Wat zijn de oorzaken van CANS?

CANS komt vaak door een verkeerde (werk-)houding of door overbelasting van het lichaam door herhaalde bewegingen. Mensen die een administratieve functie hebben of veel achter een computer zitten hebben vaak last van CANS. Maar ook bij kappers, schilders, muzikanten en kleermakers komt het voor. Ook kinderen en studenten krijgen steeds vaker last van CANS doordat ze veel achter de (spel-) computer zitten. Ouderen, vrouwen en mensen met veel stress lopen een verhoogd risico op CANS.

Wat zijn de symptomen van CANS?

CANS ontwikkeld zich geleidelijk, wat het lastig maakt om aan te geven wanneer de klachten zijn begonnen. Typische klachten zijn vermoeidheid en pijn tijdens of na langdurig of stressvol werk. In een later stadium zijn de klachten niet alleen aanwezig tijdens het werk, maar zijn ze ook 's avonds en bij het opstaan aanwezig. De pijn kan uitstralen naar andere lichaamsdelen. Soms is er ook sprake van verlies van kracht. Uiteindelijk kan de pijn continu aanwezig zijn.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij CANS?

Omdat de klachten zeer verschillend kunnen zijn en op verschillende plekken in het lichaam, verschilt ook de fysiotherapiebehandeling. Vaak is de behandeling vooral gericht op het aanmeten van juiste houding en beweging. Verder past de fysiotherapeut vaak oefentherapie toe om de klachten te verminderen.

Wordt fysiotherapie bij CANS vergoed?

CANS staat niet op de lijst van chronische aandoeningen die uit de basisverzekering worden vergoed. Daarom moet je in het geval van CANS een aanvullende verzekering afsluiten voor fysiotherapie. In ons vergoedingsoverzicht fysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.

Vind een fysiotherapeut Op zoek naar een zorgverzekering die fysiotherapie vergoedt?

Ben je op zoek naar eenzorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af.