Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Bij osteoporose gaat de kwaliteit van het bot achteruit door te snelle botontkalking. Dit gebeurt bij iedereen naarmate we ouder worden. Maar ook leefstijl en andere voorwaarden kunnen er aan bijdragen dat de een sneller osteoporose krijgt dan een ander.
De kans op osteoporose neemt toe, naarmate je ouder wordt. Ook erfelijkheid kan een rol spelen en vrouwen hebben meer kans op deze aandoening dan mannen. Dit komt doordat het vrouwelijk hormoon oestrogeen naar de overgang afneemt. En dit hormoon voorkomt nou juist botafbraak. Ook leefstijl speelt een rol. Roken, weinig bewegen, ongezond eten en teveel drinken kunnen bijdragen aan osteoporose. Daarnaast is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen.
De meest voorkomende klachten van osteoporose zijn (dagelijkse) pijn en een afnemend evenwichtsgevoel. Daarnaast breken botten sneller als je osteoporose hebt. Zelfs bij dagelijkse bezigheden zoals tillen, bukken of opstaan kan dit gebeuren. Wervelbreuken, polsbreuken en gebroken heupen komen het meeste voor. Vooral boven de 55 jaar.
Osteoporose is in principe onomkeerbaar. Maar de fysiotherapeut kan wel helpen om beter met de klachten om te gaan en eventueel het proces te vertragen. Met speciale beweegprogramma’s helpt de fysiotherapeut je bij het bewegen. Bewegen kan met osteoporose pijnlijk zijn, maar het is wel heel belangrijk. Fysiotherapie kan zorgen dat het bewegen minder pijnlijk wordt. Ook helpt de fysiotherapeut met revalideren na een botbreuk door osteoporose om op de juiste manier te bewegen. U kunt in de praktijk terecht voor een beweegprogramma.
Osteoporose staat niet op de lijst van chronische aandoeningen die uit de basisverzekering worden vergoed. Daarom moet je in het geval van osteoporose een aanvullende verzekering afsluiten voor fysiotherapie. In ons vergoedingsoverzicht fysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.
Ben je op zoek naar algemene fysiotherapie? Ga dan naar onze fysiotherapievergelijking:
Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af: