Wanneer is 2000 euro lenen handig?

Een lening afsluiten van 2000 kan handig zijn wanneer je te maken krijgt met onverwachte kosten. Waarvoor kun je 2000 euro lenen? Bijvoorbeeld een dure reparatie aan je auto of een kapotte wasmachine die je moet laten repareren of zelfs moet vervangen. Ook zorgkosten kunnen soms hoog oplopen, terwijl je dat bij het afsluiten van je zorgverzekering niet had voorzien. Misschien maak je wel zorgkosten die niet of slechts deels gedekt zijn. Door een lening af te sluiten van 2000 euro kun je deze kosten tijdelijk opvangen.

2000 euro lenen: wat voor soort lening?

Als je onverwacht hoge kosten maakt die je snel moet kunnen betalen, dan is een persoonlijke lening handig. Hierbij leen je eenmalig een bedrag dat je meestal binnen een dag op je rekening ontvangt. De looptijd, het rentepercentage en de termijnbedragen staan vast. Ook kun je soms boetevrij vervroegd aflossen.

Bij een bedrag lager dan 2500 euro, is het meestal slimmer om te kiezen voor betalen met creditcard of rood staan.

2000 euro lenen door rood staan

Bij onvoorziene kosten ga je in een korte periode een redelijk hoge uitgave doen. Dan kan rood staan een uitkomst bieden. Hiermee creëer je tijdelijke extra bestedingsruimte op je rekening. Wel kunnen de kosten hoog oplopen, maar je betaalt pas rente zodra je saldo negatief is. Rood staan kan maar voor een korte tijd, want elke drie maanden moet je minstens één volle dag een positief saldo hebben. Ga na bij je bank hoeveel jij maximaal rood kunt staan. Dit hangt af van je inkomen.

2000 euro lenen met je creditcard

Moet je door onverwachte kosten een grote uitgave doen, maar heb je momenteel niet voldoende saldo? Dan kun je ook je creditcard gebruiken. Het uitgegeven bedrag betaal je dan aan het eind van de maand in één keer terug. Zorg er dus voor dat je aan het eind van de maand wel voldoende geld op je rekening hebt staan. Bij sommige banken is het mogelijk om je creditcarduitgaven in delen te betalen. In dit geval wordt je creditcard‘lening’ bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) geregistreerd. Stichting BKR zet zich in voor een financieel gezond Nederland. Een registratie bij het BKR noem je een positieve registratie zolang je steeds aan de betalingstermijnen voldoet. Heb je een betalingsachterstand? Dan wordt je registratie negatief. Dit kan invloed hebben op nieuwe leningen die je in de toekomst wilt afsluiten, zoals een hypotheek.

2000 euro lenen met of zonder BKR

Wil je 2000 euro lenen met een BKR-registratie? Dat is heel goed mogelijk. Alle kredietverstrekkers gaan bij het BKR na wat je kredietverleden is. Dat zijn zij verplicht. Hier kunnen verstrekkers inzien welke leningen je eerder hebt afgesloten en welke leningen je nu hebt lopen. Ook kunnen ze zien of je ooit betalingsachterstanden hebt gehad. Heb je altijd netjes op tijd betaald? Dan is je registratie positief. Dit is voor veel kredietaanbieders een goed teken: je betaalgedrag is altijd in orde geweest.

Heb je een BKR-registratie met een bepaalde code? Dan heb je een negatieve registratie. Je hebt in het verleden bijvoorbeeld een betalingsachterstand gehad. Deze negatieve registratie blijft vijf jaar zichtbaar in het systeem van het BKR. Dit is voor kredietaanbieders handig om te weten. Zo kunnen zij beter inschatten of een lening verstrekken aan jou verantwoord is. Meestal is een lening afsluiten met een negatieve BKR-registratie niet mogelijk.

Er zijn ook kredietaanbieders die helemaal geen BKR-toetsing doen. Het leenrisico ligt dan volledig bij jou. Ga in dit geval goed bij jezelf na of 2000 euro lenen in jouw situatie momenteel financieel verstandig is.

Lening aanvragen, hoe werkt het?

Wil je 2000 euro lenen en hiervoor een lening afsluiten? Om een lening aan te vragen kun je het best onderstaande stappen doorlopen.

1. Een kostenplaatje maken 

Als je een lening wilt aanvragen moet je een aantal belangrijke documenten aanleveren. Zo wil de kredietaanbieder bijvoorbeeld weten wat je verdient, wat je woonsituatie is en wat je uitgaven zijn. Daarom is het slim om van tevoren een kostenplaatje te maken. Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Hoeveel moet je opzij zetten als je straks de lening gaat terugbetalen? Op deze manier heb je alles snel bij de hand als je een lening gaat aanvragen.

2. Kredietaanbieders vergelijken 

Het is handig om verschillende offertes op te vragen. Zo kun je kredietaanbieders met elkaar vergelijken. Zijn er misschien verschillen in rentepercentages? En wat zijn de voorwaarden? Bij sommige verstrekkers krijg je bij je lening een verzekering die je financieel beschermt. Let ook op hoe het zit met vervroegd aflossen. Kan dit boetevrij of komen hier toch kosten bij kijken?

3. Offerte accepteren

Heb je een keuze kunnen maken en ziet alles er goed uit? Dan kun je de offerte ondertekend terugsturen en daarmee accepteren.

4. Geld ontvangen

Als de BKR-toetsing geen problemen heeft opgeleverd, wordt het geld snel naar je overgemaakt. Bij een persoonlijke lening heb je het geld meestal binnen een dag op je rekening staan. Je kunt het geld direct uitgeven aan de reparatie of aankoop die gedaan moest worden.

Verantwoord lenen

Geld lenen kost geld. Wanneer je geld leent, moet je dit altijd weer terugbetalen. Bovendien betaal je over elk termijnbedrag rente. Hoe langer de looptijd van je lening, hoe meer rente je betaalt. Hoe kun je verantwoord geld lenen?

​Juridisch professional inschakelen

Wil je er zeker van zijn dat de offertes die je hebt aangevraagd kloppen? Dan kun je een juridisch professional inschakelen die met je meekijkt. Daarnaast kan je met een jurist ook de voorwaarden doornemen. Hierin staat belangrijke informatie over bijvoorbeeld extra (afsluit)kosten en of je boetevrij vervroegd kunt aflossen. Houd er rekening mee dat het inschakelen van een juridisch professional geld kost.

​Vergunning controleren

Voor je met een kredietaanbieder in zee gaat, is het goed om te controleren of ze een vergunning hebben. Dit is een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of van DNB (De Nederlandsche Bank). Zonder deze vergunning mag een kredietaanbieder geen leningen verstrekken.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.