Wanneer is 1000 euro lenen handig?

Een lening van 1000 euro afsluiten kan handig zijn als je zelf niet voldoende spaargeld hebt om bepaalde kosten op te vangen. Waarvoor kun je 1000 euro lenen? Denk aan huishoudelijke apparaten die stuk gaan, kosten voor een dure autoreparatie of een laptop die aan vervanging toe is. Zo kun je snel deze kosten dekken en hoef je niet te wachten met het vervangen van bepaalde apparaten of het laten uitvoeren van noodzakelijke reparaties.

Manieren om 1000 euro te lenen

Je kunt 1000 euro lenen op verschillende manieren.

​Klein bedrag lenen door rood staan

Als je op je betaalrekening instelt dat je rood mag staan, geef je jezelf extra financiële ruimte. Hier komen meestal hoge kosten bij kijken. Wel begin je pas met rente betalen op het moment dat je saldo negatief is. Bij sommige banken kun je rood staan tot een bepaald bedrag. Dit noem je het kredietlimiet. De hoogte van je kredietlimiet hangt samen met je inkomen en wat je zelf fijn vindt om te lenen. Ook moet je elke drie maanden minstens één werkdag lang (24 uur) een positief saldo hebben. Een kredietlimiet wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Hier worden al jouw leningen geregistreerd en bijgehouden of je deze netjes op tijd betaalt.

​Klein bedrag lenen met je creditcard

Je creditcard gebruiken om een klein bedrag te overbruggen is ook mogelijk. Misschien heb je op dit moment niet genoeg saldo op je rekening. Toch wil je graag een noodzakelijke grote uitgave doen. Met een creditcard kun je deze kosten direct maken. Pas aan het eind van de maand betaal je terug wat je met je creditcard hebt uitgegeven. Op deze manier hoef je geen rente te betalen. Als je het saldo op je creditcard in delen betaalt, wordt dit als lening gezien. Lenen via je creditcard wordt wel geregistreerd bij het BKR.

Lening aanvragen, hoe werkt het?

Als je een kleine lening aangaat, kan dat dus door rood staan of via je creditcard. Kies je voor een andere manier om een lening af te sluiten? Dan is dit in de meeste gevallen een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is een lening waarbij je het bedrag meestal binnen 24 uur op je rekening gestort krijgt. Je betaalt het geleende bedrag inclusief rente in een of twee termijnen terug. Het termijnbedrag (of de termijnbedragen) en de rente worden van tevoren vastgelegd. Of je 1000 euro verantwoord kunt lenen, wordt door de kredietverstrekker bepaalt. Deze kijkt naar je gezinssamenstelling, je inkomen, wat voor werk je hebt en je maandelijkse financiële verplichtingen. Ook wordt bij het BKR gecheckt of je al leningen hebt (gehad) en of je deze altijd netjes hebt betaald.

Verantwoord lenen

Geld lenen kost geld. Dat betekent dat je niet alleen het geleende bedrag terug moet kunnen betalen. Ook de rente komt er nog bovenop. Daarom is het slim om van tevoren goed uit te zoeken of je je een lening kunt veroorloven.

Maak een kostenplaatje

Het is handig om een overzicht te maken van je financiële situatie. Welk geld komt er maandelijks binnen? Wat zijn je vaste lasten? En hoeveel komt daarbij als je een lening neemt? Op de website van het Nibud vind je de Risicometer Lenen. Hiermee kun je snel bepalen of een lening in je budget past.

​Vergelijk aanbieders 

Vraag altijd ten minste drie offertes op bij verschillende kredietaanbieders. Zo kun je vergelijken welke lening het voordeligst is. Ook kun je zo diverse voorwaarden met elkaar vergelijken. Vraag daarnaast eens om je heen of er mensen zijn die goede ervaringen hebben met een bepaalde aanbieder.

​Controleer de vergunning

Iedere kredietaanbieder moet een vergunning hebben van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en de DNB (De Nederlandsche Bank). Heeft een aanbieder geen vergunning? Dan mogen zij geen leningen verstrekken.

​Check de voorwaarden

Zorg dat je de voorwaarden van een lening van tevoren goed controleert. Zelfs als het om een kleine lening gaat. Dan weet je zeker dat er geen (financiële) addertjes onder het gras zitten. Het kan daarnaast slim zijn om de voorwaarden en de offerte door te laten nemen door een juridisch professional.

1000 euro lenen? Hier moet je op letten

Minilening of flitskrediet 

Dit zijn kortlopende leningen van een relatief klein bedrag. Meestal liggen de bedragen van een flitskrediet of minilening tussen de 100 euro en 2500 euro. Een minilening of flitskrediet moet je op korte termijn terugbetalen, dus tussen de dertig dagen en vier maanden. Vaak worden minileningen niet getoetst door het BKR.

Onderhands lenen

Als je een onderhandse lening aangaat, dan leen je geld van vrienden of familie. Vaak is het slim om hiervoor een leenovereenkomst op te laten stellen. Bij een klein bedrag kun je dit ook renteloos verstrekken. De Belastingdienst kan dit als schenking zien, maar tot een bepaald bedrag is een schenking belastingvrij. Als een ouder een bedrag tot 5677 euro aan zijn of haar kind schenkt, hoeft hierover geen belasting te worden betaald. In andere gevallen is het maximale belastingvrije schenkbedrag 2274 euro. Dit is bijvoorbeeld wanneer het kind aan de ouder schenkt, een broer aan een zus schenkt (of andersom) of wanneer het geen familie is. Een onderhandse lening is aan de ene kant fijn: je leent geld van iemand die je kent. Dat voelt vertrouwd. Aan de andere kant kan het ook lastige situaties met zich meebrengen. Bijvoorbeeld in het geval van een familieruzie of een stukgelopen vriendschap.

Geld lenen zonder BKR toetsing

Het klinkt mooier dan het is: geld lenen zonder gedoe en zonder BKR-toetsing. Er zijn kredietverstrekker die dit aanbieden. Als je weleens een lening hebt gehad waarbij je een betalingsachterstand hebt opgelopen, kijken zij daar niet naar. Toch is een BKR-registratie handig: op die manier kan de kredietaanbieder goed inschatten of geld lenen aan jou verstandig is. Als je geld leent zonder toetsing, moet je dat risico zelf zo goed mogelijk in kunnen schatten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.