Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet heeft de volgende eigenschappen. Of dit voordelen of nadelen zijn hangt af van je eigen situatie en wensen:

  • Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan de aanbieder. Dit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing.
  • De rente is variabel. Dit betekent dat de aanbieder deze tussentijds kan veranderen.
  • De looptijd staat niet vast. 
  • Je kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen.
  • Tussentijds aflossen kan. Je betaalt hiervoor geen kosten.​

Aflossing en rente doorlopend krediet

Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag, dat wordt bepaald door de aanbieder. In dit bedrag zit een deel aflossing en een deel rente. De rente betaal je over het deel van de lening dat je nog niet hebt afgelost. Hierdoor wordt het aflossingsdeel steeds groter en het rentedeel steeds kleiner. Maar neem je tussentijds weer een bedrag op? Dan is dit net andersom. In een grafiek ziet dat er zo uit:

Meer bestedingsruimte met doorlopend krediet

Heb je voor een langere periode meer bestedingsruimte nodig? Dan is een doorlopend krediet geschikt voor jou. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen en inrichten van een babykamer. Het geld dat je hiervoor nodig hebt geeft je waarschijnlijk niet in één keer uit. Wil je geld lenen dat je in één keer voor een specifiek doel uitgeeft? Dan kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening.

Looptijd doorlopend krediet niet vast

De looptijd van een doorlopend krediet staat niet van tevoren vast. Neem je een afgelost bedrag weer opnieuw op? Dan duurt het langer voordat je lening helemaal is afgelost. Is je doorlopend krediet uiteindelijk afgelost? Goed om te weten dat deze niet automatisch wordt beëindigd. Zoals eerder gezegd kun je weer opnieuw geld opnemen van het krediet. Dit is tegelijkertijd ook het gevaar van een doorlopend krediet. Wil je je lening definitief beëindigen? Neem dan contact op met de aanbieder.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • Wijzer in Geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.