Verschillende uitkeringen

Heb je naast je uitkering geen inkomsten? Dan is de kredietverstrekker terughoudend met het aanbieden van een lening. Het hangt wel af van wat voor soort uitkering je hebt, en wat je leefsituatie is. In sommige situaties kan je met een uitkering wel geld lenen.

Geld lenen met WW uitkering

Een lening afsluiten met een WW uitkering is lastig. Een WW uitkering heb je namelijk voor maximaal 24 maanden en loopt op een bepaald moment. Daarna is het onduidelijk wat je inkomen wordt, waardoor je misschien je lening niet kan terugbetalen. Hierdoor is het betalingsrisico vaak te groot voor de verzekeraar.

Geld lenen met ziektewetuitkering (WIA/WAO)

Krijg je een ziektewetuitkering? Dan is het mogelijk om een lening af te sluiten als je voor een langere periode of chronisch ziek bent. De kredietverstrekker kijkt vooral naar je persoonlijke situatie. Vooral de hoogte en de duur van je uitkering zijn belangrijk. Bijvoorbeeld: je krijgt een WIA uitkering omdat je een chronische aandoening hebt. De kredietverstrekker ziet dit dan waarschijnlijk als een vaste uitkering, waardoor ze je wel een lening aanbieden.

Geld lenen met Wajong uitkering

Heb je een Wajong uitkering? Dan is je maandelijkse inkomen een stuk stabieler dan bij een WW en WIA uitkering. Daaroms is het met deze uitkering vaak mogelijk om een lening aan te gaan.

Geld lenen met bijstandsuitkering (WWB)

De WWB uitkering is een bijstandsuitkering. Speciaal voor mensen die niet zelfstandig zijn. Je kunt niet naast een WWB uitkering ook een lening krijgen. Dat komt omdat je uitkering te laag is, waardoor je niet voldoende geld hebt om een lening terug te betalen.

Geld lenen met AOW uitkering

Krijg je een AOW-uitkering, met eventueel een aanvullende pensioenuitkering? Dan kan je vaak gewoon geld lenen.

Geld lenen zonder inkomen

Banken kijken bij het aangaan van een lening of je elke maand genoeg geld hebt om je vaste lasten te betalen en ook nog geld hebt om van te leven. Heb je geen inkomen? Dan is geld lenen lastig. Er zijn een aantal mogelijkheden als je toch moet lenen als je geen stabiel inkomen hebt. Zo kan je vragen aan familie of vrienden of je geld mag lenen. Of contact opnemen met de gemeentelijke kredietbank voor een lening. Ben je student? Dan kan je geld lenen bij DUO.

Kredietverstrekker wil garantie

Kredietverstrekkers zijn vooral op zoek naar zekerheid. Ze willen garantie dat ze het uitgeleende geld terugkrijgen. Heb je een uitkering die voor een langere periode gelijk blijft? Dan is het gemakkelijker om geld te lenen. Ook als je partner een inkomen en vast dienstverband heeft, is het lenen van geld gemakkelijker.

Lenen met een uitkering: is het verstandig?

Bedenk altijd of het slim is om geld te lenen als je een uitkering hebt. Er zitten namelijk altijd risico’s aan vast. Niet alleen voor de kredietverstrekker, maar ook voor jou. De uitkering heb je namelijk vaak nodig voor het betalen van je boodschappen en rekeningen. Heb je dan ook nog een lening inclusief rente? Dan is terugbetalen misschien lastig.

Hulp bij je keuze

Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Gebruik dan de risicometer van het Nibub. Hier vul je informatie in over je gezinssituatie en financiën. Vervolgens zie je hoe hoog de lening is die je kan aanvragen. Ook zie je hoe hoog het risico is.


Kom je er nog niet uit? Ga dan naar je gemeentelijke kredietbank (GKB). Deze bank is speciaal voor mensen met een lager inkomen. Zij kunnen je adviseren als je een uitkering hebt en toch een lening wil afsluiten.

Geld lenen? Eerst vergelijken

Heb je besloten om een lening aan te vragen? Maak dan eerst een vergelijking. Er zijn namelijk grote verschillen in rentes en voorwaarden. Heb je een keuze gemaakt, maar accepteert de kredietverstrekker je aanvraag niet? Vraag dan gerust een lening bij een andere kredietverstrekker op. Het kan zomaar zijn dat je die kredietverstrekker je wel accepteert.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Gemeentelijke kredietbank
  • Nibud
  • Rijksoverheid
  • UWV

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.