Waarom geld lenen voor auto?

Heb je een auto nodig, maar nu het geld niet om er een te kopen? Dan kan een auto lening een goed idee zijn. Maar bedenk van tevoren of je de maandlasten kan betalen. Krijg je in de (nabije) toekomst meer te besteden, bijvoorbeeld door een salarisverhoging? Dan kan je ook sneller aflossen. Dit scheelt je rentekosten.

​Waar kan je terecht voor een lening? 

Wil je geld lenen voor een auto? Dan kan dat bijvoorbeeld bij de bank of bij je autodealer. De rentetarieven en voorwaarden verschillen per kredietverstrekker. Het is dan ook slim om verschillende leningen te vergelijken. 

Auto op afbetaling

Een auto op afbetaling kopen is eigenlijk niets meer dan een lening afsluiten om de aankoop te kunnen doen. Je rijdt dan rond in je nieuwe auto, zonder dat je gelijk geld op tafel hoeft te leggen. Dat doet de kredietverstrekker voor je.

Koop je een auto op afbetaling? Dan doe je dat meestal bij de garage. Maar let goed op of de deal wel interessant is. Let hierbij op:

 • ​de rente die je moet betalen 
 • of je wel eigenaar wordt van de auto 
 • of er aan het einde van de looptijd een groot restbedrag is dat je in een keer moet betalen

Natuurlijk hoef je een auto op afbetaling niet via de autodealer te regelen. Je kan ook zelf een lening afsluiten en met dat geld de auto kopen. Door het afbetalen van de lening heb je dan ook je auto gekocht op afbetaling. Het mooie is dat dit vaak ook veel voordelen heeft:

 • ​de auto staat gelijk op jouw naam. Je mag dan zelf weten wat je ermee doet 
 • er is geen hoog restbedrag (slottermijn). Je weet dus precies wanneer je klaar bent met afbetalen 
 • de rente is meestal lager dan via een autodealer

Benieuwd wat het ongeveer kost om je auto op afbetaling te kopen? Dan helpen we je graag met deze tool. Vanuit daar kan je ook gelijk een offerte aanvragen van de bank. Wil je het aanbod vergelijken met die van de garage? Dan is het handig om te vergelijken op de totale kosten die je moet betalen over de hele looptijd van de lening.

Auto financieren? Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je je auto kan financieren. Heb je genoeg spaargeld? Dan kan je daar natuurlijk een nieuwe auto van aanschaffen. Is dat niet het geval? Dan kan je ook kiezen voor:

 • ​doorlopend krediet 
 • persoonlijke lening 
 • private lease

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is vooral geschikt als je voor een langere periode meer bestedingsruimte nodig hebt. Afgeloste bedragen kun je namelijk weer opnieuw opnemen. Zo kun je zelf bepalen hoelang de lening loopt. Sluit je hem af voor de aankoop van een auto? Dan bestaat het gevaar dat je lening nog loopt als je auto aan vervanging toe is. En het is natuurlijk zonde om voor iets te betalen dat je niet meer hebt. De rente van het doorlopend krediet is variabel. Dat betekent dat de kredietverstrekker het rentepercentage dat je betaalt tijdens de looptijd kan veranderen.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is meer geschikt voor het kopen van een auto dan een doorlopend krediet. Het rentepercentage blijft namelijk gelijk en de looptijd staat vooraf vast. Hierdoor weet je van tevoren waar je aan toe bent. Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. Je wordt hierdoor dus niet in de verleiding gebracht. En je weet zeker dat je lening op het door jou gekozen moment is afgelost.

Private lease

Heb je geen geld om een nieuwe auto te kopen? Dan kun je ook kiezen voor private lease. Iedere maand betaal je dan een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil daarvoor krijg je een auto ter beschikking. Veel kosten zijn hierbij vaak inbegrepen. Denk aan onderhoud, wegenbelasting en de verzekering. Independer vergelijkt geen private leasecontracten. Wil je er één afsluiten? Laat je dan goed informeren. Want ook hier zijn de verschillen groot.

