De opbrengst van je zonnepanelen controleren

Zonnepanelen zijn een investering voor de lange termijn. De meeste panelen gaan zo’n 25 jaar mee. Het rendement neemt elk jaar iets af. Dat is niets om je zorgen over te maken, maar komt doordat de zonnecellen slijten. Het is wel slim om regelmatig de opbrengst van je zonnepanelen te checken. Gaat de opbrengst in één keer erg hard achteruit? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Het kan aan je omvormer liggen of aan vieze zonnepanelen. Maak in elk geval je omvormer regelmatig stofvrij, dan gaat deze langer mee. Neemt het rendement van je zonnepanelen meer dan 10 procent af in korte tijd? Laat je panelen dan controleren door een specialist.

Wanneer moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Meestal is het niet nodig om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken. De meeste zonnepanelen liggen namelijk op een schuin dak, waardoor ze vanzelf schoonspoelen als het regent. Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • ​De zonnepanelen liggen op een plat dak of nauwelijks hellend dak. In dit geval spoelt het vuil na een fikse regenbui minder makkelijk weg. 
  • Er zijn hardnekkige vlekken zichtbaar, zoals vogelpoep, groene aanslag of mos.
  • Je woont in de buurt van een vliegroute, langs een drukke weg of vlak bij een industriegebied. Hierdoor zit er veel roet in de lucht.

Ga je zelf je zonnepanelen schoonmaken? Gebruik dan in elk geval geen schoonmaakmiddelen of ruwe borstels. Hiermee beschadig je de vuilafstotende laag, waardoor de opbrengst van je zonnepanelen sneller afneemt.

Je zonnepanelen laten schoonmaken

In de meeste gevallen kun je waarschijnlijk zelf niet goed bij je zonnepanelen. Maak je zonnepanelen daarom liever niet zelf schoon. Je kan beter een erkend schoonmaakbedrijf inschakelen die de reiniging voor je kan uitvoeren. Deze bedrijven gebruiken milde schoonmaakmiddelen om je zonnepanelen te onderhouden. Of zorg voor een onderhoudscontract bij een schoonmaakbedrijf, waardoor je eenvoudig een jaarlijkse schoonmaakbeurt kunt inplannen. Dit is waarschijnlijk alleen nodig als je een (bijna) plat dak hebt of je in een buurt woont met veel industrie of verkeer.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.