verantwoord
geld lenen
 • vergelijk op rente en voorwaarden
 • lenen met een zeker gevoel
 • begrijpelijke uitleg

Geld lenen? Vergelijk verantwoord

Leendoel
Leenbedrag
Geboortedatum
Burgerlijke staat

Waarom geld lenen bij ons?

Actueel en volledig

Vind een lening die past bij jou

Lenen met een zeker gevoel

Vergelijken op rente en voorwaarden

Begrijpelijke uitleg bij elke lening

Verantwoord lenen staat voorop

Misschien heb je, net als veel mensen, één van de volgende vragen

Sandra | expert lenen

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet?

Heb je eenmalig geld nodig? Dan is een persoonlijke lening de meest eenvoudige vorm. Het doorlopend krediet is geschikter als je langere tijd geld achter de hand wilt hebben.

leestijd 2 minuten

Hoe berekenen jullie wat ik maximaal kan lenen?

We vinden het belangrijk dat je verantwoord leent. We kijken dus naar je inkomsten. Maar houden ook rekening met je vaste lasten, zoals een hypotheek. Zo kunnen we goed inschatten wat je kredietlimiet is.

leestijd 1 minuut

Kan ik met een BKR-registratie nog geld lenen?

Als je geld leent, wordt dit geregistreerd bij het BKR. Met deze registratie is het vaak nog mogelijk om een lening te krijgen. Heb je een betalingsachterstand opgelopen? Dan wordt lenen wat moeilijker. We leggen je uit hoe het werkt.

leestijd 4 minuten
We zijn bereikbaar via WhatsApp, telefoon of e-mail

Kom je er niet uit? Onze experts helpen je graag. Neem gerust contact met ons op. We zijn er morgen vanaf 08:00 uur.

Wie vergelijken we

Op onze website vergelijken wij ruim 50 verschillende leenproducten van een groot aantal kredietverstrekkers. Bij Independer vergelijken we op rente en voorwaarden, zodat je eenvoudig de beste en goedkoopste lening vindt.

bekijk de hele lijst

Hoe verdienen we?

Het gebruik van onze website is voor jou helemaal gratis. Als je via onze website een lening afsluit, dan ontvangen wij hiervoor een eenmalige of doorlopende vergoeding van de kredietverstrekker.

lees hoe dat precies zit

Wat doen we voor jou?

Via onze website kun je leningen vergelijken en afsluiten. Wij helpen je daarbij. Met complete informatie en begrijpelijke uitleg. Heb je nog vragen? Dan mag je ons altijd bellen.

ontdek wat we nog meer voor je doen

Dit vinden onze klanten van ons

9,0

Op basis van 4.710 klantbeoordelingen

bekijk ze allemaal
Want jullie krijgen het.
10,0
Dhr. Neshat, RHENEN
1 uur geleden, lenen
Fast and easy.
10,0
Anoniem, HOORN NH
2 dagen geleden, lenen
👍
10,0
Anoniem, ENKHUIZEN
2 dagen geleden, lenen
Altijd duidelijk zonder poespas !
10,0
Anoniem, AMSTERDAM
3 dagen geleden, lenen
Goed
10,0
Anoniem, WIJCHEN
3 dagen geleden, lenen
Goede service
10,0
Dhr. Hack, VLISSINGEN
3 dagen geleden, lenen
Ging lekker snel super ga zo door!
10,0
Anoniem, NIEUWE NIEDORP
3 dagen geleden, lenen
Zeer duidelijke website, makkelijk door de menu's heen te scrollen
8,0
Anoniem, NOORDBROEK
6 dagen geleden, lenen
Ok
10,0
Dhr. Boris Jajcay, BUITENKAAG
6 dagen geleden, lenen
alles perfect!
8,0
Anoniem, TEGELEN
6 dagen geleden, lenen

Welke kredietverstrekkers vergelijken we?

Meer informatie over geld lenen? Lees hieronder verder.

Geld lenen: alles over geld lenen

Ga je geld lenen? Dan wil je natuurlijk een veilige lening (persoonlijke lening of doorlopend krediet) met een lage rente en goede voorwaarden. In Nederland zijn veel verschillende kredietverstrekkers waar je een lening kunt afsluiten en geld kunt lenen. Bij Independer vergelijk je online meer dan 50 verschillende producten op rente en voorwaarden, zodat je eenvoudig de beste en goedkoopste lening vindt.

Leningen vergelijken: zo werkt het

Wil je direct weten wat een lening kost en welke lening het beste bij je past? Daar kom je snel achter als je je persoonlijke gegevens invult. We laten je daarna een overzicht met de goedkoopste aanbieders zien. Je maakt hieruit een keuze en klikt direct door naar de site van de aanbieder. Hier kun je één (of meerdere vrijblijvende) offertes aanvragen. Heb je een keuze gemaakt? Een lening aanvragen kan direct online. Heel gemakkelijk.

