Bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Weet je niet helemaal wat het vermogen van je zonnepanelen moet zijn, of hoeveel je er nodig hebt? Het is belangrijk om dit eerst uit te zoeken. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Hoeveel panelen passen er op mijn dak? Het is ideaal als je meer dan 6 zonnepanelen kan neerleggen. Anders is de investering vrij hoog en duurt het langer voor je deze weer hebt terugverdiend. Laat je dak checken door een specialist. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn. 
  • Welke legrichting krijgen mijn panelen? De beste legrichting is het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Het oosten of westen kan ook, maar zorg dan wel dat je zonnepanelen aan beide kanten van je dak legt. Een hellingshoek tussen 15 en 45 graden levert het hoogste rendement op.
  • Wat is mijn verbruik? Het is slim om je verbruik af te stemmen op het aantal panelen. Zo kun je optimaal gebruikmaken van je opgewekte zonnestroom. Check wat je verbruik is en hoeveel panelen je daarvoor gemiddeld nodig hebt.
  • Hoeveel budget heb ik? Zonnepanelen zijn een investering, dus bepaal van tevoren wat je budget is. De aanschaf en installatie van ongeveer 10 zonnepanelen komt neer op €5.000. ​

Soorten zonnepanelen vergelijken

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Zo heb je blauwe en zwarte zonnepanelen. 

  • Blauwe zonnepanelen: deze panelen worden ook wel polykristallijn ('poly') genoemd.
  • Zwarte zonnepanelen: deze panelen zijn vaak iets duurder en noem je monokristallijn ('mono'). Zwarte panelen hebben vaak een groter vermogen.

Sommige mensen kiezen voor zwarte zonnepanelen, omdat ze deze net iets mooier vinden. Qua opbrengst verschilt het niet altijd veel.

Ook bestaan er buigzame panelen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een dunnefilmtechniek. Deze panelen zijn wel een stuk duurder, waardoor blauwe of zwarte panelen al snel aantrekkelijker zijn. Denk je eraan om ook een zonneboiler te nemen? Dan zijn hybride zonnepanelen eventueel een optie. Deze panelen noem je ook wel PVT-collectoren en zijn eigenlijk een zonnepaneel en zonneboiler in één.

Let hierop als je zonnepanelen vergelijkt

Ga je zonnepanelen vergelijken? Let dan vooral op het vermogen, welke omvormer je krijgt, hoe de garantie precies geregeld is en welke installateur er langskomt.

  • ​Vermogen: het vermogen van de panelen is eigenlijk belangrijker dan het prijskaartje. Ga dus niet automatisch voor de goedkoopste panelen. Hoe hoger het vermogen, hoe minder panelen je namelijk nodig hebt.'
  • Omvormer: een goede omvormer gaat ruim 12 jaar mee. Check van tevoren welke omvormer je krijgt. En laat je goed adviseren over welke omvormer geschikt is voor jouw situatie.
  • Garantie: het is belangrijk om te checken welke garanties je krijgt en hoe dit geregeld is. Zo kun je denken aan productgarantie en installatiegarantie, maar ook vermogensgarantie of opbrengstgarantie. Let erop waar het installatiebedrijf gevestigd is en wie die garantie geeft. Het maakt namelijk uit of de garantie geregeld wordt door de fabrikant, importeur of leverancier.
  • Installateur: zorg ervoor dat je je goed inleest in het bedrijf waar je mee in zee gaat. Ga nooit voor het eerste de beste bedrijf, maar vraag verschillende offertes aan. Let erop dat het bedrijf altijd is voorzien van het keurmerk Zonnekeur. 

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.