Etalagebenen, ook wel ‘claudicatio intermittens’ genoemd, worden veroorzaakt door aderverkalking. Hierdoor kan er minder zuurstofrijk bloed naar de benen aangevoerd worden, vooral als je beweegt. Dit kan leiden tot pijnklachten
De grootste oorzaak van etalagebenen is roken. Ook meeroken verhoogt de kans, maar uiteraard minder dan wanneer je zelf rookt. Ook de volgende factoren kunnen leiden tot aderverkalking en dus etalagebenen:
•Een hoge bloeddruk
•Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed •Suikerziekte
•Overgewicht
•Te weinig beweging
•Erfelijkheid
Hoe meer van deze risicofactoren, hoe groter de kans op etalagebenen. Deze factoren verhogen ook het risico op andere hart- en vaatziekten.
Als je etalagebenen hebt voelen je benen vaak pijnlijk, verkrampt en vermoeid aan wanneer je loopt. Andere klachten van etalagebenen zijn koude voeten (door een verminderde onderhuidse vetlaag) en verdikte teennagels. Als je een wondje op je voet of been hebt, genezen die minder snel en kunnen zelfs gaan zweren. Bij extra inspanning en lage temperaturen kunnen de klachten verergeren.
De fysiotherapeut adviseert en geeft oefeningen. Als je dit blijft doen, heb je daar op lange termijn veel voordeel van. Als de aderverkalking ernstig is, kan een operatie in het ziekenhuis nodig zijn. Na de operatie kan de fysiotherapeut helpen herstellen.
Je krijgt maximaal 37 behandelingen bij de fysiotherapeut vanuit de basiserzekering vergoed in 12 maanden. Je betaalt wel eerst je eigen risico. Bekijk goed welke fysiotherapeut een contract heeft met je zorgverzekeraar, om er zeker van te zijn dat je de maximale vergoeding ontvangt.
Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af.