Wat is een klein bedrag?

Bij veel banken kun je leningen afsluiten vanaf 2500 euro. Bij kleinere bedragen dragen zij andere manieren van ‘lenen’ aan, zoals met je creditcard of via rood staan. Er zijn kredietaanbieders waar je kleine bedragen kunt lenen. Dit noem je meestal een minilening of flitskrediet. Hierbij gaat het om een lening van tientallen tot enkele honderden euro’s. Kleine leningen hebben een korte looptijd, van dertig dagen tot vier maanden. De looptijd hangt ook af van het bedrag dat je uiteindelijk leent.

Vaak worden deze leningen niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Hier worden namelijk alle leningen geregistreerd van 250 euro of meer met een looptijd van langer dan dertig dagen. Hieronder valt ook rood staan, je creditcarduitgaven of het afbetalen van een telefoonabonnement. Stel: je leent 150 euro met een looptijd van dertig dagen. Deze lening wordt niet aangemeld bij het BKR. Dit betekent ook dat er geen BKR-toetsing plaatsvindt. Alle kredietaanbieders moeten bij een nieuwe leningaanvraag het BKR-register checken. Zo kunnen zij controleren of je momenteel andere leningen hebt lopen en of je ooit een betalingsachterstand hebt gehad. Is dit niet het geval? Dan is je betaalgedrag in orde. Als er geen toetsing plaatsvindt, moet je dus zelf bepalen of het in jouw (financiële) situatie handig is om een klein bedrag te lenen.

Wanneer is een klein bedrag lenen handig?

Een klein bedrag lenen lost in veel gevallen niets op. Ook is het goed om te bedenken waarom je leent. Is het om een vakantie te bekostigen, kleding te kopen of een bruiloft te financieren? Dat zijn geen noodzakelijke uitgaven. In dat geval is het slim om even door te sparen en om uit te zoeken of er andere dingen zijn waar je maandelijks op kunt besparen. Misschien een bepaald (online) abonnement waar je niks mee doet, een te uitgebreid telefoonabonnement of sommige boodschappen. Leen geen geld omdat het handig is of prettig is om extra bestedingsruimte te hebben.

Wat is het verschil tussen een minilening en een klein bedrag lenen?

Er is een verschil tussen een minilening en een klein bedrag lenen. Je kunt namelijk op verschillende manieren een klein bedrag lenen.


​Minilening of flitskrediet

Als je een minilening of flitskrediet afsluit, leen je een relatief klein bedrag met een korte looptijd. Vaak gaat het om maar een paar honderd euro, waarbij de looptijd varieert van dertig dagen tot vier maanden. Ook kredietaanbieders van minileningen hebben een vergunning nodig van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) om een lening te mogen verstrekken. Hierin staan bepaalde gedragscodes waar elke verstrekker zich aan moet houden.


​Rood staan

Wil je maar een klein bedrag lenen? Dat kun je ook doen door rood staan. Je spreekt vaak vooraf een bestedingslimiet af. Tot dat bedrag mag je rood staan. Je moet wel één keer per drie maanden 24 uur achter elkaar een positief saldo hebben. Het nadeel van rood staan is dat je bij een negatief saldo hoge rente betaalt wanneer je een bedrag opneemt. Dit varieert van 9% (ASN Bank) tot soms wel 12,9% (ING en Rabobank, tot 1 juli 2022 tijdelijk verlaagt naar 9,9% vanwege corona). Knab hanteert de laagste rente bij rood staan: 5%. Hoeveel je precies rood kunt staan, hangt af van je inkomen. Bij veel banken is het mogelijk om in te stellen dat je een sms’je ontvangt als je bijna rood komt te staan.


Creditcard

Je kunt ook je creditcard gebruiken als je alleen een klein bedrag wilt lenen. Met een creditcard koop je als het ware op rekening. Zo kun je aan het begin van de maand al iets aanschaffen, terwijl je misschien nog wacht op je salaris. Aan het eind van de maand worden je creditcarduitgaven in één keer afgeschreven. Wanneer je maandelijks alles laat afschrijven, worden je creditcarduitgaven niet als een lening gezien. Bij sommige banken heb je de optie om je creditcarduitgaven gespreid terug te betalen. Dit is wel een lening en wordt dus ook geregistreerd bij het BKR.

Kan ik een klein bedrag lenen met een BKR-registratie?

Het BKR is een stichting die zich inzet voor de financiële gezondheid van alle Nederlanders. Iedere kredietaanbieder is verplicht om een nieuwe afgesloten lening te melden en te toetsen bij het BKR. Heb je eerder een lening afgesloten? Dan heb je een positieve registratie. Dit betekent niet dat je verder geen leningen meer kunt afsluiten. Een volgende kredietaanbieder checkt dan vooral je betaalgedrag. Heb je je vorige leningen netjes afbetaald? Dan is er geen probleem.

Heb je weleens een betalingsachterstand gehad? Dit betekent dat je een negatieve registratie hebt. Deze registratie blijft vijf jaar zichtbaar in het BKR-systeem. Met een negatieve registratie is het meestal niet mogelijk om geld te lenen. Ook geen klein bedrag. Er zijn kredietaanbieders die kleine leningen aanbieden zonder BKR-toetsing. Als je dan een negatieve registratie hebt, wordt dit niet gecheckt. Zo kun je makkelijker lenen. Dit gaat gepaard met de nodige risico’s. Weet je zeker dat je het geleende geld inclusief rente netjes kunt terugbetalen naast je andere vaste lasten? Als jouw nieuwe lening niet wordt getoetst bij het BKR, moet je deze inschatting zelf maken.

Is een klein bedrag lenen duur?

Een klein bedrag lenen kan erg duur zijn. Bijvoorbeeld wanneer je voor rood staan kiest. Zodra je van je negatieve saldo een bedrag opneemt, betaal je hier hoge rente over.

Daarnaast zijn er buitenlandse kredietaanbieders die soms hoge aanvullende kosten vragen. Hun kredietvergoeding bedraagt dan op jaarbasis meer dan 10%. Onder de kredietvergoeding valt onder meer de rente, kosten voor een eventuele garantstelling en kosten voor wanneer de lening niet op tijd wordt terugbetaald. Een buitenlandse kredietverstrekker binnen de Europese Unie moet zich ook aan dit maximum houden, maar dit gebeurt niet altijd. Het is dus slim om de kredietvergoeding om te rekenen. De kosten van een garantstelling betaal je zelf wanneer je niemand kunt vinden die de garantsteller wil zijn voor jouw lening. Dit betekent dat een ander hoofdelijk aansprakelijk is voor de lening die je aangaat. De garantsteller moet bovendien voldoen aan bepaalde eisen:

  • ​Je mag niet zelf de garantsteller zijn. 
  • Je garantsteller mag zelf geen lening hebben lopen bij dezelfde kredietaanbieder. 
  • Je garantsteller mag geen garantsteller zijn van een andere lening bij dezelfde kredietaanbieder. 

Hoe vraag ik een kleine lening aan?

Een kleine lening aanvragen is eenvoudig. 

  • ​Selecteer het bedrag en de looptijd van je kleine lening.
  • Lever de juiste documenten aan (zoals een kopie van je ID-bewijs).
  • Vul je gegevens in. Dit zijn je voor- en achternaam, je e-mailadres en je mobiele telefoonnummer.
  • Verifieer je bankrekening. Je doet dit door een heel klein bedrag over te maken naar de kredietverstrekker (meestal is dit 0,01 cent).

Tips voor verantwoord geld lenen

Geld lenen kost altijd geld. Daarom is het verstandig om geld lenen zo verantwoord mogelijk te doen.

​Een financieel overzicht maken

Breng je vaste lasten in kaart. Je inkomsten en uitgaven, maar ook eventuele financiële wijzigingen die eraan komen. Misschien is je contract niet verlengd, wissel je van werkgever of ga je aan de slag als zzp’er. Bereken hoeveel je extra opzij moet zetten voor het afbetalen van je lening en de rente. Houd je dan nog voldoende over om van te leven?

Kredietaanbieders vergelijken 

Je kunt kredietaanbieders vergelijken om de aanbieder te vinden die bij jou en je financiële situatie past. De voorwaarden kunnen per verstrekker nogal verschillen. Bij de ene aanbieder is het mogelijk om boetevrij vervroegd af te lossen, bij de ander betaal je hier een boete voor. Bij sommige verstrekkers is je lening inclusief een speciale verzekering, waardoor je gedekt bent voor financiële problemen.

Voorwaarden en offertes goed doornemen

Vraag altijd meerdere offertes aan. Dit is vrijblijvend. Zo kun je diverse voorstellen met elkaar vergelijken en kiezen wat bij jou past. Zorg ervoor dat je de voorwaarden en de offertes grondig doorneemt. Vraag eventueel of iemand anders dit ook voor je naleest. Je weet dan zeker dat de voorwaarden passen en dat de offerte klopt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • AFM

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.