Welke factoren spelen mee?

Banken en kredietverstrekkers kijken naar de volgende factoren op om te bepalen hoeveel je kan lenen: 

 • Je netto maandinkomen.
 • Je gezinssituatie; woon je samen en heb je kinderen? 
 • Heb je een koop- of huurhuis? 
 • Wat zijn de maandlasten van je koop- of huurhuis?
 • Ben je gescheiden en betaal of ontvang je alimentatie? 
 • Heb je nog andere leningen die moeten blijven lopen, of sluit je deze ook over?​
 • Welke vaste lasten heb je, zoals kosten voor kinderopvang en je auto?

Hoe wordt je maximale lening berekend?

Banken en kredietverstrekkers gebruiken allemaal dezelfde basisregels voor het berekenen van je maximale lening. Namelijk de leennormen van de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland). Met deze normen wordt je leencapaciteit berekend. Dat is het bedrag dat je maximaal elke maand kan aflossen. Om je leencapaciteit goed te berekenen, wordt gekeken naar de factoren die we hierboven hebben beschreven. Je maximale lening is je leencapaciteit per maand keer 50. Je moet namelijk elke maand 2 procent van de maximale lening kunnen aflossen. Een voorbeeld: je kan elke maand maximaal 200 euro aflossen. Je maximale lening is dan 10.000 euro. 

Klinkt dit ingewikkeld? Bij Independer helpen we je graag. Bereken je maximale lening

5 tips voor je maximale lening

Weet je hoeveel je maximaal kan lenen? Dan kan je leningen vergelijken. Zo kies je de lening die het beste bij jouw situatie past. De volgende tips helpen je om een goede keuze te maken. 

 1. ​Bedenk of je maximaal wil lenen. Weet je hoeveel je maximaal kan lenen? Dan is het verstandig om te bedenken of dat ook echt nodig is. Minder lenen is verstandiger, dus heb je voor je leendoel niet je maximale leenbedrag nodig? Kies dan voor een lagere lening. 
 2. Kies een juist maandbedrag. Je kan zelf kiezen hoeveel je per maand aflost. Een lager maandbedrag betekent dat je langer bezig bent met aflossen. En dus ook langer rente betaalt. Dat maakt geld lenen uiteindelijk duurder.  
 3. Houd rekening met leningen die je al hebt. Heb je al leningen? Dan heeft dit invloed op je maximale leenbedrag voor een nieuwe lening. Je leencapaciteit wordt dan lager.  
 4. Let op de rente. De rente is erg belangrijk bij geld lenen. Voor een lening met een lage rente betaal je minder dan een lening met een hoge rente.  
 5. Kies een passende leenvorm. Welke leenvorm het beste bij je past, hangt af van je leendoel. Lees hier meer over een persoonlijke lening

Verantwoord lenen

Verantwoord geld lenen betekent niet alleen dat je de maandlasten kunt betalen. Het betekent ook dat de looptijd van je lening past bij het doel waarvoor je leent. Wil je geld lenen om een laptop te kopen en deze in tien jaar tijd terugbetalen? Grote kans dat je laptop halverwege de looptijd al aan vervanging toe is. De rest van de looptijd betaal je dan maandlasten voor een laptop die je niet meer hebt. Maar wil je tien jaar doen over het aflossen van een lening voor je nieuwe auto? Dan past de looptijd een stuk beter bij het bestedingsdoel.


Hoeveel kan je lenen?

Welk bedrag je maximaal kunt lenen, hangt af van verschillende factoren. Met onderstaande tool kun je je maximale lening berekenen.

Wil je checken wat voor jou de beste lening is? Vraag direct je lening aan

Veelgestelde vragen

Hoeveel je kan lenen met je salaris, hangt van veel factoren af. Natuurlijk de hoogte van je salaris, maar ook bijvoorbeeld je gezinssituatie, je maandlasten en of je al andere leningen hebt lopen. Je kunt op onze website berekenen wat je maximaal kunt lenen met je salaris.

Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt van veel zaken af. Het is sowieso goed om te bedenken of maximaal lenen echt nodig is. Misschien heb je voor je leendoel niet het maximale leenbedrag nodig. Een lagere lening en dus lagere maandlasten, is dan voordeliger. Je kunt op onze website je maximale lening berekenen.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Nibud
 • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png