In het nieuws: Prijsplafond energie is bekend. Wat is de invloed van het prijsplafond op jouw energierekening?
Vind haarfijn de beste energiedeal voor jou
  • Geen dag zonder stroom en gas
  • Snel en gemakkelijk geregeld
  • Nu met gratis verbruiksinzicht

Energie vergelijken en direct aanvragen!

Gebruik gegevens van

Adres
Postcode
Huisnummer
De voordelen van het Prijsplafond zijn doorberekend in onze prijzen.

Hogere energieprijzen

Update ontvangen?

Wil je als eerste een seintje als de energieprijzen weer dalen? En wil je een update van belangrijke momenten rondom de energiemarkt? Meld je dan nu aan voor onze Energie Prijs Alert.

E-mailadres

Energiecontract aanpassen of juist niet?

Heb je een vast contract dat binnenkort afloopt? 

Je krijgt dan binnenkort helaas te maken met de stijgende energieprijzen. Van je bestaande leverancier ontvang je een nieuw contractvoorstel. De kans is groot dat hij je een variabel contract aanbiedt. Wil je van leverancier wisselen? Dan is het goed om te weten dat je bij elke leverancier een fors hogere rekening kunt verwachten: ze moeten namelijk allemaal tegen een hogere prijs inkopen. Denk dus goed na of je een nieuw contract wil afsluiten. Je kunt beter even wachten tot er weer (meer) aanbod is, zodat je tarieven met elkaar kunt vergelijken.


Heb je een vast contract dat nog minimaal een half jaar doorloopt? 

Dan beïnvloeden de prijsstijgingen jouw rekening op dit moment niet. In dit geval is het slim om dus rustig te wachten en nog geen nieuw contract af te sluiten. Je betaalt dan namelijk sowieso een hoger tarief. Als je contract gaat aflopen, krijg je tegen die tijd een aanbod van je huidige energieleverancier. Bekijk dat goed en leg het naast andere energiecontracten zodat je de beste energiedeal voor jou kunt vinden.


Heb je een variabel contract? 

Het variabele tarief dat je betaalt is vastgesteld op jouw verbruik van het afgelopen jaar. In de wintermaanden ligt dit verbruik hoger dan normaal. Toch betaal je elke maand hetzelfde voorschotbedrag. Wil je overstappen? Dan is het goed om te weten dat er op dit moment bij Independer een beperkt aanbod is in energiecontracten. Ook moet je er rekening mee houden dat je bij de eindafrekening nog een bedrag moet bijbetalen. Dat komt doordat het maandelijkse voorschotbedrag dat je betaald hebt lager ligt dan de daadwerkelijke kosten die je in de wintermaanden hebt gehad.   

Tip: Kijk goed naar je energieverbruik per maand. En probeer om je verbruik omlaag te brengen met hulp van onze bespaartips

Al meer dan 20 jaar duidelijk, transparant én voordelig

Met jouw support en met die van onze 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.

9,3
Op basis van 44.182 klantbeoordelingen
10
28 januari 2023
‘Het ging heel snel en makkelijk. Erg overzichtelijk’
Anoniem, VIANEN
10
28 januari 2023
‘Top’
Anoniem, 'S-GRAVENHAGE

Welke energieleveranciers vergelijken we?

Welke energieleverancier is voor jou de beste? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Het ligt namelijk aan wat je belangrijk vindt. Daarom vergelijken we bij Independer niet alleen op prijs, maar nemen we ook factoren als duurzaamheid en service mee in de vergelijker. Zo weten we, zelfs met het wisselende aanbod, voor ieder wat wils te vinden!

Je energieverbruik is belangrijk voor het advies

Om je een goed advies te kunnen geven met onze energievergelijker, is het belangrijk dat we je energieverbruik weten. Dit vind je terug op je laatste jaarnota. Weet je niet wat je energieverbruik is of heb je die gegevens niet bij de hand? Dan maken we een reële schatting van je verbruik. We werken hiervoor samen met Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische en betrouwbare informatie geeft over milieu en energie in het dagelijks leven. Zij hebben voor Independer onderzocht welke vragen wij jou als consument moeten stellen om tot een eerlijke schatting van jouw verbruik te komen. Deze manier van inschatten verschilt van die van andere vergelijkingssites. En het levert je een advies op dat echt past bij jouw situatie en waarmee je energieleveranciers kunt vergelijken.


Opzegvergoeding

Wil je overstappen van energieleverancier maar heb je al een energiecontract? Check dan goed of je je contract zonder opzegvergoeding kunt beëindigen. Is de looptijd van je contract ten einde of heb je een contract voor onbepaalde tijd? Houd dan rekening met 30 dagen opzegtermijn. Heb je een contract met een bepaalde looptijd? Dan hangt de hoogte van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd.

Groene energie

Duurzaamheid wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Je wordt tegenwoordig dan ook overspoeld met groene energie. Niets mis mee zou je zeggen. Alleen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zo biedt iedere energieleverancier tegenwoordig groene stroom en groen gas aan. Maar hoe groen deze energie echt is, is vaak niet duidelijk. Veel energieleveranciers verkopen hun energie groen, terwijl het gewoon grijs is. Dat wordt ''vergroende stroom'' genoemd.

Independer vindt het belangrijk dat je weet welke energieleveranciers echt groene stroom leveren. En welke leveranciers grijze stroom leveren die met buitenlandse certificaten groen is gemaakt. Daarom kun je in onze energievergelijker hierop je energie vergelijken en laten wij duidelijk zien hoe groen de energie is die leveranciers aanbieden. Wil je meer weten over groene stroom voordat je energieprijzen gaat vergelijken? Kijk dan op de website van HIER Klimaatstichting over hoe het nu echt zit met groene stroom en vergroende stroom.

Energie vergelijken in een paar stappen

De energievergelijker van Independer is erg gemakkelijk. Je kunt eenvoudig energieprijzen vergelijken en direct aanvragen op basis van je persoonlijke wensen en verbruik. Ook kun je gebruikmaken van onze keuzehulp.

  1. We stellen je een aantal vragen. Bijvoorbeeld wat je energieverbruik is. Weet je dat niet? Dan maken wij een schatting voor je. Daarnaast vragen we of je groene energie belangrijk vindt en of je een energiecontract voor een jaar of meer wilt, of toch liever variabel. Vervolgens zie je direct wat voor jou de beste energieleveranciers zijn.

  2. We tonen een zoekresultaat. Je ziet de leveranciers die het beste bij jouw wensen passen. Je kan in het zoekresultaat eenvoudig je wensen nog aanpassen of dieper de voorwaarden of prijsdetails in van het getoonde aanbod. Heb je de energieleverancier gevonden die het beste bij jou past? Dan kan je die direct aanvragen.

  3. Je vult je persoonlijke gegevens en de gewenste ingangsdatum in en je klikt op ‘contract aanvragen’. Makkelijker kan het niet toch? Wij sturen jouw aanvraag aan de leverancier. De leverancier gaat direct aan de slag met je aanvraag en stuurt jou het definitieve contract, met de geldende tarieven, op basis van jouw wensen en gewenste ingangsdatum. Vanaf het moment dat het contract start heb je 14 dagen bedenktijd om je aanvraag te annuleren

  4. De nieuwe leverancier zegt de oude leverancier zelf op, tenzij je overstapt omdat je gaat verhuizen. Als je overstapt omdat je gaat verhuizen is het belangrijk om je huidige leverancier zelf op te zeggen.

Het liefst tonen we in onze energievergelijker alle 44 energieleveranciers. Voor 6 energieleveranciers kan dit helaas niet. De andere 38 kun je bij Independer vergelijken op prijs en kwaliteit

Als je via onze energievergelijker een nieuw energiecontract afsluit, krijgt Independer van de energieleverancier een eenmalige en/of doorlopende vergoeding. Gemiddeld ontvangen wij €39 per afgesloten energiecontract.

Je kunt bij Independer energie vergelijken en je contract aanvragen. Bij het maken van een vergelijking in de energievergelijker, zie je per contract alle details. Waardoor je een weloverwogen keuze maakt

Meestgestelde vragen over energie

Stap je via onze energievergelijker over van energieleverancier, dan hoef je je energiecontract niet zelf op te zeggen. Dit wordt gedaan door je nieuwe energieleverancier. Overstappen is dus heel eenvoudig. Je vergelijkt het aanbod van verschillende energieleveranciers en maakt een keuze. Vervolgens geef je aan wanneer je wilt overstappen. Meer hoef je niet te doen. De overstap gaat soepel. Op het moment dat de ene leverancier stopt met leveren van energie, neemt de ander het over. Je komt dus nooit zonder gas of licht te zitten.

Een opzegvergoeding, ook wel een opzegboete genoemd, betaal je wanneer je je energiecontract beëindigt voordat het contract is afgelopen. Je betaalt de vergoeding alleen als je nog een contract voor bepaalde tijd hebt. Hoe hoog de vergoeding is, die je moet betalen, is afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.

Groene energie is energie die is opgewekt uit duurzame bronnen, zoals zon, wind, waterkracht en biomassa. Dat betekent dat er voor iedere eenheid stroom op het elektriciteitsnet, ook één eenheid duurzaam wordt opgewekt. Alle stroom gaat over hetzelfde netwerk, maar door groene stroom af te nemen weet je in ieder geval zeker dat jouw stroom is opgewekt uit duurzame bronnen. Er is nog wel een verschil of groene stroom écht duurzaam opgewekt is in Nederland, of 'vergroend' gemaakt is door middel van GvO's (Garantie van Oorsprong) uit het buitenland.

We kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet wanneer je je contract kunt beëindigen en of dit verstandig is. Independer helpt je hier graag bij. Na het vergelijken van energie en het aanvragen van een energiecontract via de energievergelijker, heb je bij een normale overstap altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd. binnen deze 14 dagen kun je zonder opgave van reden je contract annuleren. Bij een spoedaanvraag vervalt bij sommige energieleveranciers de bedenktijd van 14 dagen. 

Als je contract eenmaal gestart is en deze 14 dagen bedenktijd zijn verlopen, hangt het van het contract af of je deze zonder opzegvergoeding kunt beëindigen. Is de looptijd van je contract ten einde of heb je een contract voor onbepaalde tijd? Houd dan rekening met 30 dagen opzegtermijn. Heb je een contract met een bepaalde looptijd? Dan hangt de hoogte van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd.

Als je niet zeker weet of het verstandig is om over te stappen, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij geven je graag advies.

Als je energiecontracten gaat vergelijken, kom je verschillende termen tegen. Zoals ampère, volt, watt en kilowattuur. Graag leggen wij je uit wat deze begrippen precies betekenen. 

Heb je zonnepanelen? Dan lever je stroom terug aan het net. Het is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het energie vergelijken. Maar waar moet je nog meer op letten? Om dit makkelijker te maken kun je bij Independer ook je opgewekte energie meenemen in de vergelijking. Hierdoor zie je direct welke energieleverancier het beste bij je situatie past. 

Wat voor jou de goedkoopste energieleverancier is, hangt helemaal af van je situatie. Gebruik je stroom en gas, of alleen stroom? Vind je groene energie belangrijk? Via onze energievergelijker kun je invullen wat je situatie is en welke voorkeuren je hebt. Binnen een paar klikken vind je dan de goedkoopste energieleverancier die het beste bij je past. 

Op dit moment hebben we te maken met hoge energieprijzen. In dit artikel lees je er meer over. Wat is verstandig om te doen? 

  • ​Heb je een variabel contract óf een vast contract dat binnenkort afloopt? Je krijgt dan binnenkort helaas te maken met de stijgende energieprijzen. Het is goed om te weten dat je bij elke leverancier een fors hogere rekening kunt verwachten: ze moeten namelijk allemaal tegen een hogere prijs inkopen. Denk dus goed na of je een nieuw contract wil afsluiten, en zo ja: welk soort contract je kiest. Het is misschien verleidelijk om snel een meerjarig contract af te sluiten, zodat je veilig zit als de prijzen nog verder stijgen. Maar de prijzen kunnen natuurlijk ook weer dalen. 
  • Heb je een vast contract dat nog minimaal een half jaar doorloopt? Dan hoef je je nu niet druk te maken: de prijsstijgingen beïnvloeden jouw rekening niet. In dit geval is het slim om dus rustig te wachten en nog geen nieuw contract af te sluiten. Je betaalt dan namelijk sowieso een hoger tarief. Als je contract gaat aflopen, krijg je een aanbod van je huidige energieleverancier. Bekijk dat goed en leg het naast andere energiecontracten. Energie vergelijken? Het is altijd verstandig om onze energievergelijker te gebruiken, zodat je de beste energiedeal voor jou kunt vinden.


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA. 

  


Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.