Je bent in Nederland vrij om te kiezen door welke arts je wordt behandeld. Dat staat in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en in de ‘Gedragsregels voor artsen’ van de beroepsvereniging KNMG. Dit betekent dat je ook zelf kunt kiezen welke huisarts je wilt. Helaas blijkt dit in de praktijk niet altijd eenvoudig. Wij geven je tips waarmee het misschien toch wat gemakkelijker wordt.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je op zoek gaat naar een andere huisarts. Uiteraard in het geval van verhuizing naar een andere plaats. Andere redenen voor overstappen kunnen zijn:
Heb je er nog geen nieuwe huisarts op het oog? In onze huisartsenvergelijking kan je gemakkelijk een andere huisarts vinden. Met meer informatie over de praktijk en reviews van andere patiënten. Houd hierbij wel als vuistregel aan dat de praktijk niet meer dan 15 minuten reistijd van je woning is. De huisarts moet namelijk ook in acute situaties snel bij je kunnen zijn. Check bij de nieuwe praktijk of ze nog nieuwe patiënten aannemen. Als dit het geval is, dan kan je je uitschrijven bij je huidige praktijk. Vraag hierbij gelijk of ze je medisch dossier naar de nieuwe huisartsenpraktijk willen sturen.
Als je niet zeker weet of de nieuwe huisarts wel aan je wensen voldoet, kan je een kennismakingsgesprek aanvragen. Dit kan vooral handig zijn als je veel medische zorg nodig hebt door bijvoorbeeld een chronische aandoening. Zo krijg zowel de arts als jijzelf een goed indruk van de andere persoon. Een arts is overigens niet verplicht om dit te doen.
Een huisarts mag je weigeren. Bijvoorbeeld als de praktijk vol zit of als je te ver weg woont. Of als je om een specifieke zorg vraagt (zoals alternatieve geneeswijzen of bijvoorbeeld abortus), waar de arts vanuit zijn of haar overtuiging niet aan kan voldoen.
Helaas blijkt uit de praktijk dat het nog niet zo gemakkelijk is om een nieuwe huisarts te vinden. Soms worden patiënten bijvoorbeeld geweigerd vanuit een soort ‘gentleman ’s agreement’ tussen de huisartsen onderling in een regio of stadsdeel. Maar dit mag niet. Vermoed je dat je om de niet juiste redenen wordt geweigerd, kijk dan of je zorgverzekeraar kan helpen. Zij hebben namelijk de plicht om ervoor te zorgen dat jij de juiste zorg kan krijgen. Ook kan je je klacht indienen bij Zorgbelang Nederland of bij een regionale klachtencommissie. Een overzicht van deze commissies met contactgegevens vind je op de website van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Ben je op zoek naar een huisartsenpraktijk? Ga dan naar onze huisartsenvergelijking: