Eigenschappen doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft de volgende eigenschappen. Of dit voor- of nadelen zijn hangt af van je eigen situatie en wensen:

  • Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan de aanbieder. Dit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing.
  • De rente is variabel. Dit betekent dat de aanbieder deze tussentijds kan veranderen. 
  • De looptijd staat niet vast. Dit komt doordat je afgeloste bedragen opnieuw kunt opnemen. 
  • Tussentijds aflossen kan. Je betaalt hiervoor geen kosten.​

Doorlopend krediet vergelijken

Als je een doorlopend krediet wilt afsluiten, is het verstandig om deze met elkaar te vergelijken. Zo weet je waar je de meest gunstige rente en voorwaarden krijgt. Heb je al een doorlopend krediet, of een negatief saldo op een creditcard of betaalrekening? Dan kun je veel geld besparen door een doorlopend krediet af te sluiten, omdat de rente lager is.

Meer bestedingsruimte met doorlopend krediet

Heb je voor een langere periode meer bestedingsruimte nodig? Dan is een doorlopend krediet voor jou geschikt. Denk bijvoorbeeld aan het maken en inrichten van een babykamer. Het geld dat je hiervoor nodig hebt, geef je waarschijnlijk niet in één keer uit. Wil je geld lenen dat je in één keer voor een specifiek doel uitgeeft? Dan kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening.

Looptijd doorlopend krediet niet vast

De looptijd van een doorlopend krediet staat niet van tevoren vast. Neem je een afgelost bedrag weer opnieuw op? Dan duurt het langer voordat je lening helemaal is afgelost. Is je doorlopend krediet uiteindelijk afgelost? Goed om te weten dat deze niet automatisch wordt beëindigd. Zoals eerder gezegd kun je weer opnieuw geld opnemen van het krediet. Dit is tegelijkertijd ook het gevaar van een doorlopend krediet. Wil je je lening definitief beëindigen? Neem dan contact op met de aanbieder.

Rente en aflossing doorlopend krediet

Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag, dat wordt bepaald door de aanbieder. In dit bedrag zit een deel aflossing en een deel rente. De rente betaal je over het deel van de lening dat je nog niet hebt afgelost. Hierdoor wordt het aflossingsdeel steeds groter en het rentedeel steeds kleiner. Maar neem je tussentijds weer een bedrag op? Dan is dit net andersom. 

Vind online een doorlopend krediet

Bijna elke kredietverstrekker van een doorlopende krediet heeft een website met veel informatie. Hier staat alleen informatie over het doorlopend krediet van die aanbieder, niet van andere aanbieders. Om het je makkelijk te maken biedt Independer je een vergelijking van bijna alle doorlopende kredieten. Op die manier vind je doorlopende kredieten die aan jouw wensen voldoen.

Ben je op zoek naar een doorlopend krediet? Dan is het verstandig om deze met elkaar te vergelijken. Bij Independer kun je ook leningen, zowel persoonlijke lening als doorlopend krediet, vergelijken. Je ziet alle geldverstrekkers overzichtelijk op een rij, met daarbij o.a. de rente en de voorwaarden van de lening. Door te vergelijken kun je het doorlopend krediet kiezen die het beste bij jou past.

Vanuit de vergelijking op Independer kun je, in de meeste gevallen, direct doorklikken naar de website van de aanbieder. Daar kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. De geldverstrekker neemt vervolgens contact met je op.

Als je een lening vergelijkt bij Independer, zie je een cijfer voor de productvoorwaarden in het zoekresultaat. Dat cijfer wordt berekend aan de hand van producteigenschappen. Hoe beter een doorlopend krediet scoort op die eigenschappen, hoe hoger het productvoorwaardencijfer. Independer maakt hiervoor gebruik van de scores van dataleverancier Moneyview.

Wanneer is een doorlopend krediet geschikt?

Een doorlopend krediet is vooral geschikt als je extra bestedingsruimte nodig hebt. Bijvoorbeeld als je niet concreet weet waarvoor je geld nodig hebt, maar soms wat extra geld nodig hebt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.