Een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening spreek je vooraf een vaste looptijd af. De rente staat gedurende de looptijd ook vast. Dit geeft je dus zekerheid. Je hebt niet de mogelijkheid om afgeloste bedragen weer op te nemen, en je kunt een persoonlijke lening vaak ook niet gratis vervroegd aflossen. Maar je hebt dus wel de zekerheid dat de lening na de afgesproken periode is afgelost. En je weet van te voren hoeveel je gaat betalen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft geen vaste einddatum. Je kunt dus geld opnemen (tot een afgesproken bedrag) en aflossen wanneer je wilt. De rente is variabel. Dit betekent dat de rente gedurende de looptijd kan stijgen of dalen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Je kunt een doorlopend krediet altijd boetevrij aflossen. De rente van een doorlopend krediet is meestal lager dan de rente van een persoonlijke lening. Deze vorm van lenen geeft je dus meer flexibiliteit.

In het overzicht hiernaast geven we je meer informatie over geld lenen voor een specifiek doel.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.