artrose

Naar de fysiotherapeut: artrose

Artrose is een aandoening aan de gewrichten zoals de heupen en knieĆ«n. Tussen twee botuiteinden in een gewricht zit kraakbeen. Bij artrose wordt dit kraakbeen dunner en van mindere kwaliteit. Het gewricht kan dikker worden door uitstekend bot of een zwelling.  

Wat zijn de oorzaken van artrose?

Artrose komt vooral bij oudere mensen voor. Ook hebben vrouwen meer en sneller last van artrose dan mannen. Maar ook jongeren en sporters die hun gewrichten overbelasten na bijvoorbeeld een blessure kunnen artrose krijgen. Daarnaast kan de aandoening erfelijk bepaald zijn.

Wat zijn de symptomen van artrose?

Het meest voorkomende symptoom van artrose is pijn bij bewegen. Meestal neemt deze pijn toe gedurende de dag, ook als je niet beweegt. Ook stijfheid is een symptoom van artrose. Meestal verdwijnt de stijfheid als je in  beweging komt. Bij heupartrose voel je de pijn vooral aan de voor- en zijkant van de heup. Bij knieartrose zit de pijn voornamelijk rondom de knie. Knieartrose kan leiden tot X- of O-benen.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij artrose?

De fysiotherapeut leert je om op een verantwoorde manier te bewegen. Zo zal je je minder stijf voelen en een betere conditie krijgen. Met speciale oefentherapie worden de spieren versterkt en het uithoudingsvermogen verbeterd. Zo zal bewegen weer gemakkelijker gaan. Belangrijk is wel om na de therapie zelfstandig te blijven oefenen en bewegen. In het geval van ernstige artrose kan het zijn dat je een kunstheup of -knie krijgt. Ook dan heb je fysiotherapie nodig om te herstellen van de operatie en te leren hoe je met de prothese moet omgaan.

Wordt fysiotherapie bij artrose vergoed?

Artrose staat niet op de lijst van chronische aandoeningen die uit de basisverzekering worden vergoed. Daarom moet je in het geval van artrose een aanvullende verzekering afsluiten voor fysiotherapie. In ons vergoedingsoverzicht fysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.  

Op zoek naar een fysiotherapeut bij jou in de buurt?

Ben je op zoek naar algemene fysiotherapie? Ga dan naar onze fysiotherapievergelijking:Vind een fysiotherapeut

Op zoek naar een zorgverzekering die fysiotherapie vergoedt?

Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af:Vergelijk zorgverzekeringen

Bron:
deFysiotherapeut.com

Mediquest

MediQuest levert alle gegevens van de fysiotherapiepraktijken. Zo maken zij de kwaliteit van fysiotherapie inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.