medisch dossier huisarts

Mag je bij de huisarts je medisch dossier inzien?

Je huisarts, maar ook andere behandelaars en artsen, houden een medisch dossier over jou bij. Hierin worden bijvoorbeeld gespreksverslagen, uitslagen van onderzoeken en doorverwijzingen in vastgelegd. Naast je huisarts hebben dus alle zorgverleners die jou behandelen het recht om dat dossier in te zien. Maar dat heb jij zelf ook. Als patiënt heb je het recht om je eigen medisch dossier in te zien.  

Recht op inzage medisch dossier

Vroeger werden medische dossiers op papier bijgehouden. Nu is dat steeds vaker elektronisch in het zogenaamde elektronisch patiënten dossier (epd). Je huisarts kan je dit op aanvraag laten inzien. Bijvoorbeeld omdat je je situatie met een andere arts wilt bespreken of wilt controleren of alles nog klopt. Je hoeft geen reden op te geven waarom je het dossier in wilt zien. Je mag daarbij alleen de gegevens die over jou gaan inzien. Als er een ander persoon in je medisch dossier vermeld staat (bijvoorbeeld in geval van relatietherapie), dan moet de arts dit afschermen. Ook de persoonlijke aantekeningen van de huisarts mag je niet inzien.

Kopie van het medisch dossier

Wil je alles nog eens rustig thuis nalezen, dan is de huisarts verplicht je een kopie te geven van (een gedeelte van) het medisch dossier. De huisarts mag hier wel kosten voor in rekening brengen: € 0,23 per pagina met een maximum van € 5,- per verzoek. Grotere dossiers (meer dan 100 pagina’s) kunnen maximaal € 22,50 euro kosten.

Het medisch dossier wijzigen of aanvullen

Zie je in je dossier gegevens die naar jouw idee niet kloppen? Die niet juist, verouderd of niet volledig zijn? Dan kan je deze laten wijzigen, aanvullen of verwijderen. Hiervoor moet je een schriftelijk verzoek indienen bij je huisarts. Wil hij of zij dit niet doen, dan moet daar een duidelijke reden voor zijn.

Inzage medisch dossier geweigerd

Helaas komt het nogal eens voor dat huisartsen de patiënt weigeren het dossier te laten zien. Of het erg moeilijk maken. Als je huisarts echt niet meewerkt, kan je hulp vragen bij Zorgbelang of een klachtencommissie.

Wettelijke bewaartermijn medisch dossier

De bewaartermijn van je medisch dossier is 15 jaar. Daarna zal de huisarts de gegevens uit je dossier vernietigen. Soms kan je huisarts ervoor kiezen om gegeven langer te bewaren. Bijvoorbeeld als die een huidige behandeling ten goede komt. Zelf kan je het ook aangeven als je bepaalde gegevens liever wat langer in je medisch dossier laat staan.    

Op zoek naar een huisarts?

Ben je op zoek naar een huisarts die ook kliene ingrepen doet? Ga dan naar onze huisartsenvergelijking:Zoek huisarts

Cegedim

OneKey is het adressenbestand van onze datapartner QuintilesIMS. Zij leveren alle informatie en maken de zorg van huisartsen inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.