Wat is boetevrij aflossen?

Een lening vervroegd aflossen mag altijd. Vaak is dit gratis, maar soms zijn er wel kosten aan verbonden. Boetevrij aflossen betekent dat je (een deel van) je lening eerder aflost, zonder dat je daar extra kosten voor betaalt. Bij een doorlopend krediet is dat altijd het geval. Bij sommige persoonlijke leningen betaal je wel een boete. Het is dus goed om te controleren hoe dit bij jouw lening zit. 

Wil je een deel van je lening eerder aflossen? Ga dan naar de online omgeving van je bank of kredietverstrekker. Je ziet dan precies wat vervroegd aflossen betekent voor je lening. Zoals je restschuld, verwachte nieuwe einddatum en een indicatie van het nieuwe maandbedrag. Maar ook of er eventueel een boete in rekening wordt gebracht.

Doorlopend krediet boetevrij aflossen

Een doorlopend krediet kan je altijd boetevrij aflossen. Je bepaalt namelijk vooraf een kredietlimiet, maar daarbinnen mag je onbeperkt geld opnemen. Elk afgelost bedrag mag je ook weer opnemen. Dit betekent dat een doorlopend krediet geen vaste looptijd heeft. Wil je tussentijds meer aflossen? Dan betaal je geen extra kosten.

Persoonlijke lening boetevrij aflossen

Bij bijna alle kredietverstrekkers kan je je lening tegenwoordig eerder aflossen zonder een boete te betalen. Bijvoorbeeld bij Freo, Directa, ING, ABN AMRO, Rabobank en Lendico. Maar heb je een persoonlijke lening die al een paar jaar loopt? Dan gelden nog de oude voorwaarden. Je moet dan misschien wel een boete betalen. De hoogte van een eventuele boete is afhankelijk van:

  • ​de hoogte van je lening 
  • het moment dat je wil aflossen 

In de voorwaarden van je kredietverstrekker lees je welke regels er voor jouw lening gelden. De meeste kredietverstrekkers hanteren de Europese richtlijn voor het bepalen van de hoogte van de boete:

  • ​0,5% van het bedrag dat je te vroeg aflost, als de lening nog maximaal een jaar loopt.
  • 1% van het bedrag dat je te vroeg aflost, als de lening nog minimaal een jaar loopt.​

Bij de volgende producten betaal je kosten voor vervroegd aflossen:

  • ​Persoonlijkste Perspectief Lening van BNP Paridas
  • Persoonlijke lening van Santander

​Je persoonlijke lening verandert als je extra aflost

Los je een deel van je persoonlijke lening extra af? Dan wordt het totale bedrag dat openstaat minder. Je lening verandert. Dit kan op twee manieren:

  • ​De looptijd van je lening blijft gelijk, maar je maandbedrag gaat omlaag. 
  • De looptijd van je lening wordt korter, maar je maandbedrag blijft hetzelfde.

Bekijk de voorwaarden van je lening om te zien hoe je lening verandert bij vervroegd aflossen.

Waarom een boete bij vervroegd aflossen van persoonlijke lening?

Bij sommige persoonlijke leningen moet je een boete betalen als je vervroegd aflost. Dat zit zo. Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd en een vaste rente. Jij weet daardoor van tevoren wanneer je lening is afgelost. En je kredietverstrekker weet dat hij tijdens de looptijd van je lening op rente-inkomsten kan rekenen. Los jij je lening eerder af? Dan mist de kredietverstrekker dus een deel van zijn inkomsten. Toch kan je tegenwoordig bij de meeste kredietverstrekkers boetevrij aflossen. Check voor de zekerheid de voorwaarden van je lening.

Waarom vervroegd aflossen?

Door vervroegd aflossen bespaar je geld. De restschuld van je lening wordt namelijk lager, waardoor je minder rente betaalt.

Wanneer vervroegd aflossen?

Je persoonlijke en financiële situatie kan veranderen nadat je een lening hebt afgesloten. Heb je flink gespaard, of bijvoorbeeld een erfenis gekregen? Dan kan je ervoor kiezen om (een deel van) je lening af te lossen. De rente die je betaalt over je lening is namelijk hoger dan de spaarrente.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Nibud
  • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png