COPD is een Engels afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (in het Nederlands Chronische obstructieve longaandoeningen). Hier worden longaandoeningen mee bedoeld die zich vooral kenmerken door vernauwing van de luchtwegen. De aandoeningen zijn chronisch en onomkeerbaar. Vaak wordt het alleen maar erger. Prikkels zoals roken of fijnstof zorgen voor ontstekingen in de longen, wat het ademen steeds moeilijker maakt.
De belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken. Roken veroorzaakt ontstekingen van het slijmvlies in de luchtwegen. Maar ook werken in een omgeving waar veel fijnstof is kan tot ontstekingen leiden. Verder kunnen factoren zoals luchtverontreiniging en erfelijkheid een rol spelen.
Hoesten en slijm opgeven zijn symptomen van COPD. Ook kortademigheid bij inspanning en een piepende ademhaling komt veel voor bij mensen met COPD. Door luchtweginfecties gaat de conditie steeds verder achteruit. COPD kan grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk. Belangrijk is om zelf gelijk te stoppen met roken en zorgen dat je een gezondere levensstijl krijgt. Gezond eten, genoeg beweging en het gewicht op peil houden kan helpen de COPD onder controle te houden en erger te voorkomen.
COPD kan niet genezen worden, maar je kunt wel leren er zo goed mogelijk mee om te gaan. De fysiotherapeut kan helpen je conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Bij problemen met slijm opgeven kan de fysiotherapeut je een effectieve manier leren om het slijm lost te krijgen. Ademoefeningen kunnen helpen kortademigheid te verminderen. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Het is aan te raden een fysiotherapeut te zoeken die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met COPD.
COPD staat op de lijst van chronische aandoeningen als er sprake is van stadium II of hoger op de GOLD classificatie. Dit betekent dat vanaf de 21ste behandeling fysiotherapie uit de basisverzekering wordt vergoed. Voor de eerste 20 fysiotherapiebehandelingen moet je een aanvullende verzekering afsluiten. In ons vergoedingsoverzicht fysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.
Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af.