Met zonnepanelen bespaar je een hoop op je energiekosten. Ook stoot je jaarlijks minder CO2 uit, doordat je je eigen opgewekte zonnestroom kunt gebruiken. Maar wat levert het precies op en hoe kun je dit van tevoren berekenen?

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 24 mei 2022

Vermogen van je zonnepanelen

De opbrengst van je zonnepanelen heeft te maken met het aantal panelen dat je koopt en het vermogen van je panelen. Het vermogen van zonnepanelen wordt geduid in wattpiek (Wp). Dit is wat je met de panelen onder normale omstandigheden kunt opwekken. Zonnepanelen zijn niet alleen gevoelig voor straling van de zon, maar ook voor temperatuur. 

In welke richting liggen je zonnepanelen?

De opbrengst van je zonnepanelen hangt ook af van de richting waarin de zonnepanelen liggen. Heb je de zonnepanelen op een dak geplaatst dat op het zuiden ligt, in een hoek van 36 graden? Dat levert je een maximale opbrengst op. Bij panelen die op het oosten (in de ochtendzon) of westen (in de middag- en avondzon) liggen, is de opbrengst ongeveer 20 procent lager. Wanneer je zonnepanelen op het noorden hebt liggen, is de opbrengst nog iets lager, ruim 45 procent. Een dak heeft meestal twee kanten, dus het is slim om altijd aan beide kanten zonnepanelen te plaatsen. Zo ontstaat er geen piek in het opwekken van zonnestroom, maar kun je het verdelen.

Houd er wel rekening mee dat schaduwvorming door bijvoorbeeld een dakkapel, schoorsteen of boom de opbrengst van je panelen kan beïnvloeden.

Zonnepanelen opbrengst berekenen

Wil je de verwachte jaaropbrengst van je zonnepanelen berekenen? Dan kun je een rekensom maken. In die som wordt de opbrengst uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Er is een vuistregel waar je rekening mee moet houden: de jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) is gemiddeld 90% van de systeemcapaciteit in wattpiek. Dat komt neer op de volgende som:

0,9 x aantal panelen x aantal wattpiek (Wp) = jaaropbrengst

Voorbeeld: je hebt 10 panelen met een vermogen van 325 Wp. Dan is de geschatte jaaropbrengst 2.925 kWh (0,9 x 10 x 325).

Rendement meer dan gemiddelde spaarrekening

Zonnepanelen leveren tegenwoordig meer op dan de gemiddelde spaarrekening. Je kunt zonnepanelen die op het zuiden liggen vergelijken met een spaarrekening met een rente van 4,0 procent. Dat is flink meer dan de rente van een gemiddelde spaarrekening op dit moment. Bij zonnepanelen die op het oosten of westen liggen komt het rendement neer op 3,1 procent.

Zonnepanelen rendement berekenen

Wil je voor je zonnepanelen koopt het rendement berekenen? Houd dan rekening met de volgende punten:

 • ​De kosten (zonder btw) van 10 zonnepanelen (3.300 Wp) inclusief installatie komen neer op ongeveer €4.200.  
 • Met de meeste panelen kun je ruim 25 jaar doen. In die 25 jaar tijd wekken ze voor ongeveer €11.200 aan stroom op.
 • De omvormer moet je na ongeveer 12 jaar weer vervangen. De kosten voor een omvormer bij 10 zonnepanelen is zo’n €1.100.

De komende jaren kan het rendement iets hoger of lager uitvallen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de prijs van elektriciteit. Ook wordt het rendement minder als je zonnepanelen kapot gaan en je deze moet vervangen. Maar die kans is klein. Daarnaast verandert de salderingsregeling per 2025, waardoor je per jaar minder geld terugkrijgt voor opgewekte stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Maar het wordt wel weer aantrekkelijker om je opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken. Hoe meer opgewekte stroom je gebruikt, hoe minder je hoeft te verkopen.

Het rendement van je zonnepanelen verhogen

Wil je een hoog rendement? Dan is het slim om op de volgende punten te letten bij de aanschaf van zonnepanelen: 

 • Ga voor zonnepanelen van goede kwaliteit. Laat niet alleen de (lage) prijs meespelen in je beslissing, maar ook het vermogen, de garantie, de betrouwbaarheid van de leverancier en hoe ervaren de monteur is.
 • Kies voor een gecertificeerde monteur. Je wilt dat je zonnepanelen zorgvuldig geïnstalleerd worden. Houd daarom rekening met de certificeringen voor zonne-energie die monteurs kunnen hebben, zoals Zonnekeur Installateur, Kiwa en Veiligheids Checklist Aannemers (VCA).
 • Check of je geld terugkrijgt voor je duurzame investering. Zo bestaan er verschillende aantrekkelijke regelingen per gemeente voor de aanschaf van je zonnepanelen. Bovendien kun je de btw terugvragen van de aankoop en installatie.
 • Breng je verbruik en teruglevering in kaart. Dit doe je met een slimme meter. Zorg ervoor dat je verbruik en de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet in balans zijn. 
 • Kies voor een goede omvormer. Als je voor een omvormer kiest die 20 procent kleiner of 1 procent groter is dan je zonnepanelenvermogen zit je meestal goed. Zo kun je het vermogen van je omvormer goed afstemmen op het vermogen van al jouw panelen.
 • Ga voor een omvormer met power optimizers. Power optimizers zijn kleine regelunits in een zonnepaneel. De kastjes optimaliseren de werking van elk paneel. Presteert één zonnepaneel minder goed? Dan beïnvloedt dat niet de werking van je andere panelen.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Rijksoverheid
 • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png