Hoe werkt de prijs-kwaliteitscore?

Bij het ontwikkelen van de formule voor de prijs-kwaliteitscore hebben we de hulp ingeroepen van experts op het gebied van lenen. Wij hebben deze experts gevraagd om een volgorde aan te brengen in een lijst van mogelijke (fictieve) leningen voor elke situatie: van best passend naar minst passend. De experts hebben de volgorde blind bepaald. Dat betekent dat ze bij het bepalen van de volgorde niet weten om welke kredietverstrekker het gaat. 

De experts hebben hun beslissingen alleen genomen op basis van de onderstaande kenmerken.

Persoonlijke lening

  • Boetevrij aflossen
  • Klantcijfer
  • Maandlasten
  • Productvoorwaarden

Door de manier waarop de situaties zijn samengesteld worden de experts gedwongen om een advies uit te brengen over de weging van de verschillende kenmerken. Bijvoorbeeld: hoe hoog moet het klantcijfer zijn om op te wegen tegen het product-voorwaardencijfer.

Voorbeeldsituatie

Persoon 1 maakt een vergelijking op zoek naar een lening. Hij/zij komt uit 1984 en heeft een koopwoning, inkomen uit loon en een vast dienstverband. Persoon 1 wil graag € 25.000,- lenen voor een verbouwing aan het huis en deze lening over 5 jaar afgelost hebben.

Nr. Productvoorwaarden Klantcijfer Boetevrij aflossen Maandlasten Volgorde
1 7.0 8.6 Ja 476 ?
2 7.6 8.4 Ja 465 ?
3 7.4 8.3 Nee 483 ?
4 7.0 8.6 Ja 474 ?
5 8.2 8.2 Nee 462 ?

Wiskundig model

Op basis van de antwoorden van de experts hebben we in een wiskundig model laten bepalen welke weging we moeten geven aan de verschillende aspecten in onze prijs-kwaliteitscore. Het model zorgt er zo voor dat het verschil met de door de experts geadviseerde volgorde zo klein mogelijk is. Vervolgens worden op basis van dit model alle leningen in de vele vergelijkingen gesorteerd. Zo borgen wij de objectiviteit van onze vergelijking. 

Hoe worden de aspecten gewogen in de prijs-kwaliteitscore?

De formule voor de huidige prijs-kwaliteitscore voor lenen ziet er als volgt uit:

Persoonlijke lening

-1,000 *maandlasten
3,2260 *boetevrij aflossen
0,0205 *klantcijfer
0,4127 *productvoorwaarden

Hoe tonen we deze prijs-kwaliteitscore?

De prijs-kwaliteitscore die we op deze manier berekenen, is niet de score zoals je die in het zoekresultaat ziet. Als je een vergelijking maakt, heb je niets aan de score die uit het wiskundig model komt (bijvoorbeeld -364,2209). Daarom geven we de kredietverstrekker die de beste score heeft altijd 100 punten. Dat kan ook een lening zijn van een kredietverstrekker waar we geen vergoeding van ontvangen. De score voor beste prijskwaliteitverhouding zie je onder het kopje ‘prijs-kwaliteit’ in onze top 3, maar ook onder het tabblad ‘alle leningen’ in onze vergelijking. In het zoekresultaat zie je altijd wat de positie is van de lening op basis van prijs-kwaliteit. De beste lening krijgt altijd positie 1.

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.