Verschil tussen persoonlijke lening, doorlopend krediet en private lease

In de tabel hieronder zie je een overzicht van de verschillen tussen een persoonlijke lening, doorlopend krediet en private lease:

Kenmerken Doorlopend krediet Persoonlijke lening Private lease
Vaste maandlasten
Vaste rente x
Vaste looptijd x
Heropname x x
Extra aflossen ✔ (vaak met boeterente) x
Restschuld mogelijk x x

Lenen of private lease? Voordelen en nadelen

Voordelen Nadelen
Lenen Je bent eigenaar van de auto Je hebt een lening die je moet terugbetalen
Je bepaalt zelf hoeveel kilometers je rijdt Uiteindelijk betaal je meer dan de aanschafprijs
Goedkoper dan leasen Je betaalt zelf de verzekeringen en het onderhoud
Je krijgt de restwaarde
Voordelen Nadelen
Leasen Je betaalt naast brandstof alleen een vast maandbedrag, inclusief onderhoud en verzekeringen Je bent geen eigenaar van de auto
Je rijdt in een nieuwe auto Je bepaalt vooraf het aantal kilometers per jaar en betaalt bij als je meer rijdt
Je betaalt geen hoog aankoopbedrag Uiteindelijk betaal je soms meer dan de aanschafprijs
Je kan het contract niet altijd gemakkelijk tussentijds opzeggen

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel geld je maximaal kan lenen. Het is natuurlijk belangrijk om te bepalen wat je maandelijkse inkomsten en lasten zijn. Het is slim om niet maximaal te lenen, zodat je wat financiële ruimte overhoudt. Heb je dan onverwachts een tegenvaller? Dan kom je niet gelijk in de problemen.

Vergeet ook niet om naar het aflossingstermijn te kijken. Hoe langer de looptijd, hoe meer rente je betaalt. En daarbij wil je misschien na een paar jaar een nieuwe auto. Dan wil je niet dat je je huidige auto nog niet volledig hebt afbetaald.

Hoe zit het met rentepercentages?

Bij een auto lening kijk je waarschijnlijk naar de hoogte van de rente. Maar het is verstandig om ook andere voorwaarden te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor vervroegd aflossen en een overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast kunnen kredietverstrekkers werken met verschillende rentepercentages voor verschillende risicogroepen. Daardoor kan het zijn dat je niet in aanmerking komt voor het laagste rentetarief.

Geld lenen voor je auto? 3 tips

 1. Bedenk goed wat je kan betalen. Wat zijn je maandelijkse inkomsten en lasten? Welk bedrag kan je daarbij missen voor een auto? Zorg dat je niet maximaal leent, maar ook geld overhoudt voor onverwachte financiële tegenvallers.
 2. Kies de passende financiering. Er zijn verschillende manieren om een nieuwe auto te financieren. Die hebben allemaal voor- en nadelen. Bedenk goed wat het beste bij jouw situatie past.
 3. Kies de juiste looptijd. Bedenk hoeveel jaar je de auto wil gebruiken. Zorg vervolgens dat de looptijd van de lening korter is dan de gebruiksduur. Anders moet je de lening nog betalen terwijl je de auto al niet meer gebruikt.

Lening berekenen

Ben je van plan om een lening af te sluiten? Dan wil je natuurlijk snel inzicht hebben in de mogelijkheden en kosten. Independer helpt je om snel en eenvoudig je lening te berekenen. Vervolgens kan je via de website gelijk een offerte aanvragen.


Let op: de berekeningen zijn een eerste indicatie. Heb je een offerte ontvangen? Dan weet je pas echt wat je maandlasten gaan worden. Dit hangt namelijk af van de rente die de kredietverstrekker in rekening brengt.


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Nibud
 • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.