Wanneer is 5000 euro lenen handig?

Het lenen van 5000 euro is handig op het moment dat je onverwachte kosten moet maken. Waarvoor kun je 5000 euro lenen? Je hebt natuurlijk je maandelijkse vaste lasten. Maar het kan altijd gebeuren dat je wasmachine onverwachts stuk gaat en je deze moet laten repareren of vervangen. Of misschien heb je deze maand meer zorg nodig die niet of alleen deels vergoed wordt. Een lekkage in huis kan qua kosten ook hoog oplopen. Zo moet de oorzaak van de lekkage gevonden worden en heb je te maken met waterschade. Door te lenen kun je deze onvoorziene kosten direct dekken. Je hoeft het vervangen van je wasmachine of het aanpakken van waterschade dan niet te laten wachten.

5000 euro lenen: persoonlijke lening

Als je 5000 euro wilt lenen is een persoonlijke lening de beste optie. Je weet namelijk nu wat je onverwachte kosten zijn en moet in korte tijd een grote uitgave doen. Bij een persoonlijke lening ontvang je eenmalig een bedrag in één keer op je rekening. De looptijd van de lening, de termijnbedragen en de rente worden van tevoren vastgelegd. Je weet dus elke maand precies hoeveel je aflost en hoeveel rente je betaalt. Daarnaast heb je duidelijk zicht op wanneer je klaar bent met aflossen. Soms kun je bij een persoonlijke lening boetevrij tussentijds of vervroegd aflossen. Dit is per kredietaanbieder verschillend. Heb je een persoonlijke lening afgesloten? Dan kun je eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. 

Lening aanvragen, hoe werkt het?

Kredietaanbieders vergelijken

Voor je een lening aanvraagt, kun je verschillende kredietaanbieders vergelijken. Hoe hoog zijn de rentepercentages bij een lening van 5000 euro? Is het mogelijk om boetevrij vervroegd af te lossen? Welke voorwaarden worden er gehanteerd?

Voorwaarden doornemen

Het is daarnaast handig om de voorwaarden van elke kredietaanbieder van tevoren goed door te nemen. Hierin staat onder meer of je boetevrij vervroegd kunt aflossen. Ook is er bij een enkele kredietaanbieder een overlijdensrisicoverzekering inbegrepen. Met deze verzekering wordt het geleende bedrag kwijtgescholden als je komt te overlijden. Het wordt dus geen schuld voor je nabestaanden.

Looptijd bepalen

Bedenk van tevoren hoelang de looptijd van je lening moet zijn. Bij een langere looptijd valt het maandbedrag lager uit. Toch ben je in de meeste gevallen niet goedkoper uit: een langere looptijd betekent ook langer rente betalen.

Lening aanvragen 

Heb je een aantal kredietaanbieders gekozen? Vraag dan het liefst drie verschillende offertes aan, zodat je deze kunt vergelijken. Hierbij kijken de verstrekkers naar een aantal zaken: je persoonlijke gegevens, je gezinssituatie, of je in een huur- of koophuis woont en je inkomsten en uitgaven. Daarnaast is de kredietaanbieder verplicht om je op te zoeken in het register van het BKR (Bureau Krediet Registratie). Hierin vindt de aanbieder of je nog meer leningen hebt afgesloten en hoe je betaalgedrag is. Heb je geen betalingsachterstanden en betaal je altijd netjes op tijd? Dan kun je in de meeste gevallen gewoon een lening afsluiten.

Offertes doornemen en offerte accepteren

Bij sommige kredietaanbieders krijg je binnen 24 uur een offerte opgestuurd. Heb je alle offertes binnen? Neem deze dan goed door. Eventueel kun je de offertes laten doornemen door een juridisch expert. Zo weet je zeker dat er geen addertjes onder het gras zitten. Als je een offerte gekozen hebt, moet je deze ondertekend terugsturen. Bij een persoonlijke lening ontvang je het leenbedrag vaak binnen een dag op je rekening.

Verantwoord lenen

Geld lenen kost geld. Je betaalt namelijk nooit alleen het geleende geld (in termijnen) terug. Ook betaal je rente over dit bedrag. Hoe langer de looptijd, hoe meer rente je uiteindelijk moet betalen.

​Maak een overzicht van je financiële situatie

Schrijf op hoeveel geld er elke maand binnenkomt en hoeveel je elke maand uitgeeft. Wat zijn je precieze vaste lasten? Kun je daarbovenop het maandbedrag inclusief rente opzij zetten? Met de Risicometer Lenen van het Nibud kun je snel bepalen of je je een bepaalde lening kunt veroorloven.

​Controleer de vergunning van de aanbieders

Behalve de voorwaarden goed doornemen is het ook belangrijk dat elke aanbieder een vergunning heeft. Dit is een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of De Nederlandsche Bank (DNB). Deze is voor kredietaanbieders verplicht. Heeft een verstrekker deze vergunning niet? Dan mogen ze geen leningen verstrekken.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • AFM
  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.