Wanneer is 500 euro lenen handig?

Het kan handig zijn om 500 euro te lenen als je even geen reserves hebt en opeens onvoorziene kosten moet maken. Waarvoor kan je 500 euro lenen? Denk aan onverwachte zorgkosten die buiten je zorgverzekering vallen of een wasmachine of koelkast die plotseling stuk gaat. Maar ook de energieafrekening aan het eind van het jaar die hoger uitvalt dan je dacht. Als je hiervoor geen extra spaarpotje hebt, kun je een lening afsluiten om deze kosten te dekken.

Minilening of flitskrediet

Een lening van 500 euro noem je ook wel een minilening of flitskrediet. Dit is een kleine lening tot 2500 euro met een korte looptijd. Meestal is de looptijd tussen de dertig dagen en vier maanden. Je moet een flitskrediet dus snel terugbetalen. Daarnaast heb je het geld vaak snel op je rekening staan en gaat er geen BKR-toetsing aan vooraf. Het BKR (Bureau Krediet Registratie) is een stichting waar al je leningen worden geregistreerd. Dit gaat om alle leningen van 250 euro of meer die langer dan een maand doorlopen. Bijvoorbeeld het afbetalen van een telefoon, een creditcard of een persoonlijke lening. Bij een minilening of flitskrediet is dit dus meestal niet het geval.

Pas wel op met het aanvragen van een minilening of flitskrediet. Elke kredietaanbieder moet een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of DNB (De Nederlandsche Bank) hebben. Zonder deze vergunning mogen ze geen leningen verstrekken. Controleer dus of de kredietaanbieder waar je mee in zee wilt deze vergunning heeft. Bedenk ook dat als er geen BKR-toetsing wordt gedaan, je zelf verantwoordelijk bent voor het leenrisico. Je moet dus zelf goed inschatten of je de minilening met rente ook weer terug kunt betalen.

Andere manieren voor 500 euro lenen

Bij bedragen kleiner dan €2500 heb je nog twee andere opties om geld ‘te lenen’.

​500 euro lenen door rood staan

Door de optie ‘rood staan’ te kiezen, geef je jezelf meer financiële ruimte. Dit betekent dat je ook geld uit kan geven als je saldo negatief is. Je moet minstens eens in de drie maanden 24 uur een positief saldo hebben. Rood staan kan dus maar voor een korte periode. Ook zitten er hoge kosten verbonden aan rood staan. Wel begin je pas met rente betalen als je een negatief saldo hebt. Het rentepercentage varieert per bank. Hoeveel kan je rood staan? Dat hangt af van jouw inkomen.

​500 euro lenen met je creditcard

Ook je creditcard kun je gebruiken om geld te ‘lenen’. Met een creditcard kun je alvast een uitgave doen, ook als je saldo nu eigenlijk te laag is. Bijvoorbeeld als je aan het begin van de maand bepaalde zorgkosten of een hoge energierekening moet betalen, en je nog even moet wachten op je salaris. Aan het eind van de maand betaal je al jouw creditcarduitgaven in één keer. Zorg er dus voor dat je aan het eind van de maand wel voldoende geld op je rekening hebt staan. Je verbruikte krediet in delen terugbetalen kan niet altijd. Heb je wel de optie om creditcarduitgaven gespreid terug te betalen? Bedenk dan dat dit in de meeste gevallen wordt geregistreerd bij het BKR. Je creditcarduitgaven worden dan als lening bestempeld.

Lening aanvragen, hoe werkt het?

Als je toch liever een kleine lening aanvraagt met een korte looptijd, doe je dat in een paar stappen.  1. Het leenbedrag en de looptijd kiezen. Bij een kleine lening is de looptijd meestal een tot twee maanden. Als je voor een langere looptijd kiest, wordt het maandbedrag lager. Bedenk wel dat je dan ook meer rente betaalt. Het is altijd slim om je lening zo snel mogelijk af te betalen.
  2. De gevraagde documenten uploaden. Je moet een kopie van je ID-bewijs of paspoort kunnen laten zien. Soms is het nodig om een bewijs van inkomen mee te sturen. Voor een kleine lening is dit meestal niet nodig.
  3. Je gegevens invullen. Hierbij gaat het om je volledige naam, je e-mailadres en je mobiele telefoonnummer.
  4. Je bankrekening verifiëren. Tot slot moet je je bankrekening verifiëren. Dit wordt meestal gedaan door een heel klein bedrag over te maken (meestal 0,01 cent).

Let op: om een kleine lening af te kunnen sluiten geldt een persoonlijke garantstelling. Dit betekent dat iemand anders zich hoofdelijk aansprakelijk stelt voor jouw lening. De documenten van deze garantiegever moeten aan de voorwaarden voldoen. Heb je geen garantsteller of voldoet deze niet aan de voorwaarden? Dan moet je een aanvullend bedrag betalen over je lening. Bij een lening van 500 euro is het aanvullend bedrag 138 euro.

​Voorwaarden garantsteller

  1. ​Je mag niet zelf de garantsteller zijn. 
  2. De garantiegever mag niet al een lening hebben afgesloten bij dezelfde kredietaanbieder. 
  3. De garantiegever mag niet garant staan voor een andere leenovereenkomst bij dezelfde kredietaanbieder.

Verantwoord lenen

Geld lenen kost geld. In de eerste plaats moet je het geleende bedrag altijd weer terugbetalen. Daarnaast moet je over dit leenbedrag een bepaald rentepercentage betalen. Hoe langer je lening doorloopt, hoe meer rente je uiteindelijk betaalt. Verantwoord lenen doe je zo:

​Financieel overzicht maken

Voor je geld leent, is het handig om voor jezelf een overzicht te maken. In dit overzicht verwerk je je inkomsten, uitgaven en of er nog veranderingen aankomen voor je financiële situatie. Bijvoorbeeld een scheiding of een tijdelijk werkcontract dat afloopt. Ook neem je in dit overzicht het totale leenbedrag en de rente mee. Hoeveel moet je opzij zetten om de lening straks netjes terug te kunnen betalen?

​Kredietaanbieders vergelijken

Het is handig om verschillende kredietaanbieders met elkaar te vergelijken. Sommige kredietaanbieders hanteren bijvoorbeeld een boete op het vervroegd afbetalen van je lening. Ook komen er soms andere extra kosten bij kijken. Kredietaanbieders vergelijken zorgt ervoor dat je de juiste keuze kunt maken.

​Voorwaarden en leenovereenkomst goed lezen

Het spreekt misschien voor zich, maar lees de voorwaarden en de leenovereenkomst altijd zorgvuldig door. Vind je dit zelf lastig om te doen? Je kunt altijd juridische hulp inschakelen. Zo weet je zeker dat de overeenkomst klopt en dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan. Bedenk wel dat er kosten aan verbonden zijn als je juridische hulp wilt inschakelen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.