Vakantiewoning financieren met een lening

Een recreatiewoning of vakantiewoning kun je op diverse manieren financieren. Zo kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Daarnaast is het mogelijk om je vakantiewoning te financieren met een recreatiehypotheek of door hiervoor de overwaarde van je huidige woning op te nemen. Een lening vanuit een BV behoort ook tot de mogelijkheden.

Persoonlijke lening voor vakantiewoning

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je in één keer een vooraf afgesproken bedrag op je rekening gestort krijgt. Deze lening betaal je af binnen een vaste termijn. Je betaalt hiervoor maandelijks een vast bedrag. Heb je de mogelijkheid om tussentijds of vervroegd af te lossen? Bij een persoonlijke lening is dit mogelijk en betaal je hiervoor geen boete. Door tussentijds of vervroegd af te lossen wordt de looptijd van je lening korter. Hierdoor betaal je uiteindelijk ook minder rente. Een persoonlijke lening kun je afsluiten vanaf €5.000 tot €75.000. 

Vakantiewoning financieren met een hypotheek

Er worden niet zo snel hypotheken afgesloten voor een tweede huis. Wel kun je kiezen voor een hypotheek voor een recreatiewoning of de overwaarde van je eerste huis gebruiken.

​Recreatiehypotheek

Als je voor een hypotheek voor een recreatiewoning gaat, moet je ook eigen geld inzetten. Banken verstrekken namelijk vrijwel nooit een volledige recreatiehypotheek. Houd er daarom rekening mee dat je zo’n 30% tot 40% zelf moet inleggen. Een hypotheek voor een recreatiewoning moet je verplicht lineair of annuïtair aflossen. Daarnaast krijg je geen hypotheekrenteaftrek. Een recreatiehypotheek wordt namelijk gezien als consumptieve lening. Verhuur je je woning? Dan zijn de huuropbrengsten niet belast.

​Overwaarde inzetten

Je kunt een vakantiewoning ook financieren met de overwaarde van je eerste koopwoning. Hierbij verhoog je je huidige hypotheek met het bedrag dat je aan overwaarde hebt. Dit extra geld kun je gebruiken voor je recreatiewoning. De hypotheekverstrekker checkt van tevoren of je deze extra kosten maandelijks financieel kunt dragen.

Om een vakantiewoning met overwaarde of een hypotheek te financieren, moet deze woning aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de vakantiewoning in Nederland staan, van steen zijn, op een fundering staan, een pannendak hebben en aangesloten zijn op water en elektriciteit. Wil je een vakantiewoning in het buitenland? Dan moet je dus voor een andere manier van financieren kiezen. 

Vakantiewoning financieren met een lening vanuit een bv

Heb je een eigen vennootschap? Dan zou je je vakantiewoning ook kunnen financieren door geld te lenen van je bv. Hierbij leen je dus geld uit je eigen bv aan jezelf als privépersoon. Let er wel op dat je aan de zakelijke voorwaarden voldoet. Zo moet de lening schriftelijk vastgelegd zijn in een leningsovereenkomst en moet je afspraken maken over de terugbetaling van de lening. Weet je niet zeker of lenen vanuit je bv voor jou handig is? Vraag je dan af of je de lening ook zou hebben verstrekt aan iemand anders in vergelijkbare omstandigheden.

Tips voor het kopen van een vakantiewoning

​Maak een duidelijk kostenplaatje

Je hebt altijd met meer kosten te maken dan alleen het kopen van de recreatiewoning. Soms rekent het vakantiepark waar je het huisje koopt kosten voor onderhoud of groenvoorziening. Ook heb je te maken met gemeentelijke belastingen, erfpacht en waterschapsheffingen. Vergeet ook niet de maandelijkse lasten zoals gas, water, elektriciteit en verzekeringen. Koop je een vakantiewoning in het buitenland? Zoek dan goed uit welke extra (maandelijkse) kosten er voor jou bij komen. 

​Controleer of je vakantiewoning verhuren mogelijk is 

Niet elk vakantiepark en niet elk land staat het verhuren van een recreatiewoning toe. Houd ook rekening met de extra tijd en kosten die bij verhuur komen kijken. Denk aan het bijhouden van boekingen, contact met de huurders, eventuele klachten en extra onderhoud. Bij bepaalde vakantieparken kun je praktische zaken rondom verhuur tegen betaling uitbesteden.

​Laat een bouwkundige keuring uitvoeren 

Vooral als je een recreatiewoning wilt kopen in het buitenland. Laat deze keuring altijd uitvoeren voor je een bod doet.

​Let op de volgende punten

Zoek van tevoren uit wat de plaatselijke wetten en regels zijn rondom het kopen van een chalet. Ook binnen de Europese Unie kun je nogal wat verschillen tegenkomen. Reis een aantal keer af naar de plek waar je de vakantiewoning wilt kopen, zodat je de woning en de omgeving leert kennen. Ga op zoek naar een expert die het contract voor je door kan nemen voor je je handtekening zet. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • AFM
  • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.