Reumatoïde artritis (RA), reuma, is een auto-immuunziekte. Er ontstaan ontstekingen in je gewrichten, pezen, spieren, en organen. In een later stadium kan ook het kraakbeen en het bot beschadigd raken. Volgens het Reumafonds hebben bijna 2 miljoen Nederlanders een vorm van reuma. Reuma komt niet alleen voor bij oudere mensen: 61% van de mensen met reuma jonger is dan 65 jaar.
De oorzaak van reuma is onbekend en daardoor is reuma nog niet te genezen. De meeste reumatische aandoeningen zijn dan ook chronisch.
Bij reuma kun je veel klachten hebben, maar je kunt ook rustige periodes hebben. Voorbeelden van symptomen van reuma zijn:
Vroeger werd gedacht dat rust het beste hielp tegen reuma. Tegenwoordig is bekend dat gedoseerd bewegen juist goed is. Op die manier blijven je spieren en gewrichten soepel. De fysiotherapeut kan helpen bij een goede houding en je tips geven om op de juiste manier te bewegen. Ook kan de fysiotherapeut je meer vertellen over gewrichtsbescherming en advies geven over hulpmiddelen. Er zijn ook fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van reuma. Deze zijn vaak verbonden aan ziekenhuizen en/of gespecialiseerde zorginstellingen.
Reuma staat niet op de lijst van chronische aandoeningen die uit de basisverzekering worden vergoed. Daarom moet je in het geval van reuma een aanvullende verzekering afsluiten voor fysiotherapie. In ons vergoedingsoverzicht fysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.
Ben je op zoek naar fysiotherapie? Ga dan naar onze fysiotherapievergelijking:
Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af: