bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut helpt zowel mannen als vrouwen met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem. Ook kunnen kinderen baat hebben bij een behandeling van een bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut is ook bevoegd om bij vrouwen ook inwendig onderzoek te doen.

Bij welke klachten helpt bekkenfysiotherapie?

Als de bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kan dat allerlei klachten geven. Zoals lage rugklachten, pijn in de onderbuik of bekkeninstabiliteit. Soms ontstaan de klachten doordat er door de jaren heen een slechte manier van bijvoorbeeld plassen of ontlasten is ontwikkeld. De klachten kunnen ook ontstaan na periodes van pijn, blaasontstekingen of operaties. Bij zwangere vrouwen heeft een behandeling vooral een preventieve functie. Namelijk het voorkomen van bekkenpijn en bekkenbodemproblemen.

Behandeling bekkenfysiotherapie

Bij het eerste bezoek zal onderzoek gedaan worden naar de oorzaken van jouw klachten. Na het onderzoek kan er gestart worden met de behandeling. Deze behandeling kan uit verschillende delen bestaan. Voorbeelden zijn:

  • Uitleg over de werking en functioneren van de bekkenbodem.
  • Aanleren van de juiste houdingen op het toilet.
  • Oefeningen om bewust te worden van de bekkenbodemspieren en ze te trainen om de functie van de bekkenbodemspieren te herstellen.
  • Het trainen van spieren rondom het bekken en de lage rug bij bekkenpijn.
  • Het aanleren van de juiste houding tijdens dagelijkse activiteiten zoals tillen, bukken en dragen.

Vergoeding voor bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie wordt voor mensen ouder dan 18 jaar maar heel beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Als je hier geen last van hebt en toch in aanmerking wilt komen voor vergoeding kan je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. In ons vergoedingsoverzicht bekkenfysiotherapie hebben we voor jou op een rijtje gezet welke vergoeding per zorgverzekeraar wordt gegeven. De genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de dekking lager zijn.

Op zoek naar een fysiotherapeut bij jou in de buurt?

Ben je op zoek naar bekkenfysiotherapie? Ga dan naar onze fysiotherapievergelijking:Vind een fysiotherapeut

Op zoek naar een zorgverzekering die fysiotherapie vergoedt?

Ben je op zoek naar een zorgververzekering die fysiotherapie vergoedt? Vergelijk en sluit af:Vergelijk zorgverzekeringen

Mediquest

MediQuest levert alle gegevens van de fysiotherapiepraktijken. Zo maken zij de kwaliteit van fysiotherapie inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.