Lenen zonder bank

In onze vergelijking tonen wij alleen aanbieders met een vergunning van de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Alle aanbieders geven ons rentepercentages door die we op onze website vermelden, dus ook Lendico. Kies je voor een aanbieder met kredietmarktplaats? Dan moet je, net als bij een bank, al je gegevens invullen en papieren aanleveren. Lendico controleert deze. Ook checkt Lendico of en hoe je geregistreerd staat bij het BKR.

Hoe wordt de rente vastgesteld?

Net als bij andere banken betaal je rente en aflossing voor je lening. De hoogte van jouw rente wordt bepaald door de inschatting van het risico. Hierdoor kunnen de rentepercentages die wij op onze website tonen en het percentage dat je voorgesteld krijgt, verschillen. Heb je bijvoorbeeld een tijdelijk contract bij je werkgever, dan zie je een hogere rente dan wanneer je een vaste baan hebt. Hetzelfde kan gebeuren op basis van je leeftijd of woonsituatie (koopwoning/huurwoning). Doordat de rente bij Lendico voor ieder persoonlijk wordt vastgesteld, kunnen de renteverschillen groter zijn dan bij normale banken.

Rentepercentage in vergelijking

Wij willen jou een goede vergelijking van rentepercentages bieden. Daarom moeten de rentepercentages in onze vergelijking voor 80% van onze bezoekers gelden. Dit hebben we met alle aanbieders afgesproken, dus ook met Lendico. Zo heb je een hele grote kans dat het rentepercentage dat je ziet, ook voor jou geldt.

Krijg ik een lening?

Kom je op basis van jouw gegevens en financiële situatie in aanmerking voor de lening dan krijg je bij een normale bank direct een lening. Bij een kredietmarktplaats moet je afwachten of er interesse is in jouw leenvraag. Investeerders hebben maximaal 14 dagen de tijd om te reageren. Bij leningen met een looptijd van langer dan 3 jaar heb je kans dat er niet voldoende mensen worden gevonden om jou de lening te geven. Dan zal je alsnog naar een bank moeten gaan om je lening af te sluiten.

Hoe veilig is een kredietmarktplaats?

Omdat Lendico een vergunning heeft van de AFM, voldoet de lening volledig aan alle regels die ook voor banken gelden. Zo heb je ook dezelfde voorwaarden voor je lening. Je mag bijvoorbeeld altijd boetevrij aflossen. Ook moet Lendico letten op de maximale lening die ze jou (via andere investeerders) verstrekken.

Zijn er nog kosten aan verbonden?

Wanneer je lening is verstrekt, moet je administratiekosten betalen. Deze liggen tussen 0,50% en 3,75% van de lening. Deze kosten worden van het leenbedrag afgetrokken, voordat het geld naar je rekening wordt overgeboekt. Deze kosten zijn verwerkt in het rentepercentage dat je op onze website ziet.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • AFM
  • BKR
  • Lendico

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.