Je huisarts, maar ook andere behandelaars en artsen, houden een medisch dossier over jou bij. Hierin worden bijvoorbeeld gespreksverslagen, uitslagen van onderzoeken en doorverwijzingen in vastgelegd. Naast je huisarts hebben dus alle zorgverleners die jou behandelen het recht om dat dossier in te zien. Maar dat heb jij zelf ook. Als patiënt heb je het recht om je eigen medisch dossier in te zien.
Vroeger werden medische dossiers op papier bijgehouden. Nu is dat steeds vaker elektronisch in het zogenaamde elektronisch patiënten dossier (epd). Je huisarts kan je dit op aanvraag laten inzien. Bijvoorbeeld omdat je je situatie met een andere arts wilt bespreken of wilt controleren of alles nog klopt. Je hoeft geen reden op te geven waarom je het dossier in wilt zien. Je mag daarbij alleen de gegevens die over jou gaan inzien. Als er een ander persoon in je medisch dossier vermeld staat (bijvoorbeeld in geval van relatietherapie), dan moet de arts dit afschermen. Ook de persoonlijke aantekeningen van de huisarts mag je niet inzien.
Wil je alles nog eens rustig thuis nalezen, dan is de arts verplicht je een kopie te geven van (een gedeelte van) het medisch dossier. De arts mag hier geen kosten meer voor rekenen sinds de AVG van kracht is gegaan (vanaf 25 mei 2018). Mocht de patiënt om een extra kopie vragen of buitensporig vaak om een kopie vragen dan mag er bij uitzondering een redelijke vergoeding gevraagd worden.
Zie je in je dossier gegevens die naar jouw idee niet kloppen? Die niet juist, verouderd of niet volledig zijn? Dan kan je deze laten wijzigen, aanvullen of verwijderen. Hiervoor moet je een schriftelijk verzoek indienen bij je huisarts. Wil hij of zij dit niet doen, dan moet daar een duidelijke reden voor zijn.
Helaas komt het nogal eens voor dat huisartsen de patiënt weigeren het dossier te laten zien. Of het erg moeilijk maken. Als je huisarts echt niet meewerkt, kan je hulp vragen bij Zorgbelang of een klachtencommissie.
De bewaartermijn van je medisch dossier is 15 jaar. Daarna zal de huisarts de gegevens uit je dossier vernietigen. Soms kan je huisarts ervoor kiezen om gegeven langer te bewaren. Bijvoorbeeld als die een huidige behandeling ten goede komt. Zelf kan je het ook aangeven als je bepaalde gegevens liever wat langer in je medisch dossier laat staan.
Ben je op zoek naar een huisarts die ook kliene ingrepen doet? Ga dan naar onze huisartsenvergelijking: