vind haarfijn de beste energiedeal voor jou
  • geen dag zonder stroom en gas
  • snel en gemakkelijk geregeld
  • nu met gratis verbruiksinzicht

Energie vergelijken en direct aanvragen!

Gebruik gegevens van

Adres
Postcode
Huisnummer

Er lijkt tijdelijk geen rem op de stijgende energieprijzen te zitten. Dit komt door een mix van verschillende factoren. Door de herstellende wereldeconomie is de vraag naar gas en stroom groter dan ooit, terwijl de reserves na de koude winter van dit jaar laag zijn. Door internationaal politiek getouwtrek wordt er bovendien minder gas geproduceerd en geleverd. Met al deze onzekerheden, trappen energieleveranciers nu op de rem. Er zijn op dit moment minder energiecontracten om met elkaar te vergelijken, je hebt dus tijdelijk minder keuze dan normaal. Lees ons weblog of de Independer nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van alle laatste ontwikkelingen.

- Hoge energieprijzen

Dit vinden onze klanten van ons

9,2

Op basis van 35.016 klantbeoordelingen

bekijk ze allemaal
goeie duidelijke service
10,0
Anoniem, NOORDWOLDE FR
3 uur geleden, energie
Super chille wizard voor vergelijking en afsluiting
10,0
Dhr. van Rietschoten, EDE GLD
4 uur geleden, energie
snel en duidelijk
10,0
Anoniem, EINDHOVEN
5 uur geleden, energie
Duidelijke website
10,0
Dhr. Zoon, ROTTERDAM
5 uur geleden, energie
Makkelijk, duidelijk, overzichtelijk.
10,0
Anoniem, HARFSEN
6 uur geleden, energie
Lekker
10,0
Anoniem, MEPPEL
7 uur geleden, energie
Waarom niet?
8,0
Dhr. Heesakkers, MILHEEZE
7 uur geleden, energie
Ik kijk ieder jaar naar de beste energieleverancier en zorgverzekering via Independer. Die vind ik het meest duidelijk en eenvoudig.
10,0
Anoniem, HUIS TER HEIDE UT
8 uur geleden, energie
Gewoon overzichtelijk
10,0
Anoniem, SOMEREN
8 uur geleden, energie
NVT
8,0
Anoniem, PURMEREND
8 uur geleden, energie

Waarom de energievergelijker van Independer?

Altijd het beste product bovenaan

Ook als we die niet verkopen

Hulp bij overstappen

Snel en goed geregeld

Kiezen voor duurzaamheid

Vergelijken op prijs en duurzaamheid

Welke energieleveranciers vergelijken we?

Misschien heb je, net als veel mensen, één van de volgende vragen

Rene | expert energie

Energie vergelijken: waar moet je op letten?

Als je de energievergelijker van Independer gebruikt, moet je op een aantal zaken letten om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

leestijd 2 minuten

Hoe vergelijk je energie als je zonnepanelen hebt?

Met zonnepanelen lever je stroom terug aan het net. Dit wordt verrekend met je verbruik. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je daar een terugleververgoeding voor.

leestijd 4 minuten

Heeft een verhuizing invloed op je energiecontract?

Als je gaat verhuizen is dat een goed moment om eens naar je energiecontract te kijken. Het kan slim zijn om voor je nieuwe woning een andere energieleverancier te kiezen.

leestijd 3 minuten

Energiecontract oktober 2021? Check de energieprijzen

Geschat maandbedrag Leveringstarief normaal Leveringstarief gas
Goedkoopste energieleverancier € 311,63 per maand € 0,37925 per kWh € 1,60913 per m3
Duurste energieleverancier € 406,62 per maand € 0,49024 per kWh € 2,11785 per m3
Goedkoopste groene energieleverancier € 311,63 per maand € 0,37925 per kWh € 1,60913 per m3
Goedkoopste grijze energieleverancier € 406,62 per maand € 0,49024 per kWh € 2,11785 per m3


Wil je weten wat een energiecontract voor jou kost?

Bron: Independer, peildatum 7 oktober 2021. 

Op basis van gemiddeld huishouden met slimme meter (2100 kWh normaal, 1400 kWh dal, 1500 m3 gas en geen teruglevering). 1 jaar vast inclusief welkomstkorting.

Je energieverbruik is belangrijk voor het advies

Om je een goed advies te kunnen geven met onze energievergelijker, is het belangrijk dat we je energieverbruik weten. Dit vind je terug op je laatste jaarnota. Weet je niet wat je energieverbruik is of heb je die gegevens niet bij de hand? Dan maken we een reële schatting van je verbruik. We werken hiervoor samen met Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische en betrouwbare informatie geeft over milieu en energie in het dagelijks leven. Zij hebben voor Independer onderzocht welke vragen wij jou als consument moeten stellen om tot een eerlijke schatting van jouw verbruik te komen. Deze manier van inschatten verschilt van die van andere vergelijkingssites. En het levert je een advies op dat echt past bij jouw situatie en waarmee je energieleveranciers kunt vergelijken.


Energievergelijker: vergelijk in drie stappen

De energievergelijker van Independer is erg gemakkelijk. Je kunt snel je energieprijzen vergelijken en een energiecontract kiezen. Ook kun je gebruikmaken van onze keuzehulp.

  1. We stellen je een aantal vragen. Bijvoorbeeld wat je energieverbruik is. Weet je dat niet? Dan maken wij een schatting voor je. Daarnaast vragen we of je groene energie belangrijk vindt en of je een contract voor een jaar of meer jaar wilt of toch liever variabel. Vervolgens zie je direct wat voor jou de drie beste energieleveranciers zijn.

  2. Je kunt wat dieper in de resultaten duiken, of de energieprijzen van energieleveranciers bekijken. Ook kun je je huidige energieleverancier vergelijken en met de andere energiecontracten. Heb je de leverancier gevonden die bij je past? Dan kun je deze via onze energievergelijker direct aanvragen.

  3. Je vult je persoonlijke gegevens en de ingangsdatum in en voila: Het is geregeld. Makkelijker kan niet toch? De opzegging van je huidige leverancier wordt voor je geregeld. En je hebt altijd 14 dagen bedenktijd om je aanvraag te annuleren.

Opzegvergoeding

Wil je overstappen van energieleverancier maar heb je al een energiecontract? Check dan goed of je je contract zonder opzegvergoeding kunt beëindigen. Is de looptijd van je contract ten einde of heb je een contract voor onbepaalde tijd? Houd dan rekening met 30 dagen opzegtermijn. Heb je een contract met een bepaalde looptijd? Dan hangt de hoogte van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd.

Groene energie

Duurzaamheid wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Je wordt tegenwoordig dan ook overspoeld met groene energie. Niets mis mee zou je zeggen. Alleen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zo biedt iedere energieleverancier tegenwoordig groene stroom en groen gas aan. Maar hoe groen deze energie echt is, is vaak niet duidelijk. Veel energieleveranciers verkopen hun energie groen, terwijl het gewoon grijs is. Dat wordt ''vergroende stroom'' genoemd.

Independer vindt het belangrijk dat je weet welke energieleveranciers echt groene stroom leveren. En welke leveranciers grijze stroom leveren die met buitenlandse certificaten groen is gemaakt. Daarom kun je in onze energievergelijker hierop je energie vergelijken en laten wij duidelijk zien hoe groen de energie is die leveranciers aanbieden. Wil je meer weten over groene stroom voordat je energieprijzen gaat vergelijken? Kijk dan op de website van Hier Klimaatbureau over hoe het nu echt zit met groene stroom en vergroende stroom.

Het liefst tonen we in onze energievergelijker alle 44 energieleveranciers. Voor 6 energieleveranciers kan dit helaas niet. De andere 38 kun je bij Independer vergelijken op prijs en kwaliteit

Als je via onze energievergelijker een nieuw energiecontract afsluit, krijgt Independer van de energieleverancier een eenmalige en/of doorlopende vergoeding. Gemiddeld ontvangen wij €39 per afgesloten energiecontract.

Je kunt bij Independer energie vergelijken en je contract afsluiten. Bij het maken van een vergelijking in de energievergelijker, zie je per contract alle details. Waardoor je een weloverwogen keuze maakt

Laatste nieuws over energie

Stijgende energieprijzen: 4 vragen én antwoorden Er lijkt geen rem op te zitten: de stijgende gasprijzen en energieprijzen. Het is een probleem dat in de hele wereld speelt. Nederland is door de sluiting van het gasveld in Groningen extra kwetsbaar voor forse prijsverhogingen én zelfs voor... lees meer
Kleine energieleveranciers passen massaal aanbod aan door hoge gasprijs Energieleveranciers veranderen massaal hun aanbod sinds de gasprijs nieuwe records bereikt, bevestigt vergelijkingssite Independer en blijkt uit een rondgang van NU.nl. Ze geven geen kortingen meer en vele bieden tijdelijk geen langlopende contracten aan. Een enkel bedrijf zegt bestaande contracten... lees meer
5 vragen en antwoorden over de stijgende energieprijzen en wel of niet overstappen Het is je vast niet ontgaan: de gasprijzen zijn de afgelopen tijd hard gestegen en daarmee ook de energieprijzen. Wie nu een variabel contract heeft, betaalt volgend jaar misschien honderden euro’s extra aan energie. Dat roept waarschijnlijk een hoop vragen op.... lees meer
meer nieuws op ons weblog

Meer informatie over energie?

Lees hieronder verder.

Energiecontract opzeggen

Stap je via onze energievergelijker over van energieleverancier, dan hoef je je energiecontract niet zelf op te zeggen. Dit wordt gedaan door je nieuwe energieleverancier. Overstappen is dus heel eenvoudig. Je vergelijkt het aanbod van verschillende energieleveranciers en maakt een keuze. Vervolgens geef je aan wanneer je wilt overstappen. Meer hoef je niet te doen. De overstap gaat soepel. Op het moment dat de ene leverancier stopt met leveren van energie, neemt de ander het over. Je komt dus nooit zonder gas of licht te zitten.

Opzegboete

Een opzegvergoeding, ook wel een opzegboete genoemd, betaal je wanneer je je energiecontract beëindigt voordat het contract is afgelopen. Je betaalt de vergoeding alleen als je nog een contract voor bepaalde tijd hebt. Hoe hoogde vergoeding is, die je moet betalen, is afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.

Eerlijk over groene stroom en vergroende stroom

Groene energie is energie die is opgewekt uit duurzame bronnen, zoals zon, wind, waterkracht en biomassa. Dat betekent dat er voor iedere eenheid stroom op het elektriciteitsnet, ook één eenheid duurzaam wordt opgewekt. Alle stroom gaat over hetzelfde netwerk, maar door groene stroom af te nemen weet je in ieder geval zeker dat jouw stroom is opgewekt uit duurzame bronnen. Er is nog wel een verschil of groene stroom écht duurzaam opgewekt is in Nederland, of 'vergroend' gemaakt is door middel van GvO's (Garantie van Oorsprong) uit het buitenland.

Energie: advies over annuleren en overstappen

We kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet wanneer je je contract kunt beëindigen en of dit verstandig is. Independer helpt je hier graag bij. Na het vergelijken van energie en het aanvragen van een energiecontract via de energievergelijker, heb je bij een normale overstap altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd. binnen deze 14 dagen kun je zonder opgave van reden je contract annuleren. Bij een spoedaanvraag vervalt bij sommige energieleveranciers de bedenktijd van 14 dagen. Annuleer je een energiecontract? vraag dan altijd een schriftelijke bevestiging van de leverancier.

Als je contract eenmaal gestart is en deze 14 dagen bedenktijd zijn verlopen, hangt het van het contract af of je deze zonder opzegvergoeding kunt beëindigen. Is de looptijd van je contract ten einde of heb je een contract voor onbepaalde tijd? Houd dan rekening met 30 dagen opzegtermijn. Heb je een contract met een bepaalde looptijd? Dan hangt de hoogte van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd.

Als je niet zeker weet of het verstandig is om over te stappen, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij geven je graag advies.

Wat betekent ampère, volt en watt?

Als je energiecontracten gaat vergelijken, kom je verschillende termen tegen. Zoals ampère, volt, watt en kilowattuur. Graag leggen wij je uit wat deze begrippen precies betekenen. 

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan lever je stroom terug aan het net. Het is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het energie vergelijken. Maar waar moet je nog meer op letten? Om dit makkelijker te maken kun je bij Independer ook je opgewekte energie meenemen in de vergelijking. Hierdoor zie je direct welke energieleverancier het beste bij je situatie past. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant.

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA. 

   

Onderzoek energie

Independer heeft heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van onderzoeken van de afgelopen tijd:

Bekijk hier het overzicht van alle onderzoeken en (nieuws)berichten over energie

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.