enkel verstuiking

Naar de fysiotherapeut: enkelverstuiking

Als je voet te ver naar de binnen- of buitenkant beweegt, kun je je enkel verstuiken. We noemen dit ook wel verzwikken. Bij een enkelverstuiking rekken de buitenste enkelbanden op en ontstaan er klein scheurtjes. Je kunt dit ook echt voelen als iets wat scheurt of knapt.

Wat zijn de oorzaken van enkelverstuiking?

Vooral sporters lopen blessures op aan de enkel. Dit zijn naast knieblessures de meest voorkomende sportblessures. Je hebt meer kans op een enkelverstuiking als je:

  • een verminderd gevoel voor evenwicht hebt
  • wandelt, loopt of sport op ongelijke grond
  • sporten beoefent waarbij mensen tegen elkaar botsen zoals volleybal of (zaal)voetbal
  • al eerder een verstuikte enkel hebt gehad

Wat zijn de gevolgen van enkelverstuiking?

Een verstuikte enkel kan behoorlijk pijnlijk zijn! Vooral als je staat of loopt. Door een bloeduitstorting kan de enkel blauw worden en dik aanvoelen. Als je de verstuiking negeert en er niets aan doet hebt je kans dat het een chronische enkelblessure wordt. De enkel wordt dan minder stabiel en daardoor neemt de kans op meer verstuikingen toe.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij enkelverstuiking?

Het belangrijkste is om de zwelling en pijn te verminderen. Hiervoor kan de fysiotherapeut een zwachtel aanbrengen of je adviseren een elastische kous te dragen. Als het ernstiger is, wordt het vaak ingetapet of krijg je een brace of spalk. Als de klachten al meer chronisch zijn, dan kan de fysiotherapeut met een oefenprogramma proberen de enkel weer sterker te maken.

Wordt fysiotherapie bij een enkelverstuiking vergoed?

Enkelverstuiking staat niet op de lijst van chronische aandoeningen die uit de basisverzekering worden vergoed. Daarom moet je in het geval van een enkelverstuiking een aanvullende verzekering afsluiten voor fysiotherapie. In ons vergoedingsoverzicht fysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.

Op zoek naar een fysiotherapeut bij jou in de buurt?

Ben je op zoek naar algemene fysiotherapie? Ga dan naar onze fysiotherapievergelijking:Vind een fysiotherapeut

Op zoek naar een zorgverzekering die fysiotherapie vergoedt?

Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af:Vergelijk zorgverzekeringen

Bron:
deFysiotherapeut.com

Mediquest

MediQuest levert alle gegevens van de fysiotherapiepraktijken. Zo maken zij de kwaliteit van fysiotherapie inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.