kinderen met astma

Naar de fysiotherapeut: astma bij kinderen

Ongeveer 5 tot 15 procent van de Nederlandse kinderen heeft last van astma. Bij astma zijn de luchtwegen vaak ontstoken en daardoor vernauwd. Kinderen met astma hebben erg prikkelbare luchtwegen en zijn vaak allergisch voor stof, stuifmeel of dieren. Soms groeien kinderen er overheen als ze ouder worden, maar bij ernstige vormen is dit niet altijd het geval.

Wat zijn de oorzaken van astma bij kinderen?

Wetenschappers zijn er nog steeds niet helemaal uit waardoor astma precies ontstaat. En waarom sommige kinderen het wel krijgen en anderen niet. Wel is duidelijk dat astma en allergie├źn erfelijk kunnen zijn. Kinderen van ouders die roken hebben ook een grotere kans op astma. Daarnaast kan een allergische aanval door verschillende zaken komen zoals, huismijt, pollen, huidschilfers van huisdieren, luchtvervuiling (tabaksrook) en geparfumeerde luchten.

Wat zijn de symptomen van astma bij kinderen?

Symptomen van astma zijn hoesten, kortademigheid en piepen bij het ademhalen. Kinderen met astma hebben vaak ook problemen met bewegen en een minder goede conditie. Hierdoor kan het zijn dat ze minder plezier hebben in bewegen, terwijl het juist wel heel belangrijk is! Bij kinderen met ernstige astma kan ook de stand van de rug en de ribben door het vele hoesten veranderen.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij astma bij kinderen?

De kinderfysiotherapeut kan op verschillende manieren helpen. Allereerst kan hij of zij meer informatie geven over astma en de gevolgen. Daarnaast kan de fysiotherapie helpen met bewegen en advies geven welke sporten je kind kan doen (met de juiste medicatie). Ook kan de fysiotherapeut je kind huf- en hoesttechnieken aanleren. Hierdoor kunnen ze beter ademen en hoesten als het nodig is.

Wordt fysiotherapie bij astma bij kinderen vergoed?

Vanuit de basisverzekering worden maximaal 18 behandelingen fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar vergoed. Als er sprake is van een chronische aandoening, worden vaak alle behandelingen vergoed. Zijn er meer dan 18 behandelingen nodig, maar gaat het niet om een chronische aandoening? Dan kunnen deze behandelingen vanuit de aanvullende verzekering van de ouder vergoed worden. In ons vergoedingsoverzicht kinderfysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.    

Op zoek naar een fysiotherapeut bij jou in de buurt?

Ben je op zoek naar kinderfysiotherapie? Ga dan naar onze fysiotherapievergelijking:Vind een fysiotherapeut

Op zoek naar een zorgverzekering die fysiotherapie vergoedt?

Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af:Vergelijk zorgverzekeringen

Bron:
deFysiotherapeut.com

Mediquest

MediQuest levert alle gegevens van de fysiotherapiepraktijken. Zo maken zij de kwaliteit van fysiotherapie inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.