Hoe werkt een creditcard?

Gebruik je een creditcard? Dan kan je tot het limiet van je creditcard geld uitgeven. Het geld wordt niet gelijk van je bankrekening afgeschreven. Aan het eind van de maand krijg je een rekening over alle bedragen van die maand. Heb je dan niet genoeg geld op je rekening staan? Dan betaal je daar veel rente over. Het is dus verstandig om schuld op je creditcard te voorkomen. 

Voordelen creditcard

Er zijn verschillende voordelen van betalen met een creditcard: 

 1. Je kan sommige aankopen of reserveringen niet doen als je geen creditcard hebt. Wil je online wat kopen, een reis boeken, auto huren of een reservering plaatsen? Dan heb je in sommige gevallen een creditcard nodig. 
 2. Je kan rekenen op de geld terug regeling. is een dienst niet geleverd? Dan kan je met een creditcard een betaling betwisten. Daarvoor geldt een bepaald termijn en je moet vaak een fomulier invullen en een bewijs aanleveren. Vervolgens kan je je geld terugkrijgen. 
 3. Je krijg een aankoopverzekering. Betaal je met je creditcard? Dan is je aankoop verzekerd. Binnen een bepaalde periode zijn bijvoorbeeld beschadiging en diefstal verzekerd. 

Kosten creditcard

De kosten van een creditcard verschillen per kaart, van ongeveer 15 euro tot meer dan 100 euro per jaar. De prijs hangt af van: 

 • ​het bestedingslimiet van je creditkaart 
 • hoe lang je aankopen verzekerd zijn

Goed om te weten: wil je geld opnemen vanaf je creditcard? Dan betaal je daar altijd een bedrag voor. Dat is meestal ongeveer 4% van het bedrag dat je opneemt. 

Heb je aan het einde van de maand je uitgaven niet afgelost, en staat er dus nog een bedrag open? Dan betaal je daar een hoge rente voor. Die rente kan oplopen tot wel 15% per jaar. 

Verschil normale creditcard en prepaid creditcard

Een prepaid creditcard werkt net wat anders dan een normale creditcard. Je moet er namelijk eerst geld op storten. je leent dus geen geld. Een prepaid creditcard kun je aanvragen zonder BKR-toetsing. 

Invloed credit card maximale lening

In Nederland worden bij de meeste creditcards alle uitgaven per maand van je rekening afgeschreven. Bij zo’n creditcard krijg je geen BKR-registratie. Dit betekent dat de kaart geen invloed heeft op het afsluiten van een lening. En dus ook niet op de hoogte van je maximale leenbedrag. Het is daarbij wel belangrijk dat je je rekeningen volledig en op tijd betaalt. Doe je dat niet? Dan krijg je een registratie bij het BKR. 

Wil je de rekeningen van je creditcard gespreid betalen? Dan moet je daar een aparte overeenkomst voor sluiten. Houd er rekening mee dat je creditcard dan wel wordt geregistreerd bij het BKR. 
Je maximale lening wordt beïnvloed als je een BKR-registratie hebt. Die krijg je als:​
 • ​Je het bedrag dat je met je creditcard hebt uitgegeven in meerdere termijnen kan terugbetalen. 
 • Je niet aan je betalingsverplichting voldoet. Bij wanbetaling krijg je een negatieve registratie.

Wil je van je BKR-registratie van je creditcard af? Dan moet je de schuld afbetalen en de creditcard opzeggen. Je moet dan wel een bevestiging en rekeningafschrift laten zien.

Creditcard aanvragen

Een creditcard kan je aanvragen bij de meeste banken. Je kan ook een losse creditcard kiezen. De hoogte van het bestedingslimiet hangt af van je financiële draagkracht. Er wordt altijd gecontroleerd of je al een BKR-registratie hebt. 

 • ​Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan kan je geen normale creditcard aanvragen. Een prepaid creditcard is wel mogelijk. 
 • Heb je een positieve registratie? Dan kan je wel een creditcard aanvragen. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Nibud
 • BKR

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.