Een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening spreek je vooraf een vaste looptijd af. De rente staat gedurende de looptijd ook vast. Dit geeft je dus zekerheid. Je hebt niet de mogelijkheid om afgeloste bedragen weer op te nemen, en je kunt een persoonlijke lening vaak ook niet gratis vervroegd aflossen. Maar je hebt dus wel de zekerheid dat de lening na de afgesproken periode is afgelost. En je weet van te voren hoeveel je gaat betalen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft geen vaste einddatum. Je kunt dus geld opnemen (tot een afgesproken bedrag) en aflossen wanneer je wilt. De rente is variabel. Dit betekent dat de rente gedurende de looptijd kan stijgen of dalen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Je kunt een doorlopend krediet altijd boetevrij aflossen. De rente van een doorlopend krediet is meestal lager dan de rente van een persoonlijke lening. Deze vorm van lenen geeft je dus meer flexibiliteit.

In het overzicht hiernaast geven we je meer informatie over geld lenen voor een specifiek doel.

Voor welke leendoelen kan ik niet terecht bij Independer?

Independer geeft geen advies over zakelijke kredieten. Ben je een zelfstandig ondernemer en op zoek naar een lening? Je kunt via Independer een consumptief krediet aanvragen als zelfstandig ondernemer, maar alleen onder de voorwaarde dat het krediet geen zakelijk doeleinde heeft. Wij beoordelen dan je jaarcijfers om te kijken of je in aanmerking komt voor een krediet. Ben je op zoek naar een lening voor je onderneming of om jouw carrière als ZZP’er te starten? Dan verwijzen we je graag door naar een zakelijke kredietverstrekker.

Let op: Bij het afsluiten van een lening vindt er altijd een BKR-toetsing plaats. Het is niet mogelijk om via Independer een lening af te sluiten zonder BKR-toetsing.

Daarnaast is het van belang dat je altijd eerlijk bent over je leendoel. Independer, maar ook de financieringsmaatschappij, toetst of het verantwoord is om voor dat doel te lenen. Extra financiële ruimte kan een verantwoord doel zijn, bijvoorbeeld als je gemiddeld wel genoeg verdiend maar wel een heel onregelmatig inkomen hebt. Leningen zijn echter geen tovermiddel. Je kunt dus niet lenen als er geen redelijke zekerheid is dat je het ook weer terug kunt betalen. Je kunt daarom geen geld lenen voor risicovolle investeringen. Lenen om te kunnen gokken of om bitcoins te kopen is om dezelfde reden niet mogelijk bij Independer.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.