Wat is een BKR-registratie?

Sluit je een lening af van meer dan 250 euro die langer dan één maand doorloopt? Dan geven kredietverstrekkers dat door aan het BKR. Dit heet een positieve registratie. 

Een BKR-registratie klinkt negatief, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sterker nog: betaal je op tijd, en heb je dus geen betalingsachterstanden? Dan werkt een BKR-registratie juist in je voordeel. De kredietverstrekker ziet namelijk dat je netjes betaalt en kan zonder risico een lening geven. Past een nieuwe lening bij je huidige financiële situatie? Dan kan je die dus zonder probleem afsluiten.

Lukt het je niet om op tijd te betalen? Dan melden kredietverstrekkers dat ook aan het BKR. Je krijgt dan een negatieve registratie.  

Heb je een betaalachterstand van meer dan twee maanden? Dan wordt dit geregistreerd. Je kredietverstrekker neemt natuurlijk wel eerst contact met je op. Maar betaal je dan alsnog niet? Dan krijg je een codering. Daarmee wordt het veel lastiger om een nieuwe lening te krijgen. Kredietverstrekkers willen je dan niet accepteren, omdat ze de codering zien als een risico. Er zijn verschillende negatieve codes. De ene code weegt zwaarder dan de ander.

Alleen als je een betalingsachterstand hebt, krijg je een codering bij je BKR-registratie. Er zijn verschillende coderingen:

A1 codering Je hebt een betalingsachterstand en er is een betalingsregeling getroffen
A2 codering Je hebt een betalingsachterstand. maar het bedrag is opeisbaar. Dit betekent dat degene bij wie je schuld hebt het bedrag ineens kan terugvragen, of via de rechter beslag kan laten leggen.
A3 codering Je hebt een betalingsachterstand en er zijn specifieke afspraken met de schuldeiser gemaakt.
A4 codering Je hebt een betalingsachterstand, maar de schuldeiser kan je niet bereiken.
H codering Dit is de meest positieve BKR codering/notering die je kunt hebben. De H notering betekent dat je geen schulden meer hebt. De H wordt gezien als afkorting voor "herstel".​

Het BKR

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) is een Centraal Informatiesysteem voor kredieten. In dit systeem worden alle kredieten in Nederland verzameld en beheerd. Met dit overzicht kunnen kredietverstrekkers inschatten of het nog verantwoord is om je een nieuwe lening te geven. Dit voorkomt dat je een lening afsluit die je later niet kan betalen.

Je gegevens blijven vijf jaar geregistreerd bij het BKR. Ook als je je lening hebt afgelost. Dit geldt ook voor eventuele coderingen. Na vijf jaar worden de gegevens verwijderd.

Kredietverstrekkers geven een krediet door aan het BKR als je meer dan 250 euro leent en het krediet langer dan een maand loopt.

 • de mogelijkheid van roodstand op je betaalrekening. 
 • een private lease auto
 • een telefoonabonnement met daarbij een toestel
 • een creditcard met gespreide afbetaling
 • een doorlopend krediet
 • een persoonlijke lening
 • een uitgestelde betaling (‘koop nu, betaal later’)
 • een zakelijke lening
 • een hypotheek met een ander huis (dan je eigen woning) als onderpand
 • een schuldregeling
 • een saneringskrediet 
 • een betalingsachterstand


Ook is het bekend als:

 • ​je achterloopt met betalen
 • je je betalingsachterstand hebt ingehaald 
 • er andere bijzonderheden zijn, bijvoorbeeld dat je lening is opgeëist. 


Welke gegevens worden bijgehouden?

Bij het BKR worden verschillende gegevens bijgehouden over jou en je leningen. 

Persoonsgegevens Gegevens over de kredietovereenkomst
geboortenaam het soort krediet
voorletter(s) het bedrag
geboortenaam de ingangsdatum
adres de afgesproken einddatum
woonplaats de datum waarop het krediet daadwerkelijk is beëindigd
bijzonderheden tijdens de looptijd, zoals betalingsachterstand

Wil je zelf zien wat er bij het BKR bekend is? je kan zelf gratis je BKR-registratie opvragen via de site van BKR. Klopt er iets niet? Neem dan contact op met je kredietverstrekker om de gegevens te wijzigen.

Geld lenen

Heb je een codering en wil je toch een lening? Via Independer is dat niet mogelijk. Soms kun je wel een minilening afsluiten. Dit is een manier om geld te lenen, zonder dat er wordt gecontroleerd of je een codering hebt. Het gaat hier om lage bedragen die je binnen een korte tijd moet afbetalen. Ook moet een ander persoon voor jou garant staan. Vaak is zo’n lening dan ook geen verstandige keuze.

Een kredietverstrekker moet je lening aanmelden bij het BKR als het gaat om een bedrag van 250 euro of hoger. Is je lening lager? Dan kan je wel een lening zonder BKR registratie afsluiten.

Wat registreert het BKR niet?

Leen je minder dan 250 euro? Dan wordt dat niet geregistreerd. Daarnaast zijn er nog een aantal leningen die niet bij het BKR gemeld worden. Dat zijn:

 • ​een studieschuld 
 • een lening van vrienden of familie 
 • een hypotheek voor je eigen huis 
 • een betalingsachterstand bij de Belastingdienst, energieleverancier, woningcorporatie en zorgverzekeraar

Let op: heb je een hypotheek met een ander huis (dan je eigen woning) als onderpand? Dan wordt dit wel geregistreerd bij het BKR. En loop je achter met het betalen van je hypotheek? Ook dat wordt gemeld bij het BKR. 

In Nederland hebben ongeveer 11 miljoen mensen een BKR-registratie. In de meeste gevallen werkt zo’n registratie in je voordeel. Zeker als je altijd netjes op tijd hebt betaald. Dat is bij de meeste mensen het geval.

Heeft je registratie invloed op een nieuwe kredietaanvraag?

Bij een aanvraag voor een nieuwe lening of hypotheek controleert de kredietverstrekker je inkomen en vaste lasten. Je krijgt vervolgens advies over een passende lening of hypotheek. Daarvoor wordt ook je BKR-registratie gecontroleerd. Betaal je altijd op tijd? Dan is dat een voordeel. Heb je een betalingsachterstand (gehad)? Dan kan het zijn dat je geen (volledige) lening of hypotheek krijgt. Afhankelijk van je huidige situatie kan je kredietaanbieder besluiten je toch een lening te geven. Dat is uiteindelijk aan de kredietaanbieder.

Ik heb een corona-betaalregeling. Hoe zit het met mijn BKR-registratie?

Door de coronacrisis bieden veel banken en andere kredietaanbieders de mogelijkheid om tijdelijk geen rente of aflossing te betalen. Deze regelingen zijn ervoor bedoeld om problemen te voorkomen. Heb je vanwege het coronavirus een betaalregeling afgesproken? Dan blijft de BKR-registratie die je al hebt gewoon staan. Er zijn twee situaties mogelijk:

 1. ​er was al een betalingsachterstand gemeld: kredietaanbieders geven dan door dat je aanvullend daarop een betaalregeling hebt getroffen. 
 2. er was nog geen betalingsachterstand gemeld: er vindt alleen een melding van de betaalregeling plaats als het gaat om een een hypotheekregeling die minimaal 4 maanden duurt. z

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • BKR
 • Belastingdienst

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.