Whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Het is een heftige slingerbeweging van het hoofd door een ongeval. De banden en spieren van je nek rekken uit doordat je plotseling met je hoofd naar achter en naar voren beweegt. Ongeveer 15.000 tot 30.000 mensen per jaar krijgen een whiplash.
Meestal gebeurt een whiplash als gevolg van een ongeluk in de auto. Risicofactoren voor het ontwikkelen van een whiplash zijn:
De meest voorkomende klachten die na een whiplashongeval optreden zijn:
Als gevolg van een whiplash kunnen beschadigingen optreden in de halswervelkolom, de overige hals structuren en in de hersenen.
De (orofaciaal) fysiotherapeut of manueel therapeut helpt je met het herstel van een whiplash. Je leert op een verantwoorde manier te bewegen en je dagelijkse activiteiten weer op te bouwen. Ook geeft de fysiotherapeut je advies over hoe je het beste rustmomenten kunt inbouwen.
Whiplash met een behandelduur van maximaal drie maanden staat op de lijst van chronische aandoeningen. Als hierna nog sprake is van de trias bewegingsverlies, conditieverlies en cognitieve stoornissen, kan deze periode verlengd worden met maximaal zes maanden. Dit betekent dat vanaf de 21ste behandeling fysiotherapie uit de basisverzekering wordt vergoed. Voor de eerste 20 fysiotherapiebehandelingen moet je een aanvullende verzekering afsluiten. In ons vergoedingsoverzicht fysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.
Ben je op zoek naar fysiotherapie? Ga dan naar onze fysiotherapievergelijking:
Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af: