is geplaatst. Deze panelen komen dus niet op je dak of in de buurt, maar bijvoorbeeld in een zonnepaneelpark aan de andere kant van Nederland. De panelen worden in de meest ideale positie geplaatst zodat deze panelen ook vaak meer opwekken dan panelen op je eigen dak.

De voordelen hiervan zijn:

  • ​Je krijgt een gegarandeerde minimale opbrengst.
  • De kosten van een paneel zijn vaak inclusief installatie, onderhoud en reparaties
  • Je kunt op ieder moment panelen bijkopen

Investeren in een zonnepaneelpark

Met deze optie kun je investeren in een zonnepark, maar word je geen eigenaar van de panelen. De kosten om hieraan mee te doen liggen hierdoor ook lager. Je investeert in een duurzaam initiatief, waardoor er meer energie op een duurzame manier opgewekt kan worden. Wel kan het per park, verschillen hoe je hier zelf van profiteert. Het kan zijn dat je een rentepercentage ontvangt, maar ook dat je profiteert van de energieopbrengsten. Daarnaast ontvang je ook je inleg weer terug aan het einde van de looptijd.

Weest je er wel van bewust dat deze manier van investeren buiten het toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) valt. Zoals bij elke beleggingsvorm, bestaat ook hier het risico dat je (een deel van) je inleg verliest.

Stroom afnemen van andermans zonnepanelen

Steeds vaker bieden energieleveranciers energiecontracten aan met groene stroom die opgewekt wordt in Nederland. Dit is stroom die opgewekt wordt door een zonnepark van de leverancier of door consumenten die zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Als je voor zo een contract kiest stimuleer je de opwekking van duurzame energie in Nederland. Je krijgt namelijk geleverd door het zonnepark of door een consument die meer opwekt dan hij verbruikt. Zo hoef je zelf geen zonnepanelen te nemen en stimuleer je toch duurzaam opgewekte energie in Nederland.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.