Lening oversluiten

Heb je al een lening en wil je die oversluiten? Dat is zo gebeurd. Als je tijdens de aanvraag op de site van de aanbieder aangeeft dat je al een lening hebt zal de nieuwe (goedkopere) kredietverstrekker die vaak direct voor je aflossen. Zo maak je dus slim gebruik van de lagere rente of betere voorwaarden.

Soorten leningen

Wij vergelijken twee verschillende manieren van geld lenen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

 • De persoonlijke lening is de eenvoudigste optie als je eenmalig geld nodig hebt. De rente en de maandelijkse aflossingen staan vast en er is geen restschuld aan het einde van de looptijd. Het nadeel is dat je het leenbedrag tussentijds niet kunt wijzigen. Als je eerder wilt aflossen kunnen er extra kosten aan verbonden zijn.
 • Het doorlopend krediet is het meest geschikt als je extra geld achter de hand wilt hebben. Er wordt een kredietlimiet afgesproken en tot deze limiet is het vrij om bedragen op te nemen en af te lossen. Rente betaal je alleen over het openstaande saldo. De hoogte van de rente is bij de meeste aanbieders afhankelijk van het kredietlimiet en kan tussentijds wijzigen. De rente is variabel en je kunt altijd weer opnemen tot aan je limiet. Hierdoor kan de looptijd van de lening toenemen. In de vergelijking van Independer vind je betrouwbare informatie over de rente en voorwaarden van alle leningen. Door het aangeven van enkele persoonlijke gegevens zie je snel en overzichtelijk waar je het beste geld kunt lenen.

Leentarieven met rekenvoorbeelden

Omdat geld lenen best ingewikkeld kan zijn, hebben we een voorbeeldberekening voor je gemaakt. In onderstaande tabellen zie je de tarieven voor een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. In de tabel daaronder zie je wat dat betekent als je een bepaald bedrag leent. Hierbij is er een minimale looptijd van 24 maanden en een maximale looptijd van 120 maanden.

Persoonlijke lening

Tarieven bij een kredietbedrag van: € 2.500 € 25.000 € 50.000
Minimale rente 5,50% 4,20% 4,20%
Maximale rente 12,40% 12,90% 9,70%
Minimale looptijd (maanden) 24 24 24
Maximale looptijd (maanden) 120 120 120


Voorbeeldberekening

Bij een kredietbedrag van: € 2.500 € 25.000 € 50.000
Rente 5,50% 4,20% 4,20%
Looptijd (maanden) 60 60 60
Totaal krediet € 2.880 € 27.720 € 55.380


Toelichting

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een looptijd van 60 maanden. Je kunt natuurlijk ook een lening met een andere looptijd nemen. Hierbij is er een minimale looptijd van 24 maanden en een maximale looptijd van 120 maanden. Goed om te weten: je hebt ook de mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen. Daarmee verkort je de looptijd van je lening.


Doorlopend Krediet

Tarieven bij een kredietbedrag van: € 2.500 € 25.000 € 50.000
Minimale rente 7,50% 4,40% 4,40%
Maximale rente 14% 12,70% 9,50%
Minimale looptijd (maanden) 1 1 1
Maximale looptijd (maanden) 240 240 240


Voorbeeldberekening

Bij een kredietbedrag van: € 2.500 € 25.000 € 50.000
Rente 7,50% 4,40% 4,40%
Looptijd (maanden) 60 56 56
Totaal krediet € 2.986 € 27.608 € 55.216


Toelichting

De rente op een doorlopend krediet is variabel. Dit betekent dat de hoogte tussentijds kan wijzigen. In bovenstaand voorbeeld gaan we ervan uit dat de rente niet wijzigt. De maandlasten die je ziet zijn gebaseerd op een aflospercentage van 2% per maand. De duur van de lening staat niet vast en hangt af van het aflospercentage. Ook als je tussentijds weer geld opneemt kan de duur van de lening wijzigen. Goed om te weten: je hebt ook de mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen.

Wij staan voor je klaar

Independer vindt een uitstekende klantenservice heel belangrijk. Daarom hebben we al onze medewerkers zelf opgeleid. Via ons weblog en forum voorzien we onze bezoekers altijd van actuele informatie. Heb je vragen? Neem contact op met onze klantenservice.

Nieuws over leningen

Independer nummer 1 vergelijker voor persoonlijke lening Welke website gebruiken Nederlandse consumenten als ze zoeken naar een persoonlijke lening? Onafhankelijk onderzoeksbureau WUA zocht het uit. En op het resultaat zijn we trots: Independer is de nummer 1 vergelijker voor een persoonlijke lening.  Over het WUA onderzoek Aan het onderzoek... lees meer
Minder lenen door nieuwe leennorm? De nieuwe leennorm betekent dat kredietverstrekkers voortaan uitgebreider naar je inkomsten en uitgaven kijken. Het gevolg? Dat sommige huishoudens minder ruimte overhouden voor een lening. Wat is precies het doel van de leennorm? En waar moet je rekening mee houden... lees meer
Verschillende kredietverstrekkers rekenden te veel rente Verschillende kredietverstrekkers rekenden te hoge rentes bij doorlopende kredieten. Dat was de uitspraak van stichting Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid). Toen de marktrentes daalden, gebeurde dat niet met de rente die klanten betaalden. Hoe zit dat precies?  Rente bij een doorlopend krediet  Sluit... lees meer
meer nieuws op ons weblog

Waarom een lening via Independer?

