Wanneer een WOZ-krediet?

Als je een WOZ-krediet wilt afsluiten, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van de voorwaarden is dat je huis een overwaarde heeft. Dit betekent dat de WOZ-waarde van je huis hoger is dan je hypotheek. De overwaarde van je huis ziet de bank als een onderpand. Ze hebben dus meer zekerheid dat ze hun geld terug krijgen, mocht jij het niet meer kunnen betalen. Omdat ze een grotere zekerheid hebben kun je soms tegen een lagere rente lenen. Heb je geen koophuis? Dan kun je ook geen WOZ-krediet afsluiten. Kijk in dat geval naar een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Welke vormen zijn er bij een WOZ-krediet?

Je kunt bij een WOZ-krediet kiezen voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Bij een doorlopend krediet is het rentepercentage variabel en heeft de lening geen einddatum. De lening blijft doorlopen en je kunt de afgeloste bedragen weer opnemen. Bij een persoonlijke lening staat het rentepercentage en je maandlast vast en los je iedere maand een stuk van de lening af. Zo ben je na je gekozen looptijd helemaal van je lening af.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een WOZ-krediet?

Je sluit een WOZ krediet af wanneer je voor een langere periode geld nodig hebt. Je kan dan denken aan een verbouwing van je huis of een grote aankoop. Check eerst of je overwaarde hebt op je huis. Je kunt dit zien door de hoogte van de hypotheek af te trekken van je laatste WOZ waarde.

Gebruik je de lening voor een verbouwing van je koophuis? Dan kan je bij een persoonlijke lening de rente die je betaalt aftrekken van de inkomstenbelasting. Bij een nieuw doorlopend krediet is dit niet mogelijk. Ook bij een gewone persoonlijke lening is belastingaftrek mogelijk, als je het geld maar voor het verbeteren of aankopen van je woning gebruikt.

De rente van een persoonlijke lening is vaak hoger dan een doorlopend krediet. Maar door de renteaftrek bij de persoonlijke lening zijn je maandlasten in veel gevallen lager. Laat je hier goed over informeren door de kredietverstrekker.

WOZ-kredieten vergelijken

Het is slim om het WOZ-krediet te vergelijken met het ‘gewone’ doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Soms is een normale lening van een andere kredietverstrekker namelijk goedkoper dan een speciaal WOZ-krediet. Wil je bekijken welke lening in jouw situatie het beste uitkomt? Maak dan een vergelijking. De WOZ kredieten die worden aangeboden door kredietverstrekkers kan je vergelijken met het gewone doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.