1. Check of je kunt besparen

Tijdens de looptijd van je lening kunnen de rentetarieven veranderen. is dat het geval? Dan kun je je lening oversluiten naar een andere kredietverstrekker met een lagere rente

2. Doorlopend krediet kosteloos aflossen

Wanneer je een persoonlijke lening oversluit, betaal je hier soms nog een boete voor. Maar voor een doorlopend krediet geldt dat niet. Je kunt deze kosteloos in een keer aflossen en de lening oversluiten. Dat geldt ook voor een creditcard schuld of rood staan bij de bank. Check wel goed of je bij de nieuwe kredietverstrekker niet een (tijdelijke) actierente afsluit. Anders ben je uiteindelijk net zo duur uit.

3. Controleer of kosten oversluiten lening opwegen tegen voordeel

Een persoonlijke lening kun je meestal boetevrij aflossen. Soms heb je met de kredietverstrekker een bepaalde afspraak gemaakt, en zij lopen inkomsten mis als jij je lening ineens aflost. Check dus in de voorwaarden of er aan je lening oversluiten kosten verbonden zijn. En zo ja, of het wel voordeel oplevert. Als je je lening oversluit leen je opnieuw geld om je oude lening mee af te lossen. Alleen heeft je nieuwe lening een lagere rente en misschien betere voorwaarden.

4. Korte looptijd voordeliger dan lange looptijd

Naast het rentevoordeel kun je je lening ook oversluiten om de looptijd korter te maken. Bij een kortere looptijd betaal je over een minder lange periode rente. Je lost sneller af, dus het bedrag waarover je rente betaalt daalt sneller. Bij een langere looptijd is het maandelijkse af te lossen bedrag lager. Maar uiteindelijk ben je toch duurder uit omdat je langer rente betaalt. Een lening met een korte looptijd is dus voordeliger.

5. Zelfde leenbedrag bijna altijd geaccepteerd

Als je je lening oversluit, beoordeelt de kredietverstrekker opnieuw of je de lening krijgt. De kredietverstrekker kijkt naar je betalingsgedrag door bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) navraag te doen. Als je hetzelfde bedrag leent, dus geen extra bedrag, is de kans groot dat de nieuwe kredietverstrekker je accepteert. De meeste kredietverstrekkers hebben namelijk ongeveer dezelfde acceptatievoorwaarden.

6. Hogere rente voor kleine leningen

Voor kleine leningen betaal je vaak een hogere rente dan voor grotere leningen. Als je meerdere kleine leningen hebt, kun je geld besparen door deze samen te voegen. Je kunt een persoonlijke lening, doorlopend krediet, creditcardschuld en roodstand bij de bank allemaal samenvoegen in één lening. Je leent dan één groot bedrag waarmee je alle kleine leningen aflost. Je hebt lagere maandlasten en het is een stuk overzichtelijker. Kijk wel goed of er kosten aan verbonden zijn. Dat geldt vooral voor persoonlijke leningen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • AFM
  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.