Independer heeft al jaren ervaring met online leningen vergelijken en aanvragen. Na het invullen van enkele persoonlijke gegevens, zie je meteen waar je het beste geld kunt lenen. Je maakt vervolgens zelf een keuze voor een kredietverstrekker en vraagt je lening direct aan via onze website.

 • Gemakkelijk vergelijken
 • Actueel en volledig overzicht
 • Vergelijking rente én kwaliteit
 • Eigen klantenservice

Gemakkelijk vergelijken

Bij Independer vind je makkelijk en snel de beste leningen en kredieten. Op basis van de door jou ingevoerde persoonlijke gegevens selecteren wij geschikte aanbieders. En plaatsen ze in een handig overzicht bij elkaar (de kredietverstrekker met de laagste rente staat bovenaan). Wil je meer detailinformatie? Met een extra klik vind je alle productdetails. Ook kun je simpel 3 leningen naast elkaar zetten als je alle voorwaarden wilt vergelijken.

Actueel en volledig overzicht

Een lening aanvragen? Independer heeft de meest uitgebreide online vergelijking van leningen in Nederland. Meer dan 50 verschillende producten van verschillende aanbieders kun je direct met elkaar vergelijken. Elke dag worden onze gegevens ververst. Hierdoor vind je altijd snel en makkelijk jouw beste deal.

Vergelijking rente en kwaliteit

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet kent veel verschillende productkenmerken die heel bepalend kunnen zijn voor je keuze. Wij zetten een groot aantal belangrijke productkenmerken overzichtelijk voor je op een rij, zodat je niet alleen op rente maar ook op kwaliteit vergelijkt.

Eigen klantenservice

Independer vindt een  uitstekende klantenservice heel belangrijk. Daarom hebben we al onze medewerkers zelf opgeleid. Heb je hulp nodig, bijvoorbeeld bij het vergelijken van je Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet? Dan kun je altijd bij ons terecht. Je krijgt dan direct iemand van Independer aan de lijn en geen medewerker van een zogenaamd callcenter. Neem contact op met onze klantenservice

Bronnen

De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld. Daarvoor zijn verschillende Nederlandse autoriteiten en toezichthouders op het gebied van financiën geraadpleegd:

 • Stichting BKR
 • DNB (De Nederlandsche Bank)
 • VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen)
 • Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting)  
 • Wijzer in Geldzaken
 • AFM (Autoriteit Financiële Markten)
 • Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is bij Independer de expert op het gebied van geld lenen en zorgt ervoor dat je een verantwoorde lening kunt afsluiten. Vanwege zijn expertise wordt Guido regelmatig in de media gevraagd. Hieronder vind je een aantal artikelen waarin Guido aan het woord komt:

Awards Independer

WUA

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste zorgverzekering vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs al drie jaar op rij:  in 20182019 én 2020.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Winnaar Shopping Awards 2021

In 2021 won Independer de Shopping Awards vakprijs in de categorie Verzekeringen. En in 2019 won Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. 

De Stichting Shopping Awards (voormalig Thuiswinkel Awards), reikt jaarlijks verschillende awards uit aan de beste (web)winkelbedrijven van Nederland. De stichting is in 2001 opgericht, met als doelstelling het organiseren én financieren van onafhankelijke award-verkiezingen voor de branche.

Nieuws en onderzoek over geld lenen

Op ons weblog publiceren we artikelen en onderzoeken rondom geld lenen, kredietverstrekkers en specifieke onderwerpen zoals de BKR-registratie. Hieronder vind je de laatste drie artikelen.


Independer nummer 1 vergelijker voor persoonlijke lening Welke website gebruiken Nederlandse consumenten als ze zoeken naar een persoonlijke lening? Onafhankelijk onderzoeksbureau WUA zocht het uit. En op het resultaat zijn we trots: Independer is de nummer 1 vergelijker voor een persoonlijke lening.  Over het WUA onderzoek Aan het onderzoek... lees meer
Minder lenen door nieuwe leennorm? De nieuwe leennorm betekent dat kredietverstrekkers voortaan uitgebreider naar je inkomsten en uitgaven kijken. Het gevolg? Dat sommige huishoudens minder ruimte overhouden voor een lening. Wat is precies het doel van de leennorm? En waar moet je rekening mee houden... lees meer
Verschillende kredietverstrekkers rekenden te veel rente Verschillende kredietverstrekkers rekenden te hoge rentes bij doorlopende kredieten. Dat was de uitspraak van stichting Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid). Toen de marktrentes daalden, gebeurde dat niet met de rente die klanten betaalden. Hoe zit dat precies?  Rente bij een doorlopend krediet  Sluit... lees meer
lees alle artikelen op het weblog
Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.