Vind haarfijn de beste energiedeal voor jou
  • Geen dag zonder stroom en gas
  • Snel en gemakkelijk geregeld
  • Nu met gratis verbruiksinzicht

Energie vergelijken en direct aanvragen!

Gebruik gegevens van

Adres
Postcode
Huisnummer

Waarom de energieprijzen blijven stijgen

Door de hoge energieprijzen is er op dit moment een beperkt aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

Wil je als eerste een seintje als de energieprijzen weer dalen? Meld je dan nu aan voor onze Energie Prijs Alert. Laat dan hier je emailadres achter.

E-mailadres

Dit vinden onze klanten van ons

9,2
Op basis van 37.605 klantbeoordelingen
10,0
“👍”
Anoniem, GENDT
53 minuten geleden, energie
10,0
“Heel duidelijk ”
Anoniem, MAASTRICHT
7 uur geleden, energie
10,0
“ik vindhetgoed maar mijnleveransier stop er mee den 20ste daarom hadik ook gelijk gezegt met spoed maarikhadaleentijdje al aangevraag bijjullie denk den8ste december had ikaleen aanvraaggedaandit is de 2de enikheberniks meer vangehoord waaromniks”
Dhr. Rolador, WAALWIJK
8 uur geleden, energie
10,0
“Super overzichtelijk en duidelijk”
Mevr. Hendriks, 'S-HERTOGENBOSCH
9 uur geleden, energie
8,0
“Heel makkelijk energie vergelijken, alleen tijdens het afsluiten had ik wel liever gewild dat je je verbruik meteen kan zien”
Anoniem, WARMOND
11 uur geleden, energie
6,0
“...”
Anoniem, NIEUW-BUINEN
12 uur geleden, energie
8,0
“Okay”
Dhr. van Loon, HEESCH
13 uur geleden, energie
8,0
“first page in google”
Mevr. Rios Botia, AMSTERDAM
13 uur geleden, energie
10,0
“Werkt snel!”
Anoniem, HARDERWIJK
13 uur geleden, energie
10,0
“Alles is simpel en duidelijk”
Anoniem, HOEVELAKEN
13 uur geleden, energie

Waarom de energievergelijker van Independer?

Altijd het beste product bovenaan

Ook als we die niet verkopen

Hulp bij overstappen

Snel en goed geregeld

Kiezen voor duurzaamheid

Vergelijken op prijs en duurzaamheid

Welke energieleveranciers vergelijken we?

Energiecontract december 2021? Check de energieprijzen

Geschat
maandbedrag
Leveringstarief
normaal
Leveringstarief
gas
Goedkoopste energieleverancier € 285,13 per maand € 0,43353 per kWh € 1,72754 per m3
Duurste energieleverancier € 335,92 per maand € 0,45031 per kWh € 1,88070 per m3
Goedkoopste groene energieleverancier € 285,13 per maand € 0,43353 per kWh € 1,72754 per m3
Goedkoopste grijze energieleverancier € 406,62 per maand € 0,49024 per kWh € 2,11785 per m3


Wil je weten wat een energiecontract voor jou kost?

Bron: Independer, peildatum 7 december 2021. 

Op basis van gemiddeld huishouden met slimme meter (2100 kWh normaal, 1400 kWh dal, 1500 m3 gas en geen teruglevering). 1 jaar vast inclusief welkomstkorting.

Je energieverbruik is belangrijk voor het advies

Om je een goed advies te kunnen geven met onze energievergelijker, is het belangrijk dat we je energieverbruik weten. Dit vind je terug op je laatste jaarnota. Weet je niet wat je energieverbruik is of heb je die gegevens niet bij de hand? Dan maken we een reële schatting van je verbruik. We werken hiervoor samen met Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische en betrouwbare informatie geeft over milieu en energie in het dagelijks leven. Zij hebben voor Independer onderzocht welke vragen wij jou als consument moeten stellen om tot een eerlijke schatting van jouw verbruik te komen. Deze manier van inschatten verschilt van die van andere vergelijkingssites. En het levert je een advies op dat echt past bij jouw situatie en waarmee je energieleveranciers kunt vergelijken.


Opzegvergoeding

Wil je overstappen van energieleverancier maar heb je al een energiecontract? Check dan goed of je je contract zonder opzegvergoeding kunt beëindigen. Is de looptijd van je contract ten einde of heb je een contract voor onbepaalde tijd? Houd dan rekening met 30 dagen opzegtermijn. Heb je een contract met een bepaalde looptijd? Dan hangt de hoogte van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd.

Groene energie

Duurzaamheid wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Je wordt tegenwoordig dan ook overspoeld met groene energie. Niets mis mee zou je zeggen. Alleen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zo biedt iedere energieleverancier tegenwoordig groene stroom en groen gas aan. Maar hoe groen deze energie echt is, is vaak niet duidelijk. Veel energieleveranciers verkopen hun energie groen, terwijl het gewoon grijs is. Dat wordt ''vergroende stroom'' genoemd.

Independer vindt het belangrijk dat je weet welke energieleveranciers echt groene stroom leveren. En welke leveranciers grijze stroom leveren die met buitenlandse certificaten groen is gemaakt. Daarom kun je in onze energievergelijker hierop je energie vergelijken en laten wij duidelijk zien hoe groen de energie is die leveranciers aanbieden. Wil je meer weten over groene stroom voordat je energieprijzen gaat vergelijken? Kijk dan op de website van HIER Klimaatstichting over hoe het nu echt zit met groene stroom en vergroende stroom.

Misschien heb je, net als veel mensen, één van de volgende vragen

Rene | expert energie

Energie vergelijken: waar moet je op letten?

Als je de energievergelijker van Independer gebruikt, moet je op een aantal zaken letten om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

leestijd 2 minuten

Hoe vergelijk je energie als je zonnepanelen hebt?

Met zonnepanelen lever je stroom terug aan het net. Dit wordt verrekend met je verbruik. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je daar een terugleververgoeding voor.

leestijd 4 minuten

Heeft een verhuizing invloed op je energiecontract?

Als je gaat verhuizen is dat een goed moment om eens naar je energiecontract te kijken. Het kan slim zijn om voor je nieuwe woning een andere energieleverancier te kiezen.

leestijd 3 minuten

Energie vergelijken in een paar stappen

De energievergelijker van Independer is erg gemakkelijk. Je kunt eenvoudig energieprijzen vergelijken en direct aanvragen op basis van je persoonlijke wensen en verbruik. Ook kun je gebruikmaken van onze keuzehulp.

  1. We stellen je een aantal vragen. Bijvoorbeeld wat je energieverbruik is. Weet je dat niet? Dan maken wij een schatting voor je. Daarnaast vragen we of je groene energie belangrijk vindt en of je een energiecontract voor een jaar of meer wilt, of toch liever variabel. Vervolgens zie je direct wat voor jou de beste energieleveranciers zijn.

  2. We tonen een zoekresultaat. Je ziet de leveranciers die het beste bij jouw wensen passen. Je kan in het zoekresultaat eenvoudig je wensen nog aanpassen of dieper de voorwaarden of prijsdetails in van het getoonde aanbod. Heb je de energieleverancier gevonden die het beste bij jou past? Dan kan je die direct aanvragen.

  3. Je vult je persoonlijke gegevens en de gewenste ingangsdatum in en je klikt op ‘contract aanvragen’. Makkelijker kan het niet toch? Wij sturen jouw aanvraag aan de leverancier. De leverancier gaat direct aan de slag met je aanvraag en stuurt jou het definitieve contract, met de geldende tarieven, op basis van jouw wensen en gewenste ingangsdatum. Vanaf het moment dat het contract start heb je 14 dagen bedenktijd om je aanvraag te annuleren

  4. De nieuwe leverancier zegt de oude leverancier zelf op, tenzij je overstapt omdat je gaat verhuizen. Als je overstapt omdat je gaat verhuizen is het belangrijk om je huidige leverancier zelf op te zeggen.

Het liefst tonen we in onze energievergelijker alle 44 energieleveranciers. Voor 6 energieleveranciers kan dit helaas niet. De andere 38 kun je bij Independer vergelijken op prijs en kwaliteit

Als je via onze energievergelijker een nieuw energiecontract afsluit, krijgt Independer van de energieleverancier een eenmalige en/of doorlopende vergoeding. Gemiddeld ontvangen wij €39 per afgesloten energiecontract.

Je kunt bij Independer energie vergelijken en je contract aanvragen. Bij het maken van een vergelijking in de energievergelijker, zie je per contract alle details. Waardoor je een weloverwogen keuze maakt

Laatste nieuws over energie

Stijgende energieprijzen: 4 vragen én antwoorden Er lijkt geen rem op te zitten: de stijgende gasprijzen en energieprijzen. Het is een probleem dat in de hele wereld speelt. Nederland is door de sluiting van het gasveld in Groningen extra kwetsbaar voor forse prijsverhogingen én zelfs voor... lees meer
Hoe duurzaam zijn groene energieleveranciers? Nu Europa met een energiecrisis kampt, krijgen vooral de hoge prijzen van energie veel aandacht. Maar hoe zit het met duurzame energiecontracten? Hoe groen zijn die nou echt? In Nederland leveren energiemaatschappijen groene én grijze stroom. Onder groene stroom vallen zonne-energie,... lees meer
Stadsverwarming flink duurder in 2022 Stadsverwarming is een duurzaam alternatief voor cv-ketels op aardgas. Je huis wordt verwarmd met warmte die ergens anders vrijkomt. Handig, want vroeger ging die warmte verloren. Goed om te weten: op 1 januari zijn de tarieven voor stadswarmte omhoog gegaan.... lees meer
meer nieuws op ons weblog

Meer informatie over energie?

Lees hieronder verder.

Energiecontract opzeggen

Stap je via onze energievergelijker over van energieleverancier, dan hoef je je energiecontract niet zelf op te zeggen. Dit wordt gedaan door je nieuwe energieleverancier. Overstappen is dus heel eenvoudig. Je vergelijkt het aanbod van verschillende energieleveranciers en maakt een keuze. Vervolgens geef je aan wanneer je wilt overstappen. Meer hoef je niet te doen. De overstap gaat soepel. Op het moment dat de ene leverancier stopt met leveren van energie, neemt de ander het over. Je komt dus nooit zonder gas of licht te zitten.

Opzegboete

Een opzegvergoeding, ook wel een opzegboete genoemd, betaal je wanneer je je energiecontract beëindigt voordat het contract is afgelopen. Je betaalt de vergoeding alleen als je nog een contract voor bepaalde tijd hebt. Hoe hoogde vergoeding is, die je moet betalen, is afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.

Eerlijk over groene stroom en vergroende stroom

Groene energie is energie die is opgewekt uit duurzame bronnen, zoals zon, wind, waterkracht en biomassa. Dat betekent dat er voor iedere eenheid stroom op het elektriciteitsnet, ook één eenheid duurzaam wordt opgewekt. Alle stroom gaat over hetzelfde netwerk, maar door groene stroom af te nemen weet je in ieder geval zeker dat jouw stroom is opgewekt uit duurzame bronnen. Er is nog wel een verschil of groene stroom écht duurzaam opgewekt is in Nederland, of 'vergroend' gemaakt is door middel van GvO's (Garantie van Oorsprong) uit het buitenland.

Energie: advies over annuleren en overstappen

We kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet wanneer je je contract kunt beëindigen en of dit verstandig is. Independer helpt je hier graag bij. Na het vergelijken van energie en het aanvragen van een energiecontract via de energievergelijker, heb je bij een normale overstap altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd. binnen deze 14 dagen kun je zonder opgave van reden je contract annuleren. Bij een spoedaanvraag vervalt bij sommige energieleveranciers de bedenktijd van 14 dagen. Annuleer je een energiecontract? vraag dan altijd een schriftelijke bevestiging van de leverancier.

Als je contract eenmaal gestart is en deze 14 dagen bedenktijd zijn verlopen, hangt het van het contract af of je deze zonder opzegvergoeding kunt beëindigen. Is de looptijd van je contract ten einde of heb je een contract voor onbepaalde tijd? Houd dan rekening met 30 dagen opzegtermijn. Heb je een contract met een bepaalde looptijd? Dan hangt de hoogte van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd.

Als je niet zeker weet of het verstandig is om over te stappen, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij geven je graag advies.

Wat betekent ampère, volt en watt?

Als je energiecontracten gaat vergelijken, kom je verschillende termen tegen. Zoals ampère, volt, watt en kilowattuur. Graag leggen wij je uit wat deze begrippen precies betekenen. 

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan lever je stroom terug aan het net. Het is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het energie vergelijken. Maar waar moet je nog meer op letten? Om dit makkelijker te maken kun je bij Independer ook je opgewekte energie meenemen in de vergelijking. Hierdoor zie je direct welke energieleverancier het beste bij je situatie past. 

Wat voor jou de goedkoopste energieleverancier is, hangt helemaal af van je situatie. Gebruik je stroom en gas, of alleen stroom? Vind je groene energie belangrijk? Via onze energievergelijker kun je invullen wat je situatie is en welke voorkeuren je hebt. Binnen een paar klikken vind je dan de goedkoopste energieleverancier die het beste bij je past. 

Op dit moment hebben we te maken met hoge energieprijzen. In dit artikel lees je er meer over. Wat is verstandig om te doen? 

  • ​Heb je een variabel contract óf een vast contract dat binnenkort afloopt? Je krijgt dan binnenkort helaas te maken met de stijgende energieprijzen. Het is goed om te weten dat je bij elke leverancier een fors hogere rekening kunt verwachten: ze moeten namelijk allemaal tegen een hogere prijs inkopen. Denk dus goed na of je een nieuw contract wil afsluiten, en zo ja: welk soort contract je kiest. Het is misschien verleidelijk om snel een meerjarig contract af te sluiten, zodat je veilig zit als de prijzen nog verder stijgen. Maar de prijzen kunnen natuurlijk ook weer dalen. 
  • Heb je een vast contract dat nog minimaal een half jaar doorloopt? Dan hoef je je nu niet druk te maken: de prijsstijgingen beïnvloeden jouw rekening niet. In dit geval is het slim om dus rustig te wachten en nog geen nieuw contract af te sluiten. Je betaalt dan namelijk sowieso een hoger tarief. Als je contract gaat aflopen, krijg je een aanbod van je huidige energieleverancier. Bekijk dat goed en leg het naast andere energiecontracten. Energie vergelijken? Het is altijd verstandig om onze energievergelijker te gebruiken,  zodat je de beste energiedeal voor jou kunt vinden.

Bronnen

De informatie op deze pagina is afkomstig van de volgende bronnen:​

Laatste update: 6-1-2022

Informatie gecontroleerd door expert

Joris, expert energie

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Joris is dé expert bij Independer op het gebied van energie. Hij heeft contact met verschillende energieleveranciers en zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt vergelijken en afsluiten.

Joris is ook een veelgevraagd expert in de media. Hieronder vind je een aantal mediaberichten waarin Joris bepaalde onderwerpen toelicht:

Awards Independer energie

Website van het jaar 2021

In 2021 is Independer uitgeroepen tot website van het jaar! In de categorie 'Vergelijking' wonnen we de prijs voor populairste website.

WUA beste energievergelijker

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook in 2021 kwam Independer als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. 

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Winnaar Shopping Awards 2021

In 2021 won Independer de Shopping Awards vakprijs in de categorie Verzekeringen. En in 2019 won Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. 

De Stichting Shopping Awards (voormalig Thuiswinkel Awards), reikt jaarlijks verschillende awards uit aan de beste (web)winkelbedrijven van Nederland. De stichting is in 2001 opgericht, met als doelstelling het organiseren én financieren van onafhankelijke award-verkiezingen voor de branche.

Onderzoek energie

Independer heeft heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van onderzoeken van de afgelopen tijd:

Bekijk hier het overzicht van alle onderzoeken en (nieuws)berichten over energie

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.