Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening heeft de volgende eigenschappen. Of deze kenmerken voor- of nadelen zijn, hangt af van je eigen situatie en wensen.

 • Je hebt duidelijkheid vooraf. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan de aanbieder. Dit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing.
 • Je kiest zelf een looptijd van minimaal 12 en maximaal 180 maanden. 
 • Je kan tussentijds aflossen. maar soms betaal je een boeterente aan de aanbieder. Deze boete betaal je omdat de aanbieder van de lening door het aflossen rente-inkomsten misloopt.
 • Je kan afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen.

Rente

Een van de belangrijkste dingen om op te letten is de rente. De rente verschilt namelijk erg per aanbieder. De totale rente die je betaalt voor een lening, hangt niet alleen af van het rentepercentage. Ook de looptijd van een lening en het leenbedrag zijn van invloed op de rente die je in totaal betaalt. Vaak is het zo: hoe hoger het bedrag dat je wilt lenen, hoe lager de totale rente is. Kan je het geld binnen een korte periode terugbetalen? Ook dit heeft invloed op de rente. Een korte looptijd betekent een lagere rente. 

Rente berekenen lening

Het rentepercentage ligt bij een persoonlijk lening vaak tussen de 5 en 12 procent. Maar het percentage is ook afhankelijk van de looptijd. Wil je berekenen hoeveel rente je moet betalen voor een persoonlijke lening? Ga dan naar onze vergelijker en vul je gegevens in. Kies zelf je gewenste looptijd. Je ziet vervolgens meteen de leningen die het beste passen bij je situatie en wensen. Daarnaast vind je eenvoudig het rentepercentage, de totale kosten en de kosten per maand. 

Aflossing en rente

De aanbieder bepaalt welk bedrag je iedere maand moet betalen. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. De rente betaal je over het deel van de lening dat je nog niet hebt afgelost. Hierdoor wordt het aflossingsdeel steeds groter en het rentedeel steeds kleiner. Hieronder zie je hoe dit werkt.

Looptijd

Ga je een lening aanvragen? Dan spreek je ook de looptijd af. Denk goed na over de looptijd voordat je hier in een keuze maakt. Je kunt meestal kiezen voor een periode tussen de twee en tien jaar. Bij sommige aanbieders kun je zelfs kiezen voor een looptijd van 15 jaar. Het kan aantrekkelijk lijken om te kiezen voor een lange looptijd. Je maandlasten zijn dan lager. Maar let op: leen je een bedrag voor een auto die nog vijf jaar meegaat? Dan is het zonde om daarna nog vijf jaar lang voor de lening te moeten betalen. Dit voorkom je door de looptijd van de lening af te stemmen op hoelang de auto ongeveer meegaat.

Wat zijn de voorwaarden?

We benoemden het hierboven al even bij de kenmerken. Als je een bedrag hebt afgelost, kun je dit niet meer opnemen. 

Andere voorwaarden van een persoonlijke lening zijn: 

 • Je kunt het leenbedrag niet tussentijds verhogen. Als je meer geld nodig hebt, kun je een nieuwe lening afsluiten.
 • Heb je de lening aan het eind van de looptijd netjes afbetaald? Dan beëindigt de bank automatisch je contract.


Lenen voor specifiek doel

Heb je geld nodig voor een specifiek doel? Bijvoorbeeld een auto of een caravan? Als je de totale kosten vooraf al weet, is een persoonlijke lening geschikt. Weet je de totale kosten nog niet, zoals bijvoorbeeld bij het inrichten van een kinderkamer? Of wil je afgeloste bedragen ook weer kunnen opnemen? Dan kon je in het verleden kiezen voor een doorlopend krediet. Die leenvorm wordt nu niet meer aangeboden. 

Verbouwing? Rente lening aftrekbaar

Kies je voor een persoonlijke lening voor de verbouwing van een koopwoning? Dan is de rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je kunt dit dus opgeven wanneer je je belastingaangifte doet. Dit geldt alleen voor een persoonlijke lening, omdat je deze volgens een vast schema aflost. 

Aanvragen in 8 stappen

Het aanvragen van een lening lijkt ingewikkeld, maar dit valt best mee. Dit zijn de 8 stappen.

 1. Vul de eerste gegevens in zoals het leendoel en bedrag
 2. Beantwoord een aantal vragen over je inkomen, vaste lasten en gezinssamenstelling.
 3. Kies gewenste looptijd van de lening.
 4. Vergelijk de beste opties en maak een keuze. Zodra je een lening hebt gekozen, wordt de aanvraag direct verzonden naar de aanbieder. 
 5. De aanbieder neemt binnen 2 weken contact met je op en stelt dan meestal nog een aantal aanvullende vragen.
 6. De aanbieder controleert ook of je een melding van een betalingsachterstand hebt bij het BKR. Is dat het geval? Dit kan betekenen dat je geen lening krijgt. Of maar tot een beperkt bedrag.
 7. Je ontvangt een offerte per e-mail.
 8. Ga je akkoord met de offerte? Dan moet je een aantal documenten opsturen. Zoals: een kopie van je legitimatiebewijs, een loonstrook, bankafschrift en afschriften van eventuele leningen die je al hebt. Een medewerker van de bank (of aanbieder van de lening) beoordeelt deze documenten. Is alles akkoord? Dan staat het geld meestal binnen 2 dagen op je rekening.​

Productvoorwaarden persoonlijke lening

Als je bij Independer een lening vergelijkt dan zie je in de vergelijking een productvoorwaardencijfer. Dat cijfer wordt berekend aan de hand van producteigenschappen. Hoe beter een lening op die eigenschappen scoort, hoe hoger het productvoorwaardencijfer. Independer maakt hiervoor gebruik van de scores van dataleverancier Moneyview.

Veelgestelde vragen

Wat de goedkoopste persoonlijke lening is, hangt vooral af van de hoogte van de huidige rente. Hoe lager de rente is, hoe goedkoper de persoonlijke lening. Maak een vergelijking van leningen op onze website om de goedkoopste persoonlijke lening te vinden.

Iedereen kan een persoonlijke lening krijgen, maar hier zitten wel voorwaarden aan. Zo wordt aan de hand van onder meer je inkomen bepaald hoe hoog je persoonlijke lening mag zijn. Ook checkt de bank je BKR-registraties. Dit kan het verkrijgen van een persoonlijke lening makkelijker of moeilijker maken.

Krijg je geen persoonlijke lening? Dan heeft dat waarschijnlijk te maken met betalingsachterstanden uit het verleden. Ook kun je een te laag inkomen hebben, waardoor de bank vindt dat de maandlasten van de persoonlijke lening te hoog zijn voor wat je verdient.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • BKR
 • Nibud
 • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.