etalagebenen

Naar de fysiotherapeut: etalagebenen

Etalagebenen, ook wel ‘claudicatio intermittens’ genoemd, worden veroorzaakt door aderverkalking. Hierdoor kan er minder zuurstofrijk bloed naar de benen aangevoerd worden, vooral als je beweegt. Dit kan leiden tot pijnklachten.

Wat zijn de oorzaken van etalagebenen?

De grootste oorzaak van etalagebenen is roken. Ook meeroken verhoogt de kans, maar uiteraard minder dan wanneer je zelf rookt. Ook de volgende factoren kunnen leiden tot aderverkalking en dus etalagebenen:

  • Een hoge bloeddruk
  • Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed
  • Suikerziekte
  • Overgewicht
  • Te weinig beweging
  • Erfelijkheid

Hoe meer van deze risicofactoren, hoe groter de kans op etalagebenen. Deze factoren verhogen ook het risico op andere hart- en vaatziekten.

Wat zijn de symptomen van etalagebenen?

Als je etalagebenen hebt voelen je benen vaak pijnlijk, verkrampt en vermoeid aan wanneer je loopt. Andere klachten van etalagebenen zijn koude voeten (door een verminderde onderhuidse vetlaag) en verdikte teennagels. Als je een wondje op je voet of been hebt, genezen die minder snel en kunnen zelfs gaan zweren. Bij extra inspanning en lage temperaturen kunnen de klachten verergeren.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij etalagebenen?

De fysiotherapeut adviseert en geeft oefeningen. Als je dit blijft doen, heb je daar op lange termijn veel voordeel van. Als de aderverkalking ernstig is, kan een operatie in het ziekenhuis nodig zijn. Na de operatie kan de fysiotherapeut helpen herstellen.

Wordt fysiotherapie bij etalagebenen vergoed?

Etalagebenen staan op de lijst van chronische aandoeningen als claudicatio intermittens (vasculair) graad 2 of 3 Fontaine. Dit betekent dat vanaf de 21ste behandeling fysiotherapie uit de basisverzekering wordt vergoed. Voor de eerste 20 fysiotherapiebehandelingen moet je een aanvullende verzekering afsluiten voor fysiotherapie. In ons vergoedingsoverzicht fysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.

Op zoek naar een fysiotherapeut bij jou in de buurt?

Ben je op zoek naar algemene fysiotherapie? Ga dan naar onze fysiotherapievergelijking:Vind een fysiotherapeut

Op zoek naar een zorgverzekering die fysiotherapie vergoedt?

Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af:Vergelijk zorgverzekeringen

Bron:
deFysiotherapeut.com

Mediquest

MediQuest levert alle gegevens van de fysiotherapiepraktijken. Zo maken zij de kwaliteit van fysiotherapie inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.