Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Wat is salderen?

Salderen betekent dat de stroom die je teruglevert aan je energieleverancier, wordt verrekend met de verbruikte stroom. Heb je meer energie opgewekt dan je nodig had? Dan geef je dit terug aan je energieleverancier. Daarvoor ontvang je een terugleververgoeding, die per energieleverancier kan verschillen. 

Is de hoeveelheid energie die je verbruikt juist hoger dan de energie die je opwekt? Dan betaal je het normale leveringstarief voor de extra energie die je nodig hebt. Als je een dubbele meter hebt, kan er anders gesaldeerd worden dan bij een enkele meter.

Wanneer ga je salderen?

Wanneer je zelf stroom opwekt en je bent aangesloten op het energienet, dan kun je de opgewekte stroom salderen met de stroom die je afneemt van het energienet. Heb je een slimme meter of een meter die kan teruglopen? En heb je je aangemeld op www.energieleveren.nl? Dan kun je gelijk beginnen met salderen. Salderen kan tot de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Op het moment dat je meer opwekt dan verbruikt, ga je energie terugleveren. Heb je zonnepanelen? Lees dan op deze pagina waar je op moet letten.

Afbouw salderingsregeling

Op dit moment mag je de stroom die je levert afstrepen tegen de stroom die je zelf verbruikt. Dus wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding, die verschilt per energieleverancier. 

De regering wil de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. Dit betekent dat je elk jaar minder stroom mag afstrepen. En dat je vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je teruglevert.

Investeren in zonnepanelen is nog steeds een goed idee

Mocht je twijfelen of zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn, dan is het antwoord: ja. Ook zonder de salderingsregeling heb je op de lange termijn voordeel van zonnepanelen. Stel dat je voor 2025 zonnepanelen aanschaft, dan heb je deze gemiddeld na 7 jaar terugverdiend. In ongeveer 25 jaar bespaar je ruim €11.000. Dit is te vergelijken met een spaarrekening met een spaarrente van 4 procent. Daarnaast is het ook een milieuvriendelijke keuze. Met zonnepanelen stoot je jaarlijks ruim 1.400 kilo CO2 minder uit.

Hoe werkt salderen bij een enkele meter?

Salderen houdt in dat je de stroom die je zelf hebt opgewekt, kunt aftrekken van de afgenomen stroom van het energienet. Bij een meter die kan terugtellen, gebeurt dit direct. Op het moment dat er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, loopt de meter terug. Bij een slimme meter zijn er aparte meters voor het verbruik en de opwekking. Deze standen worden bij de jaarnota van elkaar afgetrokken. Op het moment dat je meer opwekt dan verbruikt, ga je energie terugleveren. Heb je zonnepanelen of wil je deze aanschaffen? Lees dan op de tips waar je op moet letten.

Hoe werkt salderen bij een dubbele meter of slimme meter?

Heb je een oude meter die kan terug tellen? En krijg je energie geleverd tegen een dubbel tarief? Dan loopt de teller, die op dat moment geldt, terug wanneer je meer opwekt dan verbruikt. Bij een slimme meter wordt apart bijgehouden wat er wordt verbruikt en opgewekt. De opgewekte stroom wordt afgetrokken van het tarief waar het in opgewekt wordt. Bij de meeste opwekking is dat het hoge tarief. Bij een dubbele meter wordt er per meter gesaldeerd. Dit omdat de energie die je verbruikt, nu verdeeld is over hoog en laag tarief (piek en dal). Tijdens het normaaltarief wordt er meestal meer opgewekt dan verbruikt en tijdens het daltarief meer verbruikt dan opgewekt. Bij deze situatie hangt het van je leverancier hoe zij omgaan met de te veel opgewekte stroom. Heb je zonnepanelen of wil je deze aanschaffen? Lees dan de tips waar je op moet letten.

Je eigen zonnepanelen slim inzetten

Vanaf 2025 krijg je voor je gesaldeerde stroom steeds minder geld. Maar je kunt natuurlijk ook slim gebruikmaken van het overschot aan zelf opgewekte stroom. 

  • ​Laad je elektrische auto op wanneer je zonnepanelen veel stroom opwekken.
  • Zet overdag de wasmachine of de vaatwasser aan. Zo draaien ze op eigen opgewekte stroom.
  • Heb je een droger? Zet deze ook overdag aan. Doe dit wel op het moment dat je thuis bent, voor eventueel brandgevaar.
  • Let bij het aanschaffen van nieuwe apparaten op of deze slim gebruikt kunnen worden. Slimme apparaten springen aan zodra je veel energie opwekt.
  • Maak gebruik van je airco op zonnige dagen. Zet de airco wel uit als de zon ondergaat of op dagen dat het minder zonnig is, anders verbruik je al snel meer energie.
  • Zet je apparaten niet allemaal tegelijk aan. Anders kan het zijn dat je alsnog meer stroom verbruikt dan je op dat moment opwekt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.