Badkamer financieren

De kosten voor een badkamer verbouwen kunnen erg uiteenlopen. Het hangt helemaal af van wat je wensen zijn en welk budget je hebt. Ga je voor standaard sanitair of wil je luxere badkamermeubels? Ga je voor een douche of ook een bad? Daarnaast kunnen verschillende tegelsoorten in prijs erg verschillen. Bij een badkamerverbouwing moet je denken aan kosten tussen de 7000 euro en 13000 euro. Er zijn diverse manieren om je nieuwe badkamer te financieren:

Badkamer financieren met eigen spaargeld

De beste en voordeligste manier om je badkamerverbouwing te financieren is door eigen spaargeld in te zetten. Hiervoor betaal je geen rente, want het is je eigen geld en geen lening. Bovendien heb je niet te maken met extra kosten, zoals notariskosten of taxatiekosten. Als je je eigen spaargeld wilt inzetten, moet je misschien wel even geduld hebben voor je het geld bij elkaar gespaard hebt.


​Badkamer financieren door verhogen hypotheek

Is je woning na de badkamerverbouwing meer waard? Dan is het bij de bank waar je je hypotheek hebt afgesloten soms mogelijk om je hypotheek te verhogen. Dit kan wel alleen als je bij het afsluiten van je hypotheek hebt gekozen voor een hogere inschrijving. In dit geval hoef je voor het aanpassen van je hypotheek niet naar de notaris. Houd daarnaast wel rekening met een hoop bijkomende kosten. Als je je hypotheek verhoogt, gaan je maandlasten omhoog. Ook moet je huis getaxeerd worden. Het minimale bedrag waarmee je je hypotheek kunt verhogen is 10000 euro. Het ligt dus aan je verbouwplannen of dit het waard is voor jouw badkamer. Als de kosten van je badkamer onder de 10000 euro liggen, is een lening misschien een optie.


Badkamer financieren met een tweede hypotheek

Het kan zijn dat je je huidige hypotheek hebt afgesloten zonder een hogere inschrijving. In dat geval kun je je hypotheek niet verhogen. Wel kun je een tweede hypotheek afsluiten voor je badkamerverbouwing. Hier komen notariskosten bij kijken, want de notaris legt de tweede hypotheek vast in een akte. Je kunt een tweede hypotheek afsluiten van minimaal 10000 euro. Liggen de kosten voor je nieuwe badkamer onder dit bedrag? Dan is een tweede hypotheek niet altijd de slimste optie.


Badkamer financieren met een lening

Ga je verbouwen? Dan kun je bij de bank een verbouwingslening aanvragen. Een verbouwingslening is een persoonlijke lening. Dit is een lening met vaste looptijd, een vast maandbedrag en een vast rentebedrag. Je weet dus precies wat je maandelijks betaalt en wanneer je je lening hebt afgelost. Bij een verbouwingslening is het meestal mogelijk om boetevrij tussentijds af te lossen. Zo ben je sneller klaar met aflossen en betaal je uiteindelijk minder rente. Het rentepercentage van een lening is vaak hoger dan de rente van een hypotheek. Als de kosten van je badkamerverbouwing onder de 10000 euro liggen, kan een lening financieel toch interessant zijn. Je betaalt dan namelijk geen extra kosten voor een taxatie of notaris.

Geld lenen voor een nieuwe badkamer, hoe werkt het?

Wil je een persoonlijke lening of verbouwingslening afsluiten voor de verbouwing van je badkamer? Dat gaat in drie stappen:

​1. Kredietverstrekkers vergelijken

Het is altijd slim om niet met de eerste de beste kredietaanbieder in zee te gaan. Je kunt kredietaanbieders vergelijken. Zo zie je snel wat de verschillende rentepercentages zijn en of de voorwaarden per aanbieder erg verschillen. Ook ontdek je welke kredietverstrekker het meest voordelig is. Vraag vervolgens het liefst drie verschillende offertes aan.

​2. Offertes en voorwaarden goed doornemen

Lees alle binnengekomen offertes (inclusief voorwaarden) goed door. Vind je dit lastig? Dan kun je iemand vragen om met je mee te lezen. Of schakel juridische hulp in. Hier zitten natuurlijk wel extra kosten aan verbonden. Soms neemt de verstrekker de offerte telefonisch met jou door.

​3. Offerte accepteren en het geld ontvangen

Ben je eruit? Dan kun je de offerte van de gekozen aanbieder ondertekenen en terugsturen. Hierbij moet je vaak een aantal documenten opsturen, zodat de aanbieder of bank de lening in orde kan maken. Bij veel kredietaanbieders staat het geld van de persoonlijke lening binnen 24 uur op je rekening. Bij banken duurt het soms vijf werkdagen.

Verantwoord geld lenen voor een badkamer

Geld lenen kost geld. Het is daarom verstandig om nooit zomaar een lening af te sluiten en goed te weten waar je aan begint. Een kostenplaatje maken is daarbij een eerste stap. Bedenk dat je een lening altijd terug moet betalen, inclusief rente. Kun je dit geld maandelijks opzijzetten?

​Vergunning kredietaanbieder controleren

Elke kredietaanbieder moet in het bezit zijn van een vergunning. Dit is een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of De Nederlandsche Bank (DNB). In deze vergunning staat dat elke kredietaanbieder gebonden is aan bepaalde gedragscodes. Dit betekent dat je bij een aanbieder veilig geld kunt lenen. Heeft een kredietverstrekker geen AFM-vergunning? Ga dan niet met deze partij in zee. Een aanbieder zonder vergunning mag officieel geen leningen verstrekken.

​Een financieel overzicht maken

Voor je gaat lenen is het handig om een duidelijk overzicht te maken van je financiën. Op deze manier kun je goed zien of het verantwoord is om te lenen. Wat zijn je inkomsten? Wat zijn je uitgaven? Woon je in een huur- of koophuis? Schrijf alles op. Neem in dit overzicht ook mee of er grote veranderingen op de planning staan die invloed hebben op je financiën. Bijvoorbeeld de komst van een baby of het veranderen van baan. Je kunt ook de Risicometer Lenen van het Nibud invullen. Na een aantal vragen zie je in één keer of je het leenbedrag voor je badkamer verantwoord kunt lenen.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png