Stel jezelf als controlemiddel de volgende vragen

Heb ik op dit moment maandelijks geld over om opzij te leggen? Heb ik het leendoel (bijvoorbeeld een auto) echt nodig? Moet ik hier op dit moment geld voor lenen, of kan ik nu beginnen met sparen en de aankoop later doen?

Ken je eigen financiële gedrag

Een lening moet je maandelijks terugbetalen. Als je nu al niets opzij kunt leggen om te sparen, heb je waarschijnlijk ook geen geld om de lening iedere maand af te lossen.

Een vaste baan of een onzeker inkomen

Met een vaste baan heb je meer zekerheid dat je de maandlasten kunt blijven betalen. Als je een tijdelijke baan hebt kan het ook zijn dat je tijdelijk met minder geld moet doen.

Oude leningen eerst afbetalen

Zo voorkom je dat je schulden krijgt die je niet af kunt betalen.


Denk aan oversluiten van een bestaande lening

Als je een nieuwe lening afsluit tegen een lagere rente kun je hierop besparen. Het kan dus voordelig zijn om je bestaande lening(en) over te sluiten. Kijk goed in de voorwaarden of je boetevrij mag aflossen.

Kies een lening die bij je past

Met een persoonlijke lening heb je zekerheid en met een doorlopend krediet juist flexibiliteit.

Wat zijn de voorwaarden?

Mag je (gedeeltelijk)boetevrij aflossen of niet? Als je in de toekomst een meevaller verwacht kan het zijn dat je eerder wilt aflossen.

Vergelijk de rente

Bij een bank is het vaak duurder om te lenen dan bij een andere aanbieder. Oriënteer je ook op internet, en vergelijk de rentetarieven met elkaar.  

Blijf op de rente letten bij een doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet mag je bijna altijd boetevrij aflossen. Als de rente ergens anders opeens lager is, kan overstappen interessant zijn.

Denk na over de verhouding looptijd - maandlast

Hoe lager de maandlast, hoe langer de looptijd is. Dan betaal je meer rente. Hoe sneller je de lening weer aflost, hoe goedkoper het is. Maar dan moet je de hogere maandlasten wel kunnen betalen.

Het leendoel en de looptijd

Als je bijvoorbeeld een auto koopt die hooguit 5 jaar meegaat, wil je niet de jaren daarna nog aan het afbetalen zijn. Zorg er dan voor dat je de lening in 5 jaar aflost.

Houd rekening met je persoonlijke situatie

Krijg je bijvoorbeeld kinderen of ga je met pensioen? Hier zitten ook financiele consequenties aan, en kan invloed hebben op je maandlasten.

Laat je niet beïnvloeden door geldverstrekkers

Maak altijd zelf de keuze. Je hebt, ook na ondertekening, nog 14 dagen bedenktijd. Je kunt het contract dan nog – schriftelijk – opzeggen.

Mogelijk belastingvoordeel

De rente van een persoonlijke lening is mogelijk aftrekbaar, alsje leent om je huis te verbouwen of te verbeteren. Je moet daarbij voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Vraag een offerte aan

Weet je zeker dat het verantwoord is om in jouw situatie geld te lenen? Vraag dan een of meerdere offertes aan.

Lees reviews van andere mensen

De ervaringen van andere mensen kan je helpen bij het maken van je keuze.

Welk bedrag kun je verantwoord lenen?

Benieuwd hoeveel je kan lenen? 


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • BKR
  • Nibud
  